Hlavní obsah

Křehký koláč s tvarohem, čokoládovou polevou a pistáciemi

Hodnocení:
(137)
Foto: Anna Shepulova, Shutterstock.com
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Křehké těsto a tvaroh jsou oblíbená kombinace – a není divu, perfektně ladí dohromady. Když navíc navrch přidáte čokoládovou polevu a sekané pistácie, krásný a velmi chutný koláč je na světě.

Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g studeného másla
  • 3 lžíce vody
  • 2 špetky soli
Na náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku cukru krupice
Na polevu a ozdobu
  • 100 g čokolády
  • 20 g másla
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 hrsti nesolených pistácií
Článek

Postup

Krok 1: Mouku nasypejte do mísy, přidejte máslo a sůl a prsty vypracujte drobenku. Pak přidejte studenou vodu a vypracujte hladké křehké těsto. Mísu přiklopte poklicí a nechte těsto aspoň půl hodiny odpočinout. Umíte základní křehké těsto na slaný i sladký koláč?

Krok 2: Troubu zapněte na 180 °C. Na náplň smíchejte všechny uvedené ingredience, tedy tvaroh, smetanu, vejce a cukr. Tip: Pro lepší chuť můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru.

Krok 3: Odpočinuté těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na kruh o průměru asi 26 cm a silný asi 3–4 mm. Horní arch papíru sloupněte a pomocí druhého papíru těsto překlopte do formy. 

Krok 4: Papír sloupněte a ve formě urovnejte vysoké okraje – těsto zařízněte, aby byly rovné. Těsto na dně propíchejte vidličkou, položte na něj zpět pečicí papír a nasypejte na něj nějaké luštěniny nebo třeba rýži – funguje to jako závaží, aby se těsto při pečení nenafouklo.

Krok 5: Zatížené těsto vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut. Pak předpečený korpus vyjměte, odstraňte papír s luštěninami a na dno nalijte tvarohovou náplň. Pečte ještě asi 25 minut, až tvaroh ztuhne.

Krok 6: Hotový koláč dejte chladnout a zatím si připravte polevu. Rozpusťte čokoládu a smíchejte ji s máslem a trochou smetany – vznikne tak krásně hustá čokoládová poleva, která díky máslu a smetaně zůstane i po zatuhnutí lesklá.

Krok 7: Polevu nalijte na zchladlý koláč, po okrajích ozdobte nasekanými nebo namletými pistáciemi a nechte polevu ztuhnout.

Křehký koláč jde udělat prakticky s jakoukoliv náplní. Sáhnete do mrazáku pro ostružiny a upečete si mřížkový koláč s jablky a ostružinami? A jestli vás spíš než křehké těsto zaujal tvaroh v náplni, mrkněte na tuhle jahodovou žemlovku s tvarohem a sněhovou čepicí.

ynezorPumanzeSaNyknalC
úterý 12:00

Reklama

Sdílejte článek