Hlavní obsah

6 nejčastějších mýtů o spodním prádle: Pod bílé tričko bílou podprsenku a stahovací prádlo o číslo menší!

Foto: Triola

Foto: Triola

Reklama

O spodním prádle se často vedou zajímavé diskuse a v povědomí lidí kolují mnohokrát i různé mýty. Tak schválně, jakou podprsenku byste si vzaly pod bílé tričko?

Článek

Spodní prádlo a jak ho nosit patří k velmi často probíraným tématům v oblasti odívání. Kdy je nutností, co je sexy, jaká je správná velikost… Proto jsme se na nejznámější mýty zeptali odborníků a pokusili se je společnými silami vyvrátit. Schválně, děláte některou z následujících chyb i vy?

1. Pod bílé tričko jedině bílá podprsenka

Pokud je vaším cílem, aby bylo spodní prádlo pod oblečením téměř neviditelné, pak bílá podprsenka pod bílé tričko či halenku rozhodně není ideální. Že bude vidět, na to můžeme vsadit boty. „Nejlepší způsob, jak podprsenku pod svršky skrýt, je investovat do takové barvy, která se co nejvíce shoduje s odstínem vaší pleti, nebo jej co nejlépe doplňuje. Tělová podprsenka je spolehlivým způsobem, jak zajistit, že zůstane skrytá i pod nejtenčími blůzami,“ radí Petr Polák, zástupce sítě obchodů a e-shopu se spodním prádlem Trenýrkárna.cz.

Patříte-li však k ženám, které se nebojí odvážnější verze, můžete pod bílý top obléci i barvu černou. Ať už v klasické hladké verzi nebo krajkovou braletku. „U braletek nemusíte zůstávat jen u černé. Zkuste například i červenou nebo jiné barvy. Nebude se jednat o nějaký vyzývavý look, jen trochu zpestříte klasické bílé tričko,“ doporučuje Leona Marková za značku Lisca.

Foto: Archiv firem

Zleva: Sloggi, bezešvá podprsenka, 909 Kč, prodává Astratex; Triola, podprsenka pro velké velikosti, 1099 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: oboje Lisca, podprsenka z kolekce Gemma, 1079 Kč; podprsenka z kolekce Jet, 1479 KčFoto: Archiv firem

2. Prádlo si nemusím zkoušet, znám dobře svoji velikost

Omyl. Růst prsou se u žen zastavuje okolo 24. roku, ale jejich tvar a pevnost se v průběhu života mění. Souvisí to s věkem i s naší váhou, například v těhotenství přibereme a následně zase zhubneme. Prsa se často změní i po kojení, což se odrazí nejen na velikosti, ale často i na jejich tvaru.

„Vždy před každým nákupem doporučuji raději se přeměřit a hlavně každý model vyzkoušet, neboť velikosti se mohou nepatrně lišit u každého výrobce,“ upozorňuje profesionální stylistka spodního prádla Triola Žaneta Ilutanová. Dodává, že se ženy nemusí bát pozvat do kabinky prodavačku, která umí dobře poradit. Zajít také mohou do takzvaného brafittingového centra, které se na poradenství specializuje.

3. Kalhotky s vysokým pasem ženám nesluší

Je pravdou, že kalhotky s vysokým pasem se řadě mužů líbí o něco méně než třeba krajková tanga, ale i takový model si najde své obdivovatele. „Vysoký pas působí velmi elegantně a sexy a přitom schová i nějakou tu nedokonalost. Jen je potřeba zvolit i vhodný materiál a styl. Kalhotkám s vysokým pasem určitě víc sluší černá krajka než bílá bavlna. Ta by z nich dělala staromódní model, který by nejspíš nenosily ani naše babičky,“ vyvrací další z mýtů Polák.

Foto: Archiv firem

Zleva: Lindex, brazilské kalhotky s vysokým pasem, 399 Kč; Intimissimi, krajkové vysoké kalhotky, 300 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Cellbes, kalhotky vyššího střihu v různých barvách, 399 Kč; Marks & Spencer, elastické kalhotky s vyšším pasem, 299 KčFoto: Archiv firem

4. Podprsenka by se neměla prát příliš často

Vzhledem k tomu, že by se podprsenky měly prát spíše v ruce, je většina žen pere méně častěji, než by bylo správné. Kalhotky ženy mění každý den, ale podprsenku zpravidla ne. I v nich se ale po delší době množí bakterie a ulpívají na nich nečistoty, které je potřeba přepírat. Oblíbené kousky, které nosíte od rána do večera, by tak měly putovat do prádla přibližně po třech dnech. Volte šetrný prostředek a nechte je před praním alespoň 5 minut odmočit. A pozor! Nikdy nemáchejte podprsenky či kalhotky v aviváži, ta snižuje elasticitu vláken a způsobuje zešednutí bílých tónů barev.

5. Stahovací prádlo se má koupit o velikost menší

V tomhle případě byste udělaly velkou chybu. Stahovací prádlo sice slouží ke kompresi, ale cílem je vaši siluetu jen lehce vytvarovat, ne sevřít. Proto určitě i stahovací prádlo kupujte ve vaší velikosti, jinak by mohlo škrtit a vy byste se v něm cítily nekomfortně.

Foto: Archiv firem

Zleva: Lindex, tvarující zvýšené kalhotky, 799 Kč; Triola, elastické formovací kalhotky, 199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Astratex, stahovací body ve smetanové barvě, 899 Kč; Tchibo, stahovací béžové body, 899 KčFoto: Archiv firem

6. Pod korzetové šaty není třeba podprsenka

Je pravdou, že chodit bez podprsenky je čím dál tím větším hitem a společenský diktát už rozhodně není tak přísný. Existují ale určité formální příležitosti, kde je podprsenka žádoucí, i když máte například korzetové šaty. Zbystřit by měly především dámy s větším poprsím. „Má-li žena prsa větší než D, je podprsenka nutná. Správně zvolený model bez ramínek udrží prsa například při tanci nebo dalších aktivitách na svém místě. Dekolt bude plný a prsa se neposunou do stran či dolů,“ vysvětluje Žaneta Ilutanová.

Reklama

Načítám