Hlavní obsah
3,1
(49)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Na české jahody si ještě chvilku počkáme, ale trénovat na jejich sezonu můžete už teď. Třeba se snadnou galetkou, jejíž křupavé máslové těsto je v báječném kontrastu s voňavou jahodovo-mandlovou náplní.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 75 g másla
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce mandlových lupínků
Náplň
  • 250 g čerstvých jahod
  • 1/2 lžičky mandlového aromatu
  • 50 g cukru krupice
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce mletých mandlí
  • 2 lžíce marmelády
Článek

Postup

01.

Vejce v hrníčku prošlehejte, část použijete do těsta a část na potření. Mouku, cukr, sůl, většinu vejce (na potření nechte jen 1 až 2 lžíce) a kostičky studeného másla rozmixujte nebo rukama rychle zpracujte na konzistenci drobenky, přidejte 2 až 4 lžíce vody a dopracujte. Zabalte do folie a nechte minimálně 30 minut v lednici odpočinout.

02.

Omyté jahody odstopkujte, pokrájejte na plátky a smíchejte s mandlovým nebo vanilkovým extraktem, cukrem a škrobem.

03.

Mezi dvěma archy pečicího papíru vyválejte těsto na asi 3 mm silné kolo, horní plát sundejte a korpus kromě asi 4cm okrajů posypejte mandlemi. Ty zaručí, že koláč nezvlhne. Na ně rozprostřete jahody i se šťávou, co pustily, a okraje přehněte dovnitř. Potřete je odloženým vejcem, posypejte plátky mandlí a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 25 až 30 minut do zlatova.

04.

Pro lesklejší povrch potřete jahody po vychladnutí trochou rozehřátého džemu.

Zkuste i jiné varianty tohoto snadného koláče - třeba špaldovou galette s tvarohem nebo rychlou galetku z listového těsta, obě jsou skvělé.

Reklama

Související témata:

Načítám