Hlavní obsah

Originální, nebo příšerné aneb Když jdou módní návrháři při tvorbě bot na hranu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týdny módy slouží jako zdroj bezbřehé inspirace, ale i ti největší mistři občas přijdou s kousky, nad kterými velká část populace pozvedne obočí. Třeba s botami. Které páry považujete za zábavně inovativní a které už byste podruhé vidět nemuseli?

Článek

Kde leží hranice mezi originálním designem a tvorbou, ze které se začíná vytrácet krásno? Na to si musí odpovědět každý sám. Podívejte se s námi na ty nejextravagantnější boty z jarních týdnů módy a dejte nám vědět, jak byste je ohodnotili. Vidíte v nich umělecká díla, nebo vám – bez ohledu na zvučná jména jejich tvůrců – připadají spíše odpudivé?

Loewe

Kreativní ředitel Jonathan Anderson umí kolem módního domu Loewe vyvolat rozruch. Jeho jarní kolekce, jejíž ústředním motivem se stala jedovatá anturie, byla jednou z těch, o kterých se mluvilo nejvíc. A nebyl to jen její květ, který se dostal na obuv modelek. Návrhář znovu dokázal, že inspiraci hledá opravdu všude kolem, když navrhl boty, které vypadaly jako obalené z obyčejných vyfouknutých balonků.

Foto: Profimedia.cz

Španělský módní dům Loewe umí překvapit. Kromě sandálků s dominantní anturií přišel i s balonkovými botami.Foto: Profimedia.cz

Stella McCartney

Jsou to punčochy, nebo sandálky? Vlastně obojí. Návrhářka Stella McCartney navrhla geniální síťované sandálky, které volně přecházejí v punčochy. A musíme uznat, že vůbec nevypadají špatně. Pokud si říkáte, jak vlastně na noze drží, podívejte se na ně pěkně zblízka. Pod síťovinou jsou transparentní pásky, které přecházejí přes nárt a kolem paty. A jestli bude materiál tak pevný, jak při bližším pohledu vypadá, nezbývá, než návrhářce zatleskat za super nápad.

Foto: Profimedia.cz

Hybrid spojující sandálky a síťované punčochy navrhla Stella McCartney.Foto: Profimedia.cz

Chloé

Kreativní ředitelka značky Chloé Gabriela Hearst dotáhla k dokonalosti myšlenku masivních trekových sandálů. Přidala jim dokonce i charakteristické šněrování. Ačkoli se nejspíš většina populace nad těmito „ošklivými botami“ (ano, ugly shoes je právoplatný módní pojem) ušklíbne, věříme, že své kupce si, pravděpodobně mezi generací Z, najdou. Obuv, která svým designem kopíruje tu praktickou turistickou, je totiž stále aktuální.

Foto: Profimedia.cz

Sandály, inspirované trekovými botami, najdete v jarní kolekci značky Chloé.Foto: Profimedia.cz

Acne Studios

Značka Acne poslala na molo modelky v botách, které vysílaly jasný vzkaz: Nepřibližujte se! Pokud chcete své okolí donutit, aby si od vás drželo odstup, víte, kam jít nakupovat. Ale teď vážně. Boty lemované ostrými hroty jsou rozhodně originální a vizuálně nejlépe fungují coby kontrast na jednoduchých sandálkách s tvrdou mašlí.

Foto: Profimedia.cz

Značka Acne přidala na boty různě dlouhé hroty.Foto: Profimedia.cz

Dior

Otazníky se vznášejí i nad botami značky, kterou máme historicky spojenou s ryzí elegancí a ženskostí. Jsou to gladiátorky? Jsou to mary-janes? Jarní boty Dior nabízejí rovnou několik různých stylů obuvi smíchaných dohromady. Mají platformu, originální podpatek, řemínky a některé dokonce i květinové výšivky. A my nahlas vznášíme dotaz: Není toho zbytečně moc?

Foto: Profimedia.cz

Nové boty Dior v nás touhu po nakupování nevyvolaly. Jste na tom stejně?Foto: Profimedia.cz

Etro

Dřeváky jsou skvělé, máme ale pocit, že nové páry z kolekce značky Etro jim reputaci příliš nevylepší. Boty, o kterých se už tak říká, že nejsou příliš lichotivé, totiž doplnili designem, který připomíná profil jednorožce. A navíc k nim přidali tak vysoký podpatek a platformu, že si je mimo módní mola příliš neumíme představit.

Foto: Profimedia.cz

Ani Etro dřeváky bychom si nenapsali na wish list.Foto: Profimedia.cz

Balmain

Ani kreativní ředitel značky Balmain Olivier Rousteing se nebojí čeřit módní vody. Ačkoli do své jarní kolekce zahrnul spoustu nápaditých bot s uměleckými potisky, s některými bychom se vláčet opravdu nechtěli. Nejen že jsou samy o sobě mohutné, ale mají i velmi vysoké platformy. Balmain, nebo ne, lichotivými se tyto boty opravdu nazvat nedají, ačkoli to ani evidentně neměly v plánu.

Foto: Profimedia.cz

Co říkáte na páry z jarní kolekce Balmain?Foto: Profimedia.cz

Načítám