Hlavní obsah
3,2
(143)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Možná už máte na konci zimy pomerančů plné zuby a těšíte se na čerstvé české ovoce, anebo byste mohli jíst pomeranče pořád a nikdy se vám neomrzí? Ať je to jakkoliv, dejte šanci tomuto receptu na jednoduché piškotové řezy s krémem z pomerančového džusu.

35 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 24 × 20 cm
Těsto
  • 2 ks vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce mléka
Krém
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
  • 250 ml pomerančového džusu
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 125 g měkkého tvarohu
Na ozdobu
  • 1 ks pomeranče
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou krému. Pudinkový prášek rozmíchejte v polovině pomerančového džusu. Druhou polovinu dejte s cukrem do rendlíku a přiveďte k varu, poté do ní vlijte (ode dna dobře promíchanou) polovinu s pudinkem a za stálého míchání uvařte pudink. Ten pak za občasného míchání nechte vychladnout: kdybyste jej pravidelně nemíchali, vytvořil by se škraloup.

Tip: Místo míchání můžete pudink překrýt potravinářskou fólií, ale počítejte s tím, že chladnutí tak bude trvat výrazně déle.

02.

Mezitím upečte korpus. Troubu zapněte na 200 °C. Celá vejce vyšlehejte s cukrem do vysoké hladké pěny, trvá to asi 10 minut, až je opravdu hedvábná a jen světlounce žlutá. Opatrně vmíchejte mouku a polovinu těsta nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Do druhé poloviny vmíchejte trochu kakaa a mléko a nalijte opět do formy a opačnou stranou lžíce trochu promíchejte. Korpus tak bude jemně mramorovaný.

03.

Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 10 až 12 minut dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout.

04.

Do zchladlého pomerančového pudinku zašlehejte tvaroh – krém má být hladký a bez hrudek. Kdyby se vám krém zdál málo sladký (hodně záleží na kyselosti pomerančové šťávy), můžete přidat i trochu moučkového cukru.

05.

Krém rozetřete na vychladlý korpus a nechte v lednici ztuhnout. Před podáváním ozdobte pomerančem.

Pomeranče hravě uplatníte i ve slané kuchyni. Skvělé jsou rychlé asijské kuřecí kousky s pomerančem a zázvorem a klasika je pečená kachna na pomerančích.

Reklama

Související témata:

Načítám