Hlavní obsah

Jane Fonda k nepoznání, Cher jako milovnice crop topů: Zlaté sedmdesátky by mohly inspirovat i dnes

Foto: Profimedia.cz

Původní Charlieho andílci ze sedmdesátých let. Zleva Jaclyn Smith, Farrah Fawcett a Kate Jackson Foto: Profimedia.cz

Reklama

Sedmdesátá léta jsou dekádou, ke které se současní návrháři vrací snad nejraději. Právě v té době se totiž začala naplno uplatňovat individualita v oblékání a poměrně striktní módní pravidla pomalu vymírala. Kdo svým stylem tehdy nejvíc inspiroval?

Článek

Prvky sedmdesátých let snadno vystopujete i v dnešní módě. Stačí se podívat na přehlídky značek Gucci, Chloé nebo Victorie Beckham. Móda tehdy začala být naprosto svobodná a ke kreativitě nevybízely jen známé módní ikony, ale i fakt, že oblečení bylo stále dostupnější. Šatníky se sice plnily převážně levnou syntetikou, v téhle éře se ale počítala spíš kvantita než kvalita. Módní experimenty podpořil i časopis Vogue, který napsal, že v módě už žádná pravidla neexistují.

Hippie, glamour look a disco

Počátek sedmdesátých let se ještě nesl ve znamení doznívajících trendů předchozí dekády, kdy se sukně zkrátily na minimum a boty se naopak prodlužovaly (kozačky).

Stále přítomný byl i vliv hippie – móda byla plná barev (i když o něco tlumenějších než v šedesátkách), vzorů, batikovaných efektů a samozřejmě zvonových kalhot.

Populárním spojením byly také široké kalhoty v doprovodu užších topů a dařilo se i dámským oblekům, jejichž nošení se znormalizovalo. Oblíbené byly i rozevláté sukně a overaly, na které došlo zejména v druhé polovině sedmdesátek.

Přestože móda směřovala k ležérnějšímu pojetí, mnoho žen hledalo inspiraci v glamour stylu padesátých let, což je patrné například na šatníku Biancy Jagger. V závěru sedmdesátých let tehdejší módu ovlivnily ještě dva velké směry – disco, jehož popularita raketově stoupla po premiéře filmu Horečka sobotní noci (1977), a naopak punk rock, jehož reprezentovala například Debbie Harry ze skupiny Blondie. Každý si tak mohl vybrat směr, kterým ho srdce táhlo.

Cher

Americká zpěvačka Cher se proslavila v šedesátých letech spolu se svým tehdejším manželem Sonnym Bonem (†64) a písní I Got You Babe (1965). A v sedmdesátkách se z ní stala ještě větší hvězda, když měla se Sonnym vlastní televizní show. V roce 1974 se jejich vztah rozpadl, z Cher se ale stala ikona, která dokonale reprezentovala ducha doby.

Foto: Profimedia.cz

Cher na fotce se Sonnym. Odvážná zpěvačka měla slabost pro crop topy a její šatník byl plný potisků a barev – tolik typických pro hippie stylFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Kalhotové kostýmy byly v sedmdesátých letech hitem a propadla jim i CherFoto: Profimedia.cz

Bianca Jagger

Její život se změnil v roce 1970, kdy potkala hudebníka Micka Jaggera z The Rolling Stones. Jen o pár měsíců později otěhotněla a před narozením dcery se pár vzal. Manželství skončilo o sedm let později – zpěvák podlehl kouzlu modelky Jerry Hall. Bianca Jagger má módu v krvi a její uhlazený glamour styl by fungoval i dnes. Z bývalé herečky se později stala obhájkyně lidských práv.

Foto: Profimedia.cz

Její svatební look je nezapomenutelný! Bianca se vdávala v kostýmku od Yves Saint Laurenta. A ano, oblékla ho na nahé těloFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

První manželka Micka Jaggera měla pro módu dokonalý cit a dávala přednost glamour lookuFoto: Profimedia.cz

Jane Fonda

Herečka Jane Fonda měla slibně rozjetou kariéru už v šedesátkách a později dokonce získala dva Oscary – porotu uchvátila svým výkonem ve filmech Klute (1971) a Návrat domů (1978). Na fotkách z počátku sedmdesátých let je ale takřka k nepoznání. Blondýnka si vlasy ztmavila a nechala si ostříhat takzvaný gypsy cut, který byl tehdy moderní. Jane nebyla jen populární a dobře oblečenou herečkou, ale i aktivistkou protestující proti válce ve Vietnamu.

Foto: Profimedia.cz

Dnes se ve společnosti objevuje v luxusních robách a podpatcích, zkraje sedmdesátých let ale milovala batiku a dlouhé sukněFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Oversized brýle, tričko na tělo, volnější sukně a pásek. Herečku tehdejší trendy samozřejmě neminulyFoto: Profimedia.cz

Farrah Fawcett

Na Farrah, prosím, říkalo se v kadeřnických salonech. Herečka Farrah Fawcett (62†), která se proslavila televizním seriálem Charlieho andílci (1976–1981), byla vyhlášenou kráskou, jejíž sestříhaný účes s vytočenými vlnami napodobovaly tisíce žen. Svůj ležérní šatník prokládala sportovními prvky a nedala dopustit na zvonové džíny, ke kterým s oblibou nosila mikiny. Ano, příchod osmdesátých let cítíte ve vzduchu správně.

Foto: Profimedia.cz

Džíny do zvonu, mikina a tenisky. Model ze sedmdesátých let byste si mohli snadno splést s jedním ze současných outfitůFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tehdejší době vévodily syntetické materiály a ve velkém se používal i satén. Na fotce ho herečka má v podobě overalu, který byl na konci dekády hitemFoto: Profimedia.cz

První džíny byly z Brna

Zatímco padesátým a šedesátým letům vládly sukně (v šedesátkách extramini), sedmdesátá léta patřila hlavně kalhotám. I u nás se nosily volnější střihy do pasu, prokládané těmi zvonovými a konečně i džíny neboli texasky. Ty se začaly v Československu vyrábět na konci sedmdesátých let – první, brněnské, vznikly pod značkou Yukon, mladí ale dále snili o západních Leviskách nebo džínách Lee. I na našem území se ve velkém jelo v syntetice – polyesterové košile byly běžnou součástí šatníku, stejně jako hladké blůzy, doprovázené sukněmi. Velkou inspirací byl pro ženy tehdy časopis Burda.

Reklama

Související témata:

Načítám