Hlavní obsah

Dokonale padnoucí džíny existují! Vyberte si ty své, ať už máte plnější bříško nebo širší stehna

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože jde o nejrozšířenější módní kousek vůbec, spousta žen si s výběrem stále není jistá. Jak objevit džíny, jež vám opravdu padnou? Zaměřte se na studium vlastních proporcí a zjistěte, který střih vaše křivky ocení. Pak už se jen stačí vydat do terénu a začít zkoušet.

Článek

Po kterých džínech sáhnout? Tahle otázka patří v módě mezi nejčastěji pokládané. A situaci neulehčuje ani současná doba, kdy se na trhu objevují další a další denimové varianty. Kde tedy vůbec začít?

K těm pravým vedou tři kroky

Pokud s výběrem džínů nijak nebojujete a v šatníku máte různorodé střihy, jednoduše si proklikejte produkty a koukněte, které další modely by stálo za to vyzkoušet. Rozhodně se nemusíte omezovat jen na jeden typ džínů, které odpovídají vaší postavě. Nebojte se experimentovat a testovat, jak vám budou různé kalhoty sedět.

Pakliže se ale ve všech těch džínech ztrácíte a máte pocit, že to pořád není ono, může vám malé nasměrování pomoci. K padnoucímu střihu vedou tři kroky.

  1. Ujistěte se, že znáte typ své postavy. Nezapomeňte přitom, že vůbec nejde o vaši konfekční velikost, ale o tvar a rozložení postavy jako takové (nápovědou jsou partie, na kterých přibíráte jako první).
  2. Přečtěte si, co vašim tvarům střihově vyhovuje.
  3. Přeneste poznatky do praxe a odneste si do kabinky džíny odpovídající popisu.

Naučte se číst z cedulek

Abyste si při nákupu ulehčily práci a dokázaly odhadnout, jak budou džíny na těle vypadat, pečlivě sledujte cedulky (u e-shopů dodatečné popisky). Ve většině případů na nich najdete stručné vodítko, které vám popíše střih nohavic (skinny, slim, straight, bootcut, flared, relaxed nebo wide), výšku sedu (low rise – bokové, mid rise – střední pas nebo high rise – vysoký pas) a případně i délku kalhot.

Na zkoušení si také ideálně berte minimálně dvě různé velikosti. Pružné slimky vám mohou stačit menší, zatímco pevnější džíny do pasu třeba oceníte větší. Nelpěte proto na číselném údaji a pořiďte si velikost, ve které se budete cítit komfortně.

Teď už se ale pojďme přesunout k jednotlivým typům postav.

1. Přesýpací hodiny

Souměrná postava s úzkým pasem a žensky tvarovanými boky je z hlediska oblékání výhrou v loterii. Pokud se tahle definice týká i vás, tipujeme, že s výběrem džínů nemáte větší problémy. Přesýpačky mohou koketovat s téměř jakýmkoli střihem, nejvíce jim ale budou lichotit modely s klasickým i vyšším pasem, které zdůrazní střed těla. Postavě s ženskými křivkami budou vyhovovat slimky a užší střihy obecně, skvěle na nich ale vypadají i rovné straight džíny nebo klasické bootcuty. Zkusit můžete i džíny s širokými nohavicemi, jako první bychom vám je ale nenabízeli - vaše postava v nich tolik nevynikne. Lepší volbou jsou devadesátkové džíny, které mají volnější (relaxed) nohavice, ale k tomu výše položený pas.

2. Jablko

Problematický střed těla bývá vykompenzován štíhlýma nohama, což dělá z majitelek této postavy ideální kandidátky pro užší džíny. Pokud ke slimkám nosíte zásadně volnější vršky, klidně berte kalhoty s vyšším pasem, ale pozor - měly by být mírně elastické nebo tvarující (shaping). Takové džíny dokážou podržet a lehce stáhnout plnější bříško. U klasických pevnějších džínů pak volte raději modely, které mají středně vysoký pas a nejsou příliš těsné. Kalhoty, které v pase pnou, jsou největším nepřítelem této postavy. Vyzkoušet můžete džíny straight, které postavu opticky srovnají, ale i populární baggy džíny, pokud nebudou mít příliš nízký pas.

3. Hruška

Jak vybrat padnoucí džíny, když máte plnější boky, stehna a zadek? Nelpěte na kamufláži a místo širokých nohavic volte střihy, které vašim křivkám padnou. Volné džíny na vaší postavě navíc nebudou sedět tak, jak vidíte na modelkách (pokud tedy nejde o ty s křivkami). Ženským tvarům budou lichotit užší střihy (ačkoli nemusí jít nutně o skinny variantu), klidně i ve výšce do pasu, protože to je oblast, kterou se vyplatí zdůraznit. Svědčit vám budou i bootcuty, které proporce opticky srovnají. Vyzkoušet doporučujeme také džíny flared, které mají od kolen dolů rozšířené nohavice (nejsou tedy široké celé). Hledáte-li džíny, které by vám spodní polovinu těla regulérně zúžily, jděte po jednoduchém designu, tmavší modré a vyhněte se šisování.

4. Obrácený trojúhelník

Co si představit pod tímto pojmem? Postavu se silnějším trupem a širšími rameny, která mívá užší pas bez výrazněji tvarovaných boků. Pokud spadáte do této kategorie, možná se zapotíte při výběru vršků, s džíny ale nejspíš příliš nebojujete. Pokud nicméně chcete siluetu proporčně srovnat, zkuste kalhoty typu straight, případně i ty s rozšířenými nebo širšími nohavicemi. Svědčit vám budou high rise džíny, které upozorní na váš štíhlý pas, vyzkoušet ale můžete i módní baggy střih.

5. Obdélník

A jaké džíny vybrat pro postavu bez výraznějších křivek? Užijte si fakt, že si můžete dovolit většinu trendy střihů, které na vás díky absenci klenutých boků budou vypadat přesně tak, jak byly navržené. Do kabinky si odneste džíny s rozšířenými nohavicemi (zkusit můžete i zkrácenou verzi, na cedulce hledejte slovíčko cropped), široké kalhoty nebo zkuste rovnou klasiku s vyšším pasem, která krásně zdůrazní střed těla. I vám mohou svědčit ležérní baggy džíny, ty ale ideálně doplňte nějakým vypasovanějším vrškem nebo ženštějším kouskem.

Reklama

Načítám