Hlavní obsah

Nahota prodává: Calvin Klein v kampaních svlékl ty největší hvězdy! Která fotka vyvolala skandál?

Foto: Profimedia.cz

Kendall Jenner v kampani Calvin KleinFoto: Profimedia.cz

Reklama

Jeho jméno je notoricky známé, stejně jako módní značka, kterou založil už na konci 60. let. Americký návrhář Calvin Klein slaví 80. narozeniny a je jasné, že úspěch už si přát nemusí. Jeho spodní prádlo je ikonické, stejně jako kampaně, ve kterých svlékl největší hvězdy.

Článek

Slavný návrhář Calvin Klein prorazil jako minimalista, kterým byl už v dobách, kdy se s tímto módním pojmem příliš neoperovalo. Firmu založil v roce 1968 se svým přítelem Barrym Schwartzem a první kolekci založil na decentních kabátech a šatech. Později se začaly nabalovat další kousky, ze kterých vynikal zejména denim a spodní prádlo. Módní dům Calvin Klein byl v roce 2002 prodán za stovky milionů dolarů, jeho reputace tím ale nijak neutrpěla. Dodnes patří mezi populární značky, které nemusejí hvězdy ke spolupráci přemlouvat. Kdo se v minulosti stal tváří jejich kampaně?

Brooke Shields

Na první pohled poměrně nevinná fotka. Dokud vám neřekneme, že je na ní herečce patnáct a v reklamě nepronesla: „Chcete vědět, co stojí mezi mnou a mými džíny od Calvina? Nic.“ Kampaň vyvolala obrovskou kontroverzi, a některými televizními stanicemi byla dokonce zakázána. Kritiku schytala herečka i její matka, na kterou se lidé obořovali s otázkami, jak to mohla dopustit. Brooke Shields prý ve své tehdejší naivitě nechápala hlášku jako dvojsmysl se sexuálním podtextem. Tato kampaň z roku 1980 byla mimořádně úspěšná a úsměvné je, že se spodní prádlo stalo chvíli nato vlajkovou lodí značky. To prádlo, které mladinká herečka pod džínami neměla.

Mark Wahlberg a Kate Moss

Psal se rok 1992 a americký herec Mark Wahlberg si říkal Marky Mark. Bylo mu přes dvacet, a poté co odešel z kapely New Kids on the Block, se věnoval rapu. Měl několik zápisů v trestním rejstříku a byl to opravdový „bad boy“. První snímek natočil až o rok později a v době, kdy fotil tuto kampaň, neměl tušení, jak zářnou filmovou kariéru má před sebou.

Ačkoli jde o ikonickou fotku, Kate Moss na ni nevzpomíná v dobrém. V rozhovoru pro Vanity Fair řekla, že byla ze spolupráce se známým raperem a legendárním fotografem Herbem Rittsem vystresovaná a bylo jí nepříjemné, že má na zpěvákovi sedět obkročmo. Ze zakázky byla tak nešťastná, že se pak nemohla dva týdny donutit vstát z postele.

Eva Mendes a Jamie Dornan

V roce 2009 se staly tváří kampaně celebrity, které se pravidelně objevují na žebříčcích nejpřitažlivějších hvězd. Jamie Dornan tehdy za sebou ještě neměl zářez v podobě Padesáti odstínů šedi a jeho filmová kariéra teprve startovala. Překvapí vás, že si tehdy přivydělával jako model? V kampani na spodní prádlo mu sekundovala herečka Eva Mendes, už tehdy velká hvězda. Dnes si role otočili – z něj je žádaný herec a ona už pěkných pár let netočí. Dala si pauzu a věnuje se dvěma dětem, které má s fešákem Ryanem Goslingem.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Eva Mendes k sobě vyfasovala sexy modela, kterého tehdy málo kdo znal. Jamieho DornanaFoto: Profimedia.cz

Justin a Hailey Bieberovi

Když se posuneme do přítomnosti, nelze nezmínit Justina Biebera, který se stal tváří značky už několikrát. Spolupráci navázali už před lety, a zatímco zpěvákovy fanynky šílely z fotek idolu ve spodním prádle, ozývaly se i posměšky, co je sexy na tehdy jednadvacetiletém klučíkovi. Značka ale dobře věděla, co dělá: zapojení mladé hvězdy jim přineslo miliony nových sledujících na Instagramu (dnes má Justin Bieber 265 milionů followerů) a připomnělo, že Calvin Klein je cool. A stejně jako Justin se hodí i jeho manželka Hailey Bieber, která platí za módní ikonu.

Foto: Profimedia.cz

Justin Bieber s Hailey v roce 2018 – tehdy byl pár čerstvě zasnoubenýFoto: Profimedia.cz

Kardashianky

Kde se něco děje, tam nesmějí chybět Kardashianky. Staly se tvářemi značky před čtyřmi lety a na fotku se vměstnaly všechny. Kampaně se fotily dvě: na jedné si Kylie Jenner zakrývala břicho dekou, protože byla těhotná, což tajila do poslední chvíle. Chvíli poté pak fotily ještě černobílé snímky pod stromem, kde už je Kylie měsíc po porodu a těhotná je naopak její sestra Khloé.

Foto: Profimedia.cz

Sestry Kardashianovy v akci: zleva je Kylie Jenner, Kendall Jenner, Kim Kardashian, Khloé Kardashian a Kourtney Kardashian BarkerFoto: Profimedia.cz

Sestry Hadidovy

Oblíbeným objektem značky jsou i sestry Hadidovy. Gigi se stala hvězdou kampaně před dvěma lety a litovala, že si nemůže přijít prohlédnout velké billboardy v New Yorku. Tehdy se poprvé stala maminkou a užívala si oddech na ranči v Pensylvánii. Calvin Klein si na spolupráci přizval i její sestru Bellu. Brunetka na svém dokonalém těle předváděla plavky a objevila se i v klipu, kde líbala virtuální influencerku Lil Miquelu. Na ten se ale snesla vlna kritiky a značka se musela omluvit za jasný queerbaiting – tedy umělé lákání LGBTQ+ publika.

Foto: Profimedia.cz

Nejúspěšnější sestry v modelingu – Gigi a Bella HadidovyFoto: Profimedia.cz

Ashley Graham

Spodní prádlo značky Calvin Klein evidentně není jen pro „andílky“. V loňské kampani se objevila jedna z nejznámějších plus size modelek světa Ashley Graham, která je momentálně už trojnásobnou maminkou. Fotky, které měly evokovat atmosféru 90. let, vyvolaly vlnu nadšených reakcí. Je osvěžující vidět, že i s plnými tvary můžete v prádle vypadat (a co je ještě důležitější, i se tak cítit) skvěle.

Foto: Profimedia.cz

Calvin Klein není jen pro hubeňoury. To je jasný vzkaz, který měla světu předat plus size modelka Ashley GrahamFoto: Profimedia.cz

Shawn Mendes a Jacob Elordi

Značka ale nespolupracuje jen s modelkami – ze světa slavných si vybírá i muže. V loňském roce do trenek svlékli i zpěváka Shawna Mendese, který byl třikrát nominovaný na Grammy, a herce Jacoba Elordiho ze seriálu Euforie. Lidé od Calvina Kleina zkrátka dobře vědí, co se líbí.

Foto: Profimedia.cz

Autor hitů Señorita, Stitches nebo Treat You Better v boxerkách Calvin KleinFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Triko (a v podstatě i kalhoty) odložil i fešák Jacob ElordiFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám