Hlavní obsah

Proč si vybrat boty, které se k outfitu (zdánlivě) nehodí? Seznamte se s Wrong Shoe Theory

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncept, který americká stylistka Allison Bornstein pojmenovala jako Wrong Shoe Theory, vás dokáže postrčit k trendovějším outfitům a co je ještě lepší, jeho praktikování vás nebude nic stát. Jediné, co se po vás chce, je totiž výměna jedněch bot za druhé. Jak tahle teorie funguje?

Článek

O Wrong Shoe Theory neboli teorii nesprávných bot se stylistka a autorka módní publikace Wear It Well (Noste to dobře) rozpovídala na TikToku a její video se stalo virálním. Allison Bornstein, která v minulosti oblékala celou řadu hollywoodských hvězd, v něm vysvětluje, proč je z hlediska módy nejlepší sáhnout po botách, jež jsou tak trochu v rozporu s celým outfitem.

Pravidla jsou, že pravidla nejsou

Teorie Allison Bornstein zpochybňuje konvenční normy a je takovým posledním potvrzením, že současná móda žádná pevná pravidla nemá. Limitovat nikoho nehodlá ani sama stylistka, která se jen snaží ty, co o to stojí, přimět k zamyšlení nad kombinováním oblečení a bot. „Jako stylistka, která klientům pomáhá s každodenním oblečením, jsem zjistila, že většina neví, jak udělat jednoduchý look zajímavým a dynamickým. Při sestavování outfitu se striktně drží jednoho specifického stylu. Proto jsem zformulovala myšlenku, jež je přiměje vyzkoušet něco nového a nepostupovat příliš přímočaře,“ vysvětluje Bornstein.

Stejné boty, jiný přístup

Jako příklad ve svém tiktokovém videu uvedla klientku, která běhá celý den po městě a nejčastěji tak obouvá tenisky. Outfit buduje ve sportovním duchu a končí stále u podobných sestav. V těch pak ale tenisky působí jako funkční prvek, nikoli jako módní záměr. Styl její klientky navíc sám o sobě vůbec sportovní není. Allison Bornstein ji tak přiměla, aby z šatníku vytáhla oblíbené kousky a nastylovala k nim tenisky tak, že vypadaly jako cílená volba a ano, přesně jako ta „nesprávná“ cool bota.

Šaty a lodičky? Zkuste to jinak

Ačkoli stylistka operuje s termínem Wrong Shoe, jak sama podotýká, nic jako špatně zvolená bota fakticky neexistuje. Své sledující se ale snaží inspirovat k tomu, aby nezůstávali ve stejných módních kolejích. „Tato myšlenka má vyzývat lidi, aby nedali na první instinktivní volbu a bez obav vyzkoušeli něco nového,“ vysvětluje stylistka. Pokud k outfitu přidáte boty, které jsou stylově odlišné, výsledek bude podle ní nejen zajímavější, ale i zábavnější.

Pryč jsou zkrátka doby, kdy byly lodičky (nosí se lodičky v retro stylu) tím nejlepším, co jste mohly obout k šatům. Fashion holky chtějí přijít s něčím neočekávaným a právě o tenhle princip se celá teorie opírá. Pokud ani vás nebaví hrát na jistotu, zkuste podle tohoto konceptu postupovat. K maxišatům přidejte kozačky, široké džíny doplňte formálnějšími mokasíny a moderní cargo kalhoty doplňte elegantními botami do špičky. Na podzim můžete také otestovat souhru robustních kotníkových bot s kousky z jemnějších materiálů. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Předpokládanou variantou k šatům jsou lodičky, stylově ale vypadají i mohutné kotníkové boty, které celku dodají úplně jinou atmosféru.

Načítám