Hlavní obsah

Chcete ušetřit na potravinách? Naučte se vakuovat zbylé jídlo, ovoce, ale i maso na gril

Foto: Iurii Korolev, Shutterstock.com

Foto: Iurii Korolev, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potraviny jsou drahé a rozhodně se vyplatí naučit se je udržet co nejdéle jako čerstvé a pak spotřebovat do posledního kousku. A právě s tím vám pomůže vakuování.

Článek

Plýtvat potravinami je zbytečné vyhazování peněz. Když už nějaké koupíte, měli byste je spotřebovat ideálně beze zbytku. Natož abyste je museli vyhodit proto, že jste je špatně skladovali a ony se zkazily. Takže co s tím? Skvělou variantou je jejich vakuování.

Proč vakuovat?

Vakuování je proces, při kterém z nádoby nebo sáčku, ve kterých máte potraviny, vysajete vzduch. A bez vzduchu se nemohou množit bakterie, jídlo nemůže osychat, udrží si barvy i konzistenci, zůstane i jeho vůně a co je důležité, tak je zachován i obsah vitaminů a dalších důležitých látek.

Čím vakuovat?

Můžete si koupit vakuovací systém, který pracuje buď se sáčky, nebo plastovými či skleněnými nádobami. Na trhu je i svářečka na fólie a sáčky s odsáváním vzduchu.

Sáčky a fólie jsou praktičtější z hlediska úspory místa, ale musíte dávat pozor, aby pak došlo k jejich perfektnímu zavření, takže pozor při vakuování hotových jídel se šťávou nebo omáčkou nebo těch sypkých. Na sáčky a fólie musíte dát pozor i v případě, že vakuujete něco tvrdého, co by je mohlo poškodit. Typicky to bývá maso s kostí.

Krabičky na vakuování jsou praktické v případě polévek, omáček a zbylých jídel, ale i těch, které by mohlo vakuování a smrštění fólie poškodit – třeba hodně měkké ovoce. Nevýhodou je, že nejsou tak skladné. I u nich je třeba dát pozor na to, aby se při vakuování dobře uzavřelo víčko, což se neděje, pokud se třeba zamastí.

Foto: Peredniankina, Shutterstock.com

Vakuovat můžete bez problémů ovoce, třeba jahodyFoto: Peredniankina, Shutterstock.com

Co vakuovat?

Vakuovat lze v podstatě všechno – syrové suroviny, hotová jídla včetně omáček a polévek, ale i ovoce, zeleninu nebo trvanlivé potraviny. Vakuovat můžete i to, co pak hodláte dát do mrazáku, což nejen ušetří místo, ale také zaručí, že potraviny budou po rozmrazení bez nabaleného ledu, maso nezešedne a potraviny nenačichnou. Jen je dobré si tyto balíčky dobře popsat, protože „placaté“ většinou bývají k nepoznání.

Co se pro vakuování nehodí? V podstatě takové suroviny a potraviny nejsou, pokud se naučíte je předem upravit nebo pokud sáček nahradíte krabičkou, aby se nezdeformovaly ty příliš měkké.

Nevýhody vakuování

Má vakuování i nějaké nevýhody? Tou jedinou je asi nutnost si koupit vakuovačku a investovat buď do krabiček, fólií nebo sáčku. Obojí pak zabírá místo a většinou nefunguje bez elektřiny, i když můžete koupit i aku přístroj.

Jak postupovat při vakuování jednotlivých druhů potravin?

Každý druh potravin má svá specifika, která musíte při vakuování zohlednit. Máme pro vás malý tahák, jak správně na to:

  • Jak vakuovat zeleninu a ovoce: tvrdší a větší kusy je lépe nakrájet tak, aby fólie dobře přilnula. Pozor na druhy, které vytváří plyny, tedy třeba brokolici nebo zelí, ty je zapotřebí předem nejlépe spařit horkou vodou a teprve pak vakuovat. Všechnu zeleninu omyjte, osušte a teprve pak vakuujte. Vakuovat lze i oloupané a nakrájené brambory, které chcete vařit třeba až další den – nezhnědnou. Příliš měkké kusy, jako třeba maliny, raději vakuujte v krabičce.
  • Jak vakuovat tekuté potraviny: omáčky, kaše nebo polévky můžete vakuovat ve speciální krabičce nebo je nechte napřed zmrznout a potom s nimi zacházejte jako s tvrdými potravinami. Jesliže budete například do sáčku či fólie dávat něco se šťávou či omáčkou, vždy dbejte na to, aby se mezi fólii tekutina nedostala, takže nechte víc prostoru volného.
  • Jak vakuovat sypké potraviny: pokud chcete skladovat déle třeba ořechy, kokos a další suroviny, které mohou žluknout nebo se bojíte škůdců, lze je vakuovat, ale nejlépe je předtím zabalte třeba do potravinové fólie a teprve pak vložte do sáčku a vysajte vzduch. Důležité je, aby je nemohla vakuovačka nasát a zanést se.
Související témata:
Vakuování
Vakuovačky

Načítám