Hlavní obsah

Nová (džínová) sezona je tu! Nosit se budou volné nohavice, dlouhé sukně a překvapivě i růžová

Foto: GettyImages.com, Profimedia.cz

Foto: GettyImages.com, Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokládat otázku, jestli se bude v nové sezoně nosit denim, dávno ztratilo smysl. Odpověď na ni je totiž v posledních dekádách stále stejná. Co se ale naopak vyplatí probírat zas a znovu, jsou aktuální trendy, které se tohoto materiálu dotýkají. Které džíny budou na podzim nejmódnější a jak si stojí sukně, bundy a další kousky?

Článek

Přítomnost denimu na týdnech módy nikoho nepřekvapí. Džíny si ale na moment, kdy se dostaly na přehlídková mola, musely chvíli počkat. Ačkoli se první fashion week konal už v roce 1943, džínami se velcí návrháři dlouhou dobu nezabývali. Na přehlídce je představil až Calvin Klein v roce 1976, a ačkoli se v osmdesátých letech denimu dařilo, módní domy, jako je Dior, Versace nebo Dolce & Gabbana, s ním začaly pracovat až v devadesátkách.

V současnosti je denim přirozenou součástí týdnů módy a do svých kolekcí ho zařazuje naprostá většina návrhářů. Streetwearové džíny se letos propracovaly i na haute couture přehlídku značky Valentino a denim nechyběl ani v kolekcích Gucci, Bottega Venetta nebo Versace. A právě z týdnů módy se dají jednoduše vyčíst ty největší trendy, které ovlivní nadcházející sezonu. Jsou to…

Baggy džíny

Můžete se uvolnit. Nejmódnějšími džínami sezony totiž nadále zůstávají ty baggy, které vás nebudou utlačovat. Na přehlídce Gucci se modelky procházely v extra širokých džínách s dlouhatánskými nohavicemi, vy ale do toho samozřejmě nemusíte jít úplně naplno. Pokud se vám kalhoty typu baggy nebo wide nelíbí, zkuste alespoň variantu relaxed, která umí dostát svému jménu nejen svým střihem, ale i mírou komfortu. Co se týče výšky pasu, trendy džíny už nemíří až nahoru a nebudou vás tlačit, tak jak to uměly mom jeans. Až si půjdete zkoušet nové kalhoty, nebojte se vzít do kabinky i model o velikost větší, než běžně nosíte. Džíny by měly mírně padat na boky.

Sukně se prodloužily

Populární budou i dlouhé sukně, které byly pěkných pár let opomíjené. Máte pocit, že vám maxivarianta nemůže slušet?

Začněte u kousku s výraznějším rozparkem, který sukni odlehčí. Zkombinovat ji můžete s jednoduchou košilí, romantickou halenkou, topem, ale klidně i dalším džínovým kouskem. Inspirujte se double denim lookem skandinávské značky Ganni a přidejte k sukni ještě košili ze stejného materiálu.

Denim není jen modrý

Rozumově to všichni víme, občas se to ale vyplatí zopakovat. Denim nemusí být jen v základním modrém provedení. Na podzim se budete potkávat s černou, šedou i bílou, příjemnou novinkou sezony je ale také pastelově růžová. Pokud ze sebe nemůžete setřást letní Barbiecore trend, uberte na intenzitě barvy a udělejte si (světle) růžový podzim.

Bundy se nosí oversized

Pokud preferujete klasické vypasovanější střihy, samozřejmě u nich klidně zůstaňte, hitem podzimu ale budou oversized bundy. Značka Gauchere představila na fashion weeku šedou XXL bundu s extra dlouhými rukávy, mimo přehlídku ale můžete jít do střízlivější (menší) verze. Oversized džínová bunda je skvělým parťákem pro vrstvení už jen proto, že pod ni pohodlně dostanete jakýkoli svetr. Záměrně velké bundy se také hodí jako kontrastní prvek například přes vypasované šaty.

Džínový overal. Nebo kombinéza?

Je úplně jedno, jestli ho nazvete overalem, nebo kombinézou. Džínový kousek, který propojuje kalhoty s košilí, patří k hitům nadcházející sezony. Do své kolekce ho zařadila i návrhářka Isabel Marant, která ho doplnila semišovými botami v kovbojském stylu.

Overal můžete doladit také teniskami nebo stylově kontrastními lodičkami na podpatku. Vyznáváte-li heslo, že denimu není nikdy dost, tohle je ten pravý kousek pro vás.

Načítám