Hlavní obsah

Křehký koláč s medem a ořechy

Hodnocení:
(260)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
nízká

Med a vlašské ořechy jsou tradičními surovinami středoevropské zimy. Dopřejte si je plnými hrstmi v tomto báječném koláči. Hotový je za chvilku a než se upeče, provoní celý byt!

Ingredience pro:
23 cm průměr formy
  • 1 balení křehkého nebo listového těsta
  • 300 g tekutého medu
  • 175 g třtinového cukru
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 hrsti vlašských ořechů
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200°C. Těsto, ať už křehké nebo listové, rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný asi 3 mm. Jeden arch papíru sloupněte, pomocí druhého těsto překlopte do koláčové formy a sloupněte i druhý, teď horní arch. 

Krok 2: Těsto urovnejte, odřízněte přebytečné okraje a dno propíchejte vidličkou. Na těsto položte zpět pečicí papír, zasypte pečicími fazolemi (buď keramickými nebo prostě jakoukoliv luštěninou – funguje to jen jako závaží, aby se těsto při pečení nevypoulilo) a vložte na 10 minut do trouby.

Krok 3: Mezitím dejte do mísy med, cukr, smetanu, mouku, vejce, vanilkový extrakt a promíchejte. Pokud je med tuhý, můžete směs lehce prošlehat šlehačem.

Krok 4: Listové těsto vyjměte z trouby, sundejte papír s fazolemi a nalijte na něj náplň. Posypte lehce posekanými ořechy a vraťte do trouby. Pečte asi 40 minut, dokud náplň neztuhne. Pozor na připálení – med s cukrem snadno ztmavnou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.