Hlavní obsah
2,9
(143)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

K odpolední kávě na zahradě i jako svačina na nedělní výlet se skvěle hodí tenhle hruškový medovník.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček
Těsto
  • 3,5 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek řepkového oleje
  • 1/2 hrnku medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 ks vejce
  • 1/4 hrnku mléka
Hrušky
  • 4 ks hrušek
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
Na formu
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

Troubu zapněte na 180 °C. Hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky. Promíchejte je s cukrem a citronovou šťávou a nechte odležet.

01.

V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a všechno koření. V jiné míse smíchejte cukr, olej, med a vanilkový extrakt, metlou vše důkladně promíchejte a pak jedno po druhém zašlehejte vejce. Nakonec zapracujte i moučnou směs. Podle potřeby přidejte asi 1/4 hrnku mléka, aby těsto bylo přiměřeně husté (má být ale spíš tuhé než řídké).

02.

Formu vymažte tukem a vysypte moukou. Do těsta vmíchejte hrušky i s tekutinou a nalijte do formy. Pečte asi 60 minut dozlatova. Pak nechte chvíli vychladnout a vyklopte z formy. Krájejte až zcela vychladlé.

Máte rádi moučníky s kořením v chlebíčkové formě? Ochutnejte kaki perníkový chlebíček anebo kořeněný cuketový chlebíček. Výtečný je i mrkvový koláč s pistáciemi.

Reklama

Načítám