Hlavní obsah

Její šaty miluje Kate, Meghan i Adele. Stella McCartney získala Řád krále Karla

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

O návrhářce Stelle McCartney nemůže nikdo říct, že by těžila ze slavného příjmení. Za dobu své kariéry získala bezpočet ocenění a teď se dočkala už druhého prestižního Řádu britského impéria, který jí předal sám král Karel III. Které hvězdy patří mezi její věrné zákaznice?

Článek

Ve třinácti letech si navrhla a ušila bundu. Stella McCartney měla k módě vždycky blízko a než stihla vystudovat, dala si stáž u návrháře Christina Lacroixe. V roce 1997 se stala kreativní ředitelkou módního domu Chloé, který opustila o čtyři roky později. A nemohla mít pro to lepší důvod. V roce 2001 se zrodila značka Stella McCartney, pod kterou tvoří dodnes.

Stella bojuje za přírodu i práva i zvířat

Ačkoli v posledních letech od používání kožešin upustila spousta návrhářů, dcera hudebníka Paula McCartneyho je nepoužívala nikdy. Od začátku si stála za tím, že nebude pracovat s pravými kožešinami a vynechala dokonce i kůži. Stella McCartney je celý život vegetariánka, stejně jako byla její maminka Linda McCartney, která v roce 1998 zemřela na rakovinu prsu. Ta jí vštípila lásku ke zvířatům a přírodě.

A právě proto, že udržitelnost pro ni není jen prázdnou frází, ji před pár dny vyznamenal král Karel III. Řádem britského impéria. Na zámku ve Windsoru si přebrala prestižní vyznamenání CBE, které jí dává titul komandéra. Takové pocty se jí přitom dostalo už podruhé – před deseti lety jí královna Alžběta II. předala kříž OBE, který je pro změnu spojen s titulem důstojníka.

A její tvorbu milují i celebrity, které se od Stelly nechávají oblékat na ty nejvýznamnější akce. Včetně svateb!

Foto: Profimedia.cz

Stella McCartney získala už druhý Řád britského impériaFoto: Profimedia.cz

Adele

Návrhářka naposledy ušila šaty pro zpěvačku Adele, která sháněla oblečení na své koncerty v Las Vegas. Šaty zdobené krystaly jí nejen dokonale sedí, ale zároveň jsou vyrobené tak, aby byly maximálně šetrné k životnímu prostředí.

Princezna z Walesu

Šaty od Stelly McCartney miluje i princezna Catherine (alias Cate), která jich má v šatníku rovnou několik. Nejvíce pochval sklidila za ty fuchsiové, které si oblékla při příležitosti královnina platinového jubilea v loňském roce.

Foto: Chris Jackson - WPA Pool - GettyImages.com

Princezna Catherine a její na míru šité šaty z udržitelné viskózyFoto: Chris Jackson - WPA Pool - GettyImages.com

Meghan Markle

Ačkoli na obřad s princem Harrym měla Meghan Markle šaty od návrhářky Clare Waight Keller, na večerní recepci se převlékla do lehčích šatů právě od Stelly McCartney. Tehdy byla ještě s Anglií zadobře a tak dávalo smysl, že si vybrala modely od dvou Britek.

Foto: Profimedia.cz

V jednoduchosti je krása. Na tom se Stella s Meghan zřejmě shodnouFoto: Profimedia.cz

Amal Clooney

U královské svatby, která byla událostí roku 2018, ještě chvíli zůstaneme. Návrhářka totiž oblékla i čestného hosta, Amal Clooney, která na oslavu lásky Meghan a Harryho dorazila ruku v ruce s hollywoodským idolem.

A na návrhářčin talent se spolehla i čtyři roky předtím, kdy herci Georgi Clooneymu říkala ano. Ačkoli si i ona užila honosné šaty, zdobené krajkou, na civilní obřad v Benátkách, který trval jen deset minut, vyrazila v bílých kalhotách a volném topu.

Foto: Profimedia.cz

Žluté šaty právničky a lásky George Clooneyho obletěly svět. Ano, i ty tvořila vyznamenaná návrhářkaFoto: Profimedia.cz

Foto: Ernesto RuscioGC - GettyImages.com

Svým kalhotovým outfitem Amal Clooney inspirovala nejednu nevěstuFoto: Ernesto RuscioGC - GettyImages.com

Julia Roberts

Stelle McCartney nejdou jen šaty. Na předávání Zlatých glóbů roku 2019 vymyslela kalhotovou variaci pro herečku Julii Roberts a ukázala, že se i tento kousek oblečení dá pojmout opravdu velkolepě.

Foto: Profimedia.cz

Na tomto looku milujeme úplně všechno!Foto: Profimedia.cz

Kate Hudson

Kate Hudson návrhářka oblékla na největší módní událost roku - Met Gala. Ročník 2017 si herečka užila v překrásných asymetrických šatech s vlečkou, které jí zajistily místo na seznamu nejlépe oblečených žen večera.

Foto: Profimedia.cz

Dcera Goldie Hawn vypadala na červeném koberci fantastickyFoto: Profimedia.cz

Gisele Bündchen

Ano, Stella McCartney umí pracovat i s efektními materiály. Blýskavé šaty s vykrojenými zády navrhla pro topmodelku Gisele Bündchen, která se na červeném koberci potkala s Kate Hudson. Šlo totiž o stejný ročník Met Gala.

Foto: Profimedia.cz

Brazilská kráska se se Stellou hodila do galaFoto: Profimedia.cz

Cameron Diaz

Přídavný plášť je pro návrhářku charakteristickým prvkem, ke kterému se často vrací. Svůj oblíbený čistý střih předvedla i u šatů v odstínu královské modré, které navrhla pro herečku Cameron Diaz.

Foto: Profimedia.cz

Jak poznáte opravdu dobré šaty? Že se vám líbí i po deseti letech. Model s pláštěm je z Met Gala roku 2013Foto: Profimedia.cz

Gwyneth Paltrow

I tyhle šaty jsou staršího data, ačkoli to na nich není ani trochu vidět. Na Grammy roku 2012 v nich dorazila herečka Gwyneth Paltrow, která je svou láskou k minimalismu proslulá.

Foto: Profimedia.cz

Ne, černé šaty nemusí nudit. Ty pro oscarovou herečku měly provokativní prostřihy a kovový pásek coby bonusFoto: Profimedia.cz

Kate Winslet

Šaty herečky Kate Winslet pocházejí z kolekce roku 2011, kdy si návrhářka pohrávala s různými siluetami a efekty. Její částečně transparentní šaty s puntíky byly natolik populární, že je svižně okopírovaly všechny velké módní řetězce. Podobně na tom byly i její zázračné zeštíhlující šaty!

Foto: Profimedia.cz

Kate Winslet v šatech, které spustily módní lavinuFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám