Hlavní obsah
3,4
(185)
Foto: Anna Shepulova, Shutterstock.com

Foto: Anna Shepulova, Shutterstock.com

Křehké těsto a tvaroh jsou oblíbená kombinace – a není divu, perfektně ladí dohromady. Když navíc navrch přidáte čokoládovou polevu a sekané pistácie, krásný a velmi chutný koláč je na světě.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 3 lžíce vody
  • 2 špetky soli
Náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 ks vejce
  • 1/2 hrnku cukru krupice
Na polevu a ozdobu
  • 100 g mléčné čokolády
  • 20 g másla
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 hrsti pistácií
Článek

Postup

01.

Mouku nasypejte do mísy, přidejte máslo a sůl a prsty vypracujte drobenku. Pak přidejte studenou vodu a vypracujte hladké křehké těsto. Mísu přiklopte poklicí a nechte těsto aspoň půl hodiny odpočinout. Umíte základní křehké těsto na slaný i sladký koláč?

02.

Troubu zapněte na 180 °C. Na náplň smíchejte všechny uvedené ingredience, tedy tvaroh, smetanu, vejce a cukr. Tip: Pro lepší chuť můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru.

03.

Odpočinuté těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na kruh o průměru asi 26 cm a silný asi 3–4 mm. Horní arch papíru sloupněte a pomocí druhého papíru těsto překlopte do formy. 

04.

Papír sloupněte a ve formě urovnejte vysoké okraje – těsto zařízněte, aby byly rovné. Těsto na dně propíchejte vidličkou, položte na něj zpět pečicí papír a nasypejte na něj nějaké luštěniny nebo třeba rýži – funguje to jako závaží, aby se těsto při pečení nenafouklo.

05.

Zatížené těsto vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut. Pak předpečený korpus vyjměte, odstraňte papír s luštěninami a na dno nalijte tvarohovou náplň. Pečte ještě asi 25 minut, až tvaroh ztuhne.

06.

Hotový koláč dejte chladnout a zatím si připravte polevu. Rozpusťte čokoládu a smíchejte ji s máslem a trochou smetany – vznikne tak krásně hustá čokoládová poleva, která díky máslu a smetaně zůstane i po zatuhnutí lesklá.

07.

Polevu nalijte na zchladlý koláč, po okrajích ozdobte nasekanými nebo namletými pistáciemi a nechte polevu ztuhnout.

Křehký koláč jde udělat prakticky s jakoukoliv náplní. Sáhnete do mrazáku pro ostružiny a upečete si mřížkový koláč s jablky a ostružinami? A jestli vás spíš než křehké těsto zaujal tvaroh v náplni, mrkněte na tuhle jahodovou žemlovku s tvarohem a sněhovou čepicí.

Reklama

Načítám