Hlavní obsah

Praní péřových bund a kabátů zvládnete i doma. Jak na to?

Foto: Maria Svetlychnaja, Shutterstock.com

Foto: Maria Svetlychnaja, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investice do kvalitní péřové bundy či kabátu se vyplatí: perfektně vás zahřeje a přitom téměř nic neváží. Očista takového oblečení má však svá specifika, ale při dodržení několika pravidel ho můžete bez obav prát i doma. Jak na to?

Článek

Výhodou péřového oblečení jsou jeho vynikající izolační vlastnosti v poměru k hmotnosti. Oproti jiným materiálům, jako jsou například syntetická vlákna, bavlna nebo vlna, izoluje peří výrazně efektivněji. To znamená, že aby ostatní materiály izolovaly stejně dobře jako peří, musely by být oděvy z nich vyrobené mnohem těžší než péřové. Navíc je peří o dost prodyšnější než syntetika, a pokud se v něm člověk zapotí, nevlhne zevnitř tak rychle.

Do čistírny s peřím nemusíte

Jak o péřové kousky pečovat, aby vydržely co nejdéle? Obavy, že při každém zašpinění budete muset běžet do čistírny, jsou zbytečné. Stačí, abyste se řídili několika málo pravidly, a většinu bund či kabátů s peřím zvládnete bezpečně vyprat doma. V každém případě si ale přečtěte, co má oděv, který chcete prát, napsáno na štítku, a pokyny výrobce se při jeho očistě řiďte.

  • V případě malé šmouhy či lokálního ušpinění uděláte nejlépe, když je vyčistíte v ruce pouze s pomocí vlhkého hadříku a mýdlové vody. Jestli ale není v nejlepší kondici celý oděv a podle štítku má praní v pračce povoleno, směle do toho.
Foto: Marker Elena, Shutterstock.com

Péřové oděvy na zimu jsou opravdu dobrá volba. Ale jak je to s údržbou?Foto: Marker Elena, Shutterstock.com

Praní peří v pračce: správný prášek i teplota

Jako první si pořiďte speciální prací prostředek na péřové oblečení. Ten je opravdu klíčový a koupíte ho běžně v drogerii. Klasické přípravky mají odmašťující účinky a zbavily by peří jeho přirozené mastnoty, a tím i unikátních izolačních vlastností a pružnosti! Pak můžete zamířit k pračce.

  • Nejprve vyprázdněte kapsy a pozapínejte všechny zipy, suché zipy i druky. Pamatujte si, že nejlepší teplota na praní péřového oblečení je 30 až 40 °C.

Na ždímání zapomeňte!

Dále je nutné správně nastavit prací program, ideální je ten přímo určený na peří či na jemné prádlo. Vypněte ždímání, případně nastavte co nejnižší otáčky.

  • Po vyprání musíte vodu z oděvu pouze vymačkat – nikdy ale ne přetáčením nebo kroucením! Nejlepší je, když oblečení položíte mezi dva ručníky a tekutinu do nich vymačkáte.
Foto: laksena, Shutterstock.com

Pračky se nemusíte vůbec bát, když dodržíte pár jednoduchých pravidel. Musíte se při tom samozřejmě řídit i pokyny výrobce!Foto: laksena, Shutterstock.com

Sušení peří na vzduchu bez sušičky

Neméně důležitou fází je i proces sušení. Péřové oblečení nesušte ani na přímém slunci, ani na topení! Peří by se přesušilo a mohlo by se začít lámat. Nejšetrněji oděv vysušíte volně na vzduchu. To však může trvat i několik dní a je přitom nutné se péřovce věnovat.

  • Jak sušit péřovou bundu? Oblečení položte na sušák ve vodorovné poloze a minimálně pětkrát denně ho protřepejte. Pokud se vytvořily chuchvalce, nezoufejte a průběžně se snažte hrudky peří oddělovat a rovnoměrně je rozmisťovat v komorách. V chuchvalcích, které by dostatečně neproschly, by se mohly začít tvořit plísně.

Jak sušit peří v sušičce

Máte k dispozici sušičku? Dejte bundu do ní – pokud možno samostatně. Některé spotřebiče nabízejí program přímo na peří, alternativou mohou být i programy na outdoorové oblečení. Jestliže je nemáte, nastavte sušení na maximální teplotu 30 °C. Do bubnu pak můžete přidat i několik speciálních sušicích míčků anebo použijte předem vyprané tenisové míčky. Zajistí, že se peří v komorách rozmístí rovnoměrně a bude hezky načechrané.

Načítám