Hlavní obsah

Proč si pořídit chytré hodinky? Ohlídají fyzičku i zprávy!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba, kdy hodinky ukazovaly jen čas, je pryč. Už pár let je postupně nahrazují chytré stojky, které doplňují, nebo dokonce i zastoupí mobil. Co od chytrých hodinek a náramků očekávat a podle čeho je vybírat?

Článek

Také vám někdo volá přesně ve chvíli, kdy si dáte mobil do batohu a nasednete na kolo? Nebo vám pípají esemesky někde hluboko v kapse při běžeckém tréninku? V takové chvíli by se vám hodily chytré hodinky. Co všechno dokážou?

1. Zaskočí za mobil i za počítač

Nejchytřejší přístroje mohou mít SIM kartu a lze je využít jako samostatné zařízení. I ty „hloupější“ se ale dokážou spárovat s chytrým telefonem a dají vám vědět, když někdo volá nebo vám přišla SMS či e-mail. Některé umožní hovor i přijmout či odpovědět na zprávu, a mohou tak sloužit jako náhrada handsfree v autě (a někdy umějí i otevřít garáž). Můžete na nich přehrávat fotky, fotit či pořizovat videonahrávky a také jimi zaplatit. A jestli potřebujete občas poradit s cestou nebo sledovat, kudy jste šli, běželi nebo jeli, i to některé modely zvládnou.

2. Ohlídají zdraví a fyzičku

Většina majitelů využívá chytré hodinky jako pomocníka při sportu. Díky nim mají přesný přehled, kolik kroků ujdou, kolik kilometrů uběhnou, kolik pater vyšlapou, kolik kalorií spálí, a to klidně i v přehledu za týden nebo měsíc. Hodinky jsou proto skvělý pomocník při tréninku a hubnutí. Kontrolují kvalitu spánku a pitný režim, změří tep či tlak a mohou „prudit“, když se jejich nositel dlouho nehýbá. A dokonce umějí i monitorovat hladinu stresu. Nabídka funkcí je opravdu velká a mnohé využijí i nesportovci.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Kolik jste uběhli, jaký máte tep, ale třeba i kudy jste jeli na kole... To vše povědí i zaznamenají vaše chytré hodinkyFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

3. Chrání bezpečí dětí i seniorů

Užitečnou práci odvedou chytré hodinky i pro nemocné či seniory: upozorní je na dobu, kdy užívat léky, a nabízejí možnost spojení s asistenční službou nebo SOS tlačítko pro případ nouze. A zrovna tak lidé, kteří chtějí kontrolovat pohyb svých dětí, ocení přístroje s GPS lokátorem a třeba i možností videohovoru. Některé dětské hodinky dokonce tajně zavolají, a rodiče tak mohou zjistit, co se kolem potomka právě děje.

4. Nahradí asistenta

Chytré strojky zaskočí i za sekretářku: můžete si do nich uložit poznámku, zapsat schůzku do diáře, udělat nákupní seznam. A do hodinek si lze napsat dokonce i tahák na písemku nebo poznámky jako první pomoc pro poradu u šéfa.

5. Pustí vám hudbu

Nedovedete si běhání nebo jízdu na kole představit bez oblíbených skladeb v uších? Pak oceníte, že se chytré hodinky mohou stát „dálkovým ovládáním“ hudby uložené ve vašem mobilu a upravíte na nich hlasitost, pořadí skladeb a podobně.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Hodinky se mohou stát jakýmsi dálkovým ovladačem pro pouštění oblíbené hudby, kterou máte uloženou v mobiluFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Jak vybrat chytré hodinky

Na trhu existuje široká škála modelů od jednodušších hodinek a náramků pro začínající uživatele až po funkcemi nabité sporttestery pro pokročilé sportovce. Zamyslete se, k jakému účelu budete přístroj používat, zásadní je také kompatibilita hodinek s vaším mobilním telefonem, respektive s jeho operačním systémem.

A na co dát pozor? Určitě na výdrž baterie, a to jak v klidovém režimu, tak při plném využití. „Výrobci nabízejí modely s dlouhou výdrží, ale může to být na úkor kvality displeje, tak si to ohlídejte. Dalším důležitým parametrem je vodotěsnost. Některé ji sice deklarují, ale je dostatečná tak při dešťové přeháňce, rozhodně ne třeba při plavání,“ radí Ondřej Hnát z internetového obchodu Alza.

Kolik to stojí

A jak je to s rozumným poměrem ceny a kvality? Za cenu okolo 1 500 korun získáte kromě základů, tedy krokoměru, tepu, hlídání spánku a notifikace z mobilního telefonu, i mnohem víc. „Funkce se samozřejmě liší u jednotlivých značek a v rámci modelů. Při běhu třeba přístroj spočítá přibližnou délku trasy podle pohybů ruky a průměrné délky kroku, změří okysličení krve, ale to není zdaleka všechno,“ upozorňuje Michal Walica z firmy Canyon. Pokud ale pravidelně sportujete a chcete sledovat své výkony, dívejte se po hodinkách v cenové relaci kolem 5 000 korun a výše.

Náramek, nebo hodinky?

Vyberete si fitness náramek, nebo chytré hodinky? Náramky cílí na praktičnost, chtějí být hlavně zapisovačem výkonů a ulehčit chvíle, kdy se soustředíte na pohyb a mobil by se vám pletl. Chytré hodinky jsou univerzálnější, víc slouží ke komunikaci a také vypadají jako doplněk, který se hodí na běžné nošení. Rozdíl je i v ceně – náramky jsou o poznání levnější. Ale mohou mít i velmi podobné funkce jako hodinky.

Foto: Archiv firem

Fitness náramky: Honor Band 5, pro Android/iOS, měří rychlost, zaznamená trasu, vodotěsný do 50 m, v Alze stojí 802 Kč. Garmin vívoSport Fitness, pro Android/iOS, GPS, výškoměr, hlásí ušlá patra, monitoruje spánek, vodotěsný do 50 m, v e-shopu Conrad stojí 3981 Kč. Fitbit Inspire 2, pro Android/iOS, dotykové ovládání, akcelerometr, notifikace mobilu, vodotěsný do 50 m, v Datartu stojí 2491 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Chytré hodinky: Canyon Lemongrass, pro Android/iOS, měří okysličení krve, v Euronics stojí 1199 Kč. Samsung Galaxy Watch Active 2, pro Android/iOS, akcelerometr, barometr, kompas, v Mironetu stojí 4999 Kč. Apple Watch Series 6, pro iOS, Apple Pay, GPS, NFC platby, v e-shopu iWant stojí 11 490 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám