Hlavní obsah

Křehký koláč s jahodovým tvarohem

Hodnocení:
(43)
Foto: Erika Pilátová
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Sladké jahody a tvaroh, to je kombinace, která se nikdy neomrzí. Křehké těsto je vylepšené mandlovou moukou, výsledek je lahodný a křupavý.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 2 žloutky
  • 70 g moučkového cukru
  • 125 g másla
Na dohotovení
  • 500 g měkkého tvarohu polotučného
  • 2 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 300 g čerstvých jahod
  • 1 lžíce škrobu
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy nasypte hladkou a mandlovou mouku. Přidejte cukr a promíchejte. Pak přidejte žloutky a pokrájené změklé máslo. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Pokud je drobivé, můžete přidat ještě dvě lžíce mléka. 

Krok 2: Těsto zabalte do fólie a nechte ho chvilku uležet. Mezitím připravte náplň. Jahody zbavte stopek a rozmixujte je na pyré.

Krok 3: Tvaroh dejte do mísy, přidejte vejce, škrob, cukr a prošlehejte. Pak vmíchejte rozmixované jahody. 

Krok 4: Těsto vyválejte nebo ho napěchujte do formy tak, aby vznikly i okraje, a nalejte na něj jahodový tvaroh. 

Krok 5: Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte ho 35 až 40 minut. Poté nechte důkladně vychladnout. Můžete ho ozdobit jahodami, čokoládou a lístky máty. Náplň lze kombinovat i s mascarpone, zakysanou smetanou nebo poctivým hustým bílým jogurtem. 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek