Hlavní obsah

Jahodová galetka s mandlovou vůní

Hodnocení:
(49)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Na české jahody si ještě chvilku počkáme, ale trénovat na jejich sezonu můžete už teď. Třeba se snadnou galetkou, jejíž křupavé máslové těsto je v báječném kontrastu s voňavou jahodovo-mandlovou náplní.

Ingredience pro:
1 koláč
Na těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 75 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mandlových lupínků
Na náplň
  • 250 g čerstvých jahod
  • 1/2 lžičky mandlového aromatu
  • 50 g cukru krupice
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce mletých mandlí
  • 2 lžíce džemu
Článek

Postup

Krok 1: Vejce v hrníčku prošlehejte, část použijete do těsta a část na potření. Mouku, cukr, sůl, většinu vejce (na potření nechte jen 1 až 2 lžíce) a kostičky studeného másla rozmixujte nebo rukama rychle zpracujte na konzistenci drobenky, přidejte 2 až 4 lžíce vody a dopracujte. Zabalte do folie a nechte minimálně 30 minut v lednici odpočinout.

Krok 2: Omyté jahody odstopkujte, pokrájejte na plátky a smíchejte s mandlovým nebo vanilkovým extraktem, cukrem a škrobem.

Krok 3: Mezi dvěma archy pečicího papíru vyválejte těsto na asi 3 mm silné kolo, horní plát sundejte a korpus kromě asi 4cm okrajů posypejte mandlemi. Ty zaručí, že koláč nezvlhne. Na ně rozprostřete jahody i se šťávou, co pustily, a okraje přehněte dovnitř. Potřete je odloženým vejcem, posypejte plátky mandlí a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 25 až 30 minut do zlatova.

Krok 4: Pro lesklejší povrch potřete jahody po vychladnutí trochou rozehřátého džemu.

Zkuste i jiné varianty tohoto snadného koláče - třeba špaldovou galette s tvarohem nebo rychlou galetku z listového těsta, obě jsou skvělé.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek