Hlavní obsah

Nové technologie v módě: Nitě odhalí padělky, virtuální zrcadlo umožní vyzkoušet oblečení na dálku

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že jdou technologie až neuvěřitelným tempem dopředu, toho jsme svědky každý den. Víte ale o těch, které se týkají módy? Jsou fascinující a nabízejí mnoho překvapivých možností.

Článek

Nové technologie přinášejí i do oblasti módy spoustu zajímavých novinek, které budete milovat! Jde například o virtuální zrcadlo, jež umožní si vyzkoušet věci na dálku v pohodlí domova nebo se podívat, jak by vám seděl odstín make-upu, který si teprve hodláte koupit. Ale je toho daleko víc, co stojí za vaši pozornost!

Virtuální zrcadlo pro zkoušení oblečení

Nákupy na dálku, přes internet, jsou stále populárnější, ale trefit se do správné velikosti nebo zjistit, zda vám bude konkrétní střih sedět, to může být problém. Proto se bude velmi hodit možnost vyzkoušet si vybrané kousky prostřednictvím virtuální a rozšířené reality. Systém naskenuje vaše tělo ve 3D a pomocí grafiky a dalších technologií vytvoří váš zcela realistický obraz v outfitu, který jste si vybrali. Hned uvidíte, zda vám sedne, nebo je lepší vybírat dál - takže ušetříte čas i peníze, které byste investovali do vracení nepadnoucích kousků.

Již teď se můžete na stránkách prodejců setkat s virtuálními zrcadly, díky kterým si můžete vyzkoušet tvar brýlí, účesy nebo líčení či šperky. Například e-shopy značek Dermacol, Avon, L'Oréal či Yves Saint Laurent využívají projekt Virtooal, který jako start-up pochází z Česka. Pracuje zatím jen s částí těla, tedy s obličejem, ale možnost rozšíření na celou postavu bude brzy následovat.

Štítky pro detekci vyprání prádla

Další zajímavou možností jsou štítky, které umí zjistit, zda už bylo oblečení vyprané, což bývá mnohdy předmětem sporu při reklamaci. Spousta lidí si koupí oblečení na nějakou příležitost, pár dní ho nosí, pak vypere a reklamuje jako nepadnoucí kus a chce vrátit peníze. Díky štítku, který vymysleli vědci Technické univerzity v Liberci, se jasně prokáže, pokud oblečení někdo vypral. Prozradí to velmi krátká obarvená vlákna bavlny, která jsou vodorozpustným ekologicky nezávadným pojivem nanesena na štítek oděvu. Pojivo se při praní rozpustí v teplé i studené vodě, takže se vlákna vymyjí a zmizí. Prodejce tak má důkaz, že oblečení bylo vypráno. Výhodou to může být i pro zákazníky, kteří oděv neprali, ale prodejce je z toho viní.

Foto: Damian Lugowski, Shutterstock.com

Speciální technologie odhalí, zda už jste konkrétní kus oblečení vyprali, nebo ne, což může být zásadní v případě například reklamaceFoto: Damian Lugowski, Shutterstock.com

Digitální pas luxusního oblečení

Je značkové oblečení opravdu originál, nebo kupujete jen jeho padělek? Odpovědí na tuto otázku si může být jistý málokdo. I proto se do toho vložila moderní technologie, která umožňuje do oděvů už při výrobě všít speciální nitě, které v sobě nesou digitální identifikaci a jedinečné ID. To stačí přečíst a ihned máte informace o původu, stáří, kvalitě a pravosti. Nejenže se tak zatne tipec padělkům, ale lze tím sledovat i ekologickou stopu oblečení.

Oblečení, které monitoruje životní funkce

Sice byly vyvinuty pro armádní použití, ale jistě najdou cestu i do civilního šatníku. Mluvíme o textiliích, které umí změřit a zaznamenat to, co teď zvládají třeba vaše chytré hodinky – tep, tlak, teplotu a vlhkost kůže, ale také emoční stav. Ve vláknech textilií jsou vloženy elektronické komponenty spojené s bezdrátovými senzory a aplikacemi. Uplatnění by jistě našly při sledování zdravotního stavu nebo zátěže sportovců při tréninku či závodech.

Načítám