Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší make-up? Musí splynout s pokožkou a korespondovat s typem pleti

Foto: PeopleImages, Gettyimages.com

Foto: PeopleImages, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako druhá kůže. Přesně takový by měl make-up být. Je totiž zásadní pro celé líčení. Jak si vybrat ideální odstín i texturu, aby byl „neviditelný“ a plnil co nejlépe svou úlohu?

Článek

Současné formule obsahují jak krycí, tak i pečující složky. Ideální make-up tak nejen sjednocuje pleť a kamufluje jemné nedostatky, ale navíc pokožku vylepšuje – a přitom nevytváří masku, naopak je v ideálním případě téměř neznatelný. Jak právě takový produkt vybrat? Na pomoc jsme přizvaly dvě make-up artistky: Janu Zimandlovou a Nikol Kordule.

Správný odstín není vidět

Jak poznáte svůj ideální odstín make-upu? Jednoduše. „Pokud není vidět, je to on. Musí splynout. Správný make-up totiž není na tváři vidět,“ popisuje Jana Zimandlová.

Zásadní pro výběr odstínu je podtón pleti. Na některých produktech najdete označení W (warm - teplý), C (cold - studený) a N (neutral). Pokud to tam není, napoví vám sama barva: make-upy pro teplé podtóny jsou laděné dobéžova a dožluta, pro studené zase dorůžova či lehce došeda. Pro neutrální typy by nemělo být výrazné tónování ani jedním směrem, dobrou volbou bývá broskvový nádech, který v sobě skrývá jak žlutou, tak růžovou.

  • Jak poznáte svůj podtón pleti? Vodítkem je odstín žilek na zápěstí. Jsou-li zelené, podtón je teplý. Jestliže jsou domodra a dofialova, jste studený typ. Pokud to nelze jednoznačně určit a zdají se vám modré i zelené, pak se pravděpodobně jedná o neutrální podtón. Další nápovědou jsou šperky: Sluší vám víc zlato? Máte teplý podtón. Pokud vám víc sedí stříbro, jedná se o studený podtón. Neutrální podtón vypadá stejně dobře v obou.
Foto: Taylor Hill, Steve Granitz, Gettyimages.com

Pro lepší představu: herečka Anne Hathaway má studený podtón pleti, Jennifer Aniston zase teplý a Miranda Kerr neutrálníFoto: Taylor Hill, Steve Granitz, Gettyimages.com

Nejen podtón, ale i intenzita barvy

Když víte, jaký podtón je ten váš, hledáte dále intenzitu odstínu podle toho, jak sytou barvu pleti právě máte (roli hraje i opálení). „Tón make-upu zkoušejte na kůži na čelisti. A nenechte se přitom zmást začervenáním na tvářích ani modrými kruhy pod očima,“ doporučuje Nikol Kordule.

Chcete si dodat make-upem opálení? Na to zapomeňte! Stále platí, že make-up musí ladit s odstínem pokožky na obličeji, krku i v dekoltu. Nádech opálení vytvoříte jedině bronzerem.

  • Berete líčení vážně? Pak se vám vyplatí mít víc odstínů make-upu a míchat si je podle potřeby. Zjemnit odstín nebo krytí můžete i pomocí tekutých rozjasňovačů/bronzerů: smíchejte je s make-upem ještě před nanášením, dodají pokožce nádhernou zář.

Vyberte si svůj make-up:

Správná textura podle typu pleti

Od barvy se dostáváme k textuře. Vybírejte podle typu pleti a také podle toho, co od make-upu čekáte: Jen lehké sjednocení, zmatnění, nebo rozjasněný efekt? Zlatá střední cesta je střední krytí a lehká, tekutější textura s hydratačním efektem. Nevytvoří masku a dá se vrstvit na místa, která potřebují větší krytí (třeba okolo nosu nebo brada).

Pro mastnou pleť raději sáhněte po matujících účincích, ale rozhodně se vyhněte celé zapudrované a matné tváři. Je to out, přidává to roky a na první pohled je vidět, že na sobě máte několik vrstev líčení – a to není vaším cílem!

Také se vyhněte plnému krytí, to patří jen pod světla reflektorů, na Instagram nebo na speciální příležitosti, kdy potřebujete odolný a dlouhotrvající look. „Kdo má dokonalou pokožku bez vad, je nejlepší použít fluid, který pleť natónuje, nebo BB a CC krémy,“ radí Jana Zimandlová. (Pravidla pro výběr těchto lehčích produktů jsou stejná jako pro make-up.)

Foto: Emilija Manevska, Shutterstock.com

Při aplikaci make-upu je praktické nanést ho na hřbet ruky a nabírat štětcem. Můžete zde také míchat víc odstínů nebo make-up smíchat s primerem či rozjasňovačem. Pokud chvátáte, udělejte po pleti tečky a rozetřete je prstyFoto: Emilija Manevska, Shutterstock.com

Zkoušejte na denním světle

Ten pravý make-up nenajdete bez zkoušení! Je potřeba otestovat tón, texturu i výdrž. „Nikdy nezkoušejte odstín make-upu pod umělým světlem v prodejně, ale nechte si připravit pár vzorků na denní světlo,“ radí vizážistka Jana.

V obchodě můžete zažádat o vzoreček a ten si pak v klidu otestujete doma, abyste si byly jisté, že vám sedí a vyplatí se za něj utrácet. Případně jděte do obchodu nenalíčené a z testerů si na čelist naneste několik odstínů a pak je porovnejte na denním světle. Pokud na pokožce tvoří mapy či šupinky a s pletí nesplývá, hledejte dál. „A když ho najdete, neměňte ho,“ dodává na závěr Nikol Kordule.

Související témata:

Načítám