Hlavní obsah

Hruškový medovník: Tomuhle moučníku podlehnete

Hodnocení:
(134)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Jaro konečně klepe na dveře a člověk se po dlouhé zimě zase rád vypraví ven. K odpolední kávě na zahradě i jako svačina na nedělní výlet se skvěle hodí tenhle hruškový medovník.

Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček
Na těsto
  • 3.5 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek řepkového oleje
  • 1/2 hrnku medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 vejce
  • 1/4 hrnku mléka
Na hrušky
  • 4 hrušky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
Na formu
  • tuk na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
Článek

Postup

Troubu zapněte na 180 °C. Hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky. Promíchejte je s cukrem a citronovou šťávou a nechte odležet.

Krok 2: V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a všechno koření. V jiné míse smíchejte cukr, olej, med a vanilkový extrakt, metlou vše důkladně promíchejte a pak jedno po druhém zašlehejte vejce. Nakonec zapracujte i moučnou směs. Podle potřeby přidejte asi 1/4 hrnku mléka, aby těsto bylo přiměřeně husté (má být ale spíš tuhé než řídké).

Krok 3: Formu vymažte tukem a vysypte moukou. Do těsta vmíchejte hrušky i s tekutinou a nalijte do formy. Pečte asi 60 minut dozlatova. Pak nechte chvíli vychladnout a vyklopte z formy. Krájejte až zcela vychladlé.

Máte rádi moučníky s kořením v chlebíčkové formě? Ochutnejte kaki perníkový chlebíček anebo kořeněný cuketový chlebíček. Výtečný je i mrkvový koláč s pistáciemi.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.