Hlavní obsah

Neretušovaná Pořízková, Kurková jako Olga Havlová a těhotná Demi Moore. Ikonické obálky magazínů

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Pavlína Pořízková je hvězdou nejnovější titulky Vogue. Ba co víc – její fotka není retušovaná. To je krok vpřed v rámci přijetí přirozeného stárnutí. Že by obálky časopisů přestaly být přehlídkou nedosažitelných ideálů krásy? Indicií je už víc než dost! Jaké další titulní strany vzbudily debatu?

Článek

Modelka Pavlína Pořízková je hvězdou skandinávského vydání Vogue pro měsíc únor a březen. Má za úkol šířit poselství, že krása nemá věkovou hranici. Ve svých 57 letech vypadá skvěle! A jak sama říká – vypadá prostě a jednoduše na svůj věk. „Takhle vypadá tvář, která nemá žádné úpravy ani retuše,“ upozorňuje modelka ve videu na Instagramu. Stárnutí považuje za privilegium, protože jste dostali šanci žít dlouhý život. Spíš než bojovat proti vráskám radí bojovat za zdravější tělo a zvídavou mysl.

Které další titulní strany magazínů vyvolaly rozruch, spustily nový trend, bořily standardy krásy nebo šokovaly? V hlavní roli Ashley Graham, Anna Wintour nebo Kim Kardashian.

Ashley Graham

První plus size modelka na titulní straně časopisu se objevila teprve v roce 2016. Těžko se tomu věří, ale je to tak. A byla jí dnes už dobře známá Ashley Graham. Být na obálce magazínu Sports Illustrated znamenalo obří průlom nejen v její kariéře, ale také v oblasti body positivity, kterou se snaží stále šířit. Je už trojnásobnou maminkou a svůj Instagram zásobuje neretušovanými záběry. Bez příkras ukazuje, jak vypadá ženské tělo po dvou porodech (má tříletého syna a roční dvojčata).

Demi Moore

Demi Moore se nechala zvěčnit během svého druhého těhotenství s dcerou Scout, kterou čekala s exmanželem Brucem Willisem. Titulka Vanity Fair ze srpna 1991, jejíž autorkou je fotografka Annie Leibovitz, znamenala pro herečku možnost být sama sebou a „dovolit“ i ostatním ženám, aby se během jiného stavu přijaly takové, jaké jsou. Odstartovalo to trend těhotenských portrétů v podobném stylu. Herečka se odvázala ještě jednou, o rok později: stejná fotografka ji vyfotila oblečenou neoblečenou – tělo jí totiž zdobil jen bodypainting.

Foto: Profimedia.cz

Obálka Vanity Fair z roku 1992 s „pomalovanou“ Demi MooreFoto: Profimedia.cz

Kim Kardashian

Nejslavnější pozadí showbyznysu? Dlouho se jím pyšnila Jennifer Lopez, ovšem po roce 2014 první místo žebříčku obsadila Kim Kardashian. Tehdy byla její sláva na sociálních sítích v největším rozpuku, a tak pro magazín Paper zapózovala polonahá s naolejovaným tělem a svým pozadím zbořila internet. A je vidět, že její sláva ještě měla kam stoupat. V té době se pyšnila na Instagramu „jen“ 22 miliony sledujícími, k dnešku jich má 345 milionů. (Jen pro zajímavost: nejsledovanější osobností je v současnosti Cristiano Ronaldo s 548 miliony fandů.)

Foto: Profimedia.cz

Kim Kardashian se toho nebojí!Foto: Profimedia.cz

Nicole Kidman

V 55 letech jako školačka? Proč ne! Loni bodovala titulka Vanity Fair s Nicole Kidman v hlavní roli. Oblékla trendy minisukni značky Miu Miu a předvedla svoji neuvěřitelnou figuru. Outfit se jí prý hrozně líbil a stylistku prosila, aby si na focení mohla obléct právě tohle. Někteří fotografii kritizovali, protože nepochopili její koncept, ale oscarová herečka se nenechala vyvést z míry. Je prý teď v bodě, kdy si v životě chce dělat jen to, co chce, a přitom se bavit.

Michaela Bercu

Tato titulka znamenala v módním světě revoluci a nestojí za ní nikdo jiný než Anna Wintour, šéfredaktorka americké Vogue. Proměnila tvář časopisu díky tomu, že modelku oblékla do topu z haute couture kolekce Christiana Lacroixe a k němu přidala „obyčejné“ džíny Guess. Jednalo se o listopadové číslo z roku 1988 a modelkou byla Izraelka Michaela Bercu. Rozverný snímek byl hodně odlišný od elegantních, úhledných fotografií dokonale upravených obličejů krásných modelek, které okolojdoucí upřeně hypnotizovaly pohledem od novinových stánků.

Karolína Kurková

Není možné vynechat první číslo česko-slovenské Vogue, které vyšlo v září 2018. Na obálce je Karolína Kurková stylizovaná jako Olga Havlová. Číslo mělo oslavovat všechny ženy, které se nebojí říct svůj názor, a také vzdát hold manželům Havlovým za to, jaké hodnoty zastávali. Poprvé se na titulce Vogue objevila modelka vyfocená zezadu – a navíc ještě v oblečení ze secondhandu. Nápis na zádech odkazuje na báseň z Havlovy knihy Antikódy.

Reklama

Načítám