Hlavní obsah

Capri kalhoty jsou zpátky! Vezmete je na milost, nebo je ochotně přenecháte ostatním?

Foto: Edward Berthelot, Gettyimages.com

Foto: Edward Berthelot, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Módní trendy jsou jako bumerang. Pokaždé se vrátí. Nečekaný comeback momentálně zažívají capri kalhoty, které byly celou řadu let out. Dáte jim férovou šanci a půjdete je vyzkoušet, nebo se budete ošívat nad fotkami módních influencerek, které se jich momentálně nemohou nabažit?

Článek

Návrat capri kalhot předznamenávaly už módní přehlídky pro rok 2023, kdy je do své kolekce zařadil trendsetter Jacquemus nebo návrhář Phillip Lim. A odprezentovali je evidentně skvěle – tenhle staronový trend se začal rychle šířit ulicemi i sociálními sítěmi. Střih. O rok později je z capri kalhot plnohodnotný módní trend, a ačkoli jde o kousek, který polarizuje společnost (odpůrců má minimálně stejně tolik jako příznivců), ve správném podání vypadá překvapivě dobře.

Kde se capri kalhoty vzaly?

Ano, capri kalhoty jsou opravdu pojmenované po italském ostrově Capri. S konceptem kousku, který balancuje na pomezí kalhot a šortek, přišla na konci 40. let německá módní návrhářka Sonja de Lennart, která hledala kalhoty, v nichž by si mohla u moře zchladit nohy. Zkrácené kalhoty zařadila do své nové kolekce a tu pojmenovala po oblíbeném dovolenkovém ráji. Revoluční přitom nebyla jen délka, ale i střih – mluvíme o době, které vévodily široké nohavice. Novinka se rychle ujala a v padesátých letech ji s oblibou nosily i filmové hvězdy. Capri kalhoty oblékla například Audrey Hepburn ve snímku Sabrina nebo Anita Ekberg, tu proslavila role ve filmu Sladký život.

Foto: Gene Lester, Gettyimages.com

Herečka Anita Ekberg na fotce z roku 1955. Estetikou padesátých a šedesátých let se můžete inspirovat i dnesFoto: Gene Lester, Gettyimages.com

V sedmdesátých letech se začaly kalhoty dramaticky rozšiřovat a na capri si pěknou řádku let nikdo nevzpomněl. Na vrchol módních trendů se znovu vyšplhaly v devadesátých letech a následně i na počátku milénia, kdy patřily k nejpopulárnějším kouskům vůbec. A zdá se, že po téměř dvacetileté pauze znovu přichází jejich chvíle.

Komu tříčtvrťáky (ne)svědčí?

Přejděme k praktické stránce věci, a to jejich výběru a nošení. Capri kalhoty jsou poměrně kontroverzním kouskem a jedním z důvodů proč, může být i to, že na ně spousta žen nemá dobré vzpomínky. Pokud se do nich budete pouštět, měly byste vědět, že jsou poměrně nemilosrdné: „Díky své délce a střihu zkracují nohy,“ potvrzuje stylistka Nikola Marková. „Rozhodně nejde o kousek, který by svědčil všem ženám. Nejvíce budou capri lichotit postavě bez výraznějších křivek,“ říká stylistka a dodává, že pokud máte širší boky, musíte počítat s tím, že ještě více vyniknou.

Takhle se nosí v roce 2024

Co se týče stylingu, doporučujeme přidat boty na podpatku, které vykompenzují nepříliš lichotivou délku kalhot. „Ideálně volte otevřené typy bot, povolené jsou ale i lodičky,“ doporučuje Nikola Marková s tím, že ke capri kalhotám můžete přidat i balerínky. Právě ty se k nim nejčastěji nosily v 50. a 60. letech, a navíc jsou letos ohromně trendy. Na rozdíl od podpatků vám ale samozřejmě neprodlouží nohy.

A s čím kalhoty kombinovat? Pokud chcete, aby působily moderně, vykompenzujte jejich užší střih něčím větším. „Osobně bych volila volnější vršek, oversized sako nebo třeba koženou bundu,“ doporučuje stylistka Nikola Marková. A podobné strategie se drží i holky žijící módou.

Kam pro capri kalhoty?

Jste odhodlané to s capri kalhotami zkusit? Držíme vám palce a přidáváme tipy, kam pro ně můžete vyrazit. Pokud si nejste jisté, jak se v nich budete cítit, nezačínejte s větší investicí a pro capri klidně vyrazte do řetězce. Klasikou, která se vám bude snadno kombinovat, je černá, doporučit vám ale můžeme i džínové varianty, které jsou obecně pevnější. Nejlichotivější je tmavší verze bez výrazného šisování. Pokud si pořídíte capri v letní bílé, dejte si velký pozor na prosvítání a volbu správného (neviditelného) prádla.

Načítám