Hlavní obsah

Jak si opticky zeštíhlit postavu? Vyzkoušejte pravidlo dvou třetin a nepodceňte výběr spodního prádla

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ano, všechny víme, že černá barva zeštíhluje. Jaké další tipy a triky ale můžete využít, když chcete svou postavu opticky zúžit? Se stylistkou Irenou Vokrojovou jsme pro vás připravily ucelený manuál, který vám pomůže ubrat minimálně jednu konfekční velikost.

Článek

Správně zvolené oblečení dělá divy a rovnou na úvod vám prozradíme, že k opticky štíhlejší postavě nevede cesta přes oblečení ve tvaru stanu, které má všechno schovat. Na téhle taktice pohořela už spousta žen, nedělejte proto stejné chyby a zkuste to jinak. Podle stylistky Ireny Vokrojové existují tři účinné strategie, které se místy prolínají a můžete je používat současně.

1. Prodloužení postavy

Pokud se postaráte o to, aby vaše silueta působila delším dojmem, bude vypadat také štíhleji. Vyplatí se vám proto znát všechny triky, které s tímto tématem souvisí. Výhodné je vsadit na monochrom a poskládat pár looků v jedné barvě (nikoli nutně stejném tónu) a nastudovat vám doporučujeme i pravidlo dvou třetin, podle kterého lépe uděláte, když siluetu nerozpůlíte, ale pomyslně rozdělíte do onoho poměru. Nemáte-li problematický střed těla, můžete vsadit také na spodní díly s vyšším pasem, které fungují na podobném principu a postavu prodlouží. Stylistka Irena Vokrojová doporučuje vyzkoušet i šaty nebo sukně v midi délce, kterých se spousta žen zbytečně obává.

A svou roli sehrávají i boty. „Protáhnout postavu lze nejen díky podpatkům, ale i správnému výběru bot, které zbytečně nepřeřezávají kotníky. Pozor si dejte na výrazné pásky přes nárty nebo ponožky k sukním, které jsou sice trendy, ale nohy opticky zkrátí,“ upozorňuje stylistka Irena Vokrojová.

2. Optické zúžení postavy

Využít můžete i osvědčené strategie pro zúžení postavy. „Nejúčinnější je výběr správných střihů oblečení, které umí s postavou hotové zázraky,“ říká stylistka Irena Vokrojová. Pokud v této oblasti tápete, otestujte se, abyste věděly, který typ postavy máte, a pak si načtěte konkrétní tipy pro postavu přesýpacích hodin, jablka (s plnějším středem těla), hrušky (s plnější spodní polovinou těla), obráceného trojúhelníku nebo obdélníku (chlapecká postava). Nezapomeňte, že správně zvolený střih siluetě pomůže mnohem více než sázka na volné střihy, které mají častokrát úplně opačný efekt.

Ačkoli je otázka vhodných střihů velmi individuální, existují takové, které svědčí naprosté většině žen. Za nejlichotivější střihy jsou považovány ty zavinovací nebo lehce projmuté, což naplňují třeba košilové šaty s páskem. Ze sukní bodují mírná áčka, kalhoty jsou nejlichotivější s rovnými, tak akorát širokými nohavicemi.

Co také prospěje všem typům postav, je dekolt ve tvaru V, který zeštíhlí trup a také jakékoli svislé linie ve stylingu. Rozhodně se vyplatí do šatníku přidat otevřená saka, kabátky nebo kardigany. A ano, fungují i osvědčené tmavší barvy, které stylistka doporučuje umístit zejména na problematičtější partie.

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Ano, tmavší barvy fungují, důležitější je ale volit oblečení ve vhodném střihu i materiálu Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

3. Reálné zúžení

„Pokud je vaším cílem postavu ovlivnit nejen opticky, ale i reálně, nebojte se sáhnout po stahovacím prádle,“ doporučuje stylistka Irena Vokrojová s tím, že správně zvolené prádlo může ubrat na jedné konfekční velikosti. „Na trhu jsou různé varianty stahovacího prádla. Ty s výrazným efektem stažení bych doporučila spíše na společenskou událost, do šatníku ale můžete přidat i pohodlnější kousky pro celodenní nošení. Proto doporučuji klientkám vyzkoušet více druhů prádla a vybrat si, co jim bude příjemné,“ vysvětluje. Na běžné denní nošení se skvěle hodí vyšší kalhotky nebo třeba jemné body, které má dle doporučení stylistky menší pevnost.

Zapomeňte také na předsudek, že je stahovací prádlo jen pro ženy s plnou postavou. Hodit se vám může i v případě, že máte průměrnou konfekční velikost, ale přesto chcete postavu opticky zpevnit, vyhladit nebo stáhnout problematické bříško.

Pokud se se stahovacím prádlem odmítáte kamarádit, dbejte alespoň na to, abyste nosily kvalitní a dobře padnoucí soupravy. Příliš malé prádlo, které se do těla zařezává, zkazí dojem i ze sebelepšího oblečení.

Načítám