Hlavní obsah

Bomber bundy jsou stále in! Nosí se do pasu i delší a hodí se k sukni i kalhotám

Foto: Jeremy Moeller , Gettyimages.com

Foto: Jeremy Moeller , Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou tu dost sezon na to, aby vám dokázaly, že do nich má smysl investovat. Bundy v bomber stylu jsou stále trendy a jejich nové provedení nahrává i ženám, které původní varianta neoslovila. Které kousky najdete v podzimních kolekcích a s čím módní bombery kombinovat?

Článek

Ačkoli dnes probíráme, v jaké podobě se tyhle bundy nosí, jejich primárním úkolem samozřejmě nebylo zalíbit se. Bombery vznikly z původních leteckých bund, které byly vytvořeny pro americkou armádu a jejich úkolem bylo, aby za první světové války udržely v neizolovaných otevřených kokpitech piloty v teple. Původní varianta byla z pevné kůže (na jejím základě pak vznikla ikonická letecká bunda s beránkem), spolu s technologickým pokrokem se ale materiál i celkový design bund měnil.

První bomber aneb model MA-1

Ačkoli nylon existoval už před rokem 1945, během druhé světové války se šetřil spíše na padáky. Nylonové bundy proto vznikly až po jejím konci a piloti si nemohli vynachválit jejich snadnou údržbu a také fakt, že jim nevadí vlhkost. Model MA-1 z roku 1949 měl maskovací zelený odstín a jasně oranžovou podšívku, která tam nebyla náhodou. Bunda se dala v případě nouze otočit a její nositel byl rázem lépe vidět.

Během šedesátých let se bundy rozletěly do celého světa, postupně se dostaly i k běžným zákazníkům a jen o něco později i různým subkulturám, jako byli skinheads. V osmdesátých letech se pak bomber dostal do vysoké módy, když ho přepracoval Jean Paul Gaultier. Opravdu dařit se mu ale začalo na počátku milénia, kdy bundy reinterpretovali návrháři Helmut Lang nebo Raf Simons. Bomber bunda se postupně stala přirozenou součástí našich šatníků, a ačkoli byly roky, kdy o ní bylo slyšet méně (což se rozhodně netýká letoška), z módního obzoru už nezmizela.

Bunda, která se hodí ke všemu

Odpověď na otázku, s čím bomber nosit dnes, je jednoduchá. S čímkoli! Stylové bundy najdete v nejrůznějších podobách a každá má trochu jiný charakter, většinu z nich ale můžete bez obav přidat jak ke kalhotám a džínům, tak i přes šaty.

Právě tahle kontrastní kombinace patří v módě k nejoblíbenějším, takže až vás omrzí spojení s nohavicemi, přehoďte bomber přes oblíbené šaty. Budeme-li se držet současných trendů, můžeme vám doporučit zejména kombinaci s těmi delšími, kopírujícími postavu.

Když se ještě vrátíme ke kalhotám, poradíme vám, abyste se zbytečně nedržely jen spojení s úzkými střihy. Ano, tyhle dva prvky se dobře vyvažují, protože jsou ale bomber bundy zpravidla do pasu, klidně se dají přidat i k volnějším a rovným nohavicím.

Foto: Raimonda Kulikauskiene, Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Bomber v oversized stylu můžete přidat k šatům i volnějším kalhotámFoto: Raimonda Kulikauskiene, Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Foto: Edward Berthelot, Gettyimages.com

U nylonové klasiky zůstávat nemusíte. Hitem letošního roku jsou bombery v koženém provedení, ale i ty s vlněným povrchemFoto: Edward Berthelot, Gettyimages.com

15 nejstylovějších bomberů

Současné modely se od původní bundy samozřejmě liší, a to nejen barvou. Ačkoli se stále nosí oversized střihy, které svým materiálem připomínají nylonový originál, pořídit si můžete i uhlazenější variantu. Nejenže nemusíte jít do takového objemu, ale můžete si koupit také bomber z vlněné směsi, který skvěle zapadne do vašeho šatníku i v případě, že preferujete ženskost a eleganci. Bomber si můžete pořídit také v kůži, ať už pravé, nebo její imitaci, se saténovým povrchem nebo později dokonce péřový a pečlivě zateplený (jak prát péřovku).

Bundy najdete nejen v nejrůznějších materiálech a barvách, ale i délkách. Ačkoli klasická varianta sahá do pasu, na trhu najdete i takové, které jsou o něco delší nebo naopak zkrácené. Výběr nejstylovějších kousků z podzimních kolekcí si můžete prohlédnout ve fotogalerii, zaběhnout si ale pro ně budete muset samy.

Načítám