Hlavní obsah

Krutě týraná fenka Maggie: tragický příběh s dobrým koncem

Foto: Archiv Simony Votyové

Foto: Archiv Simony Votyové

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to příběh neuvěřitelné krutosti, které je schopen asi jen člověk. Ale také obrovské lásky a odhodlanosti. Fenka Maggie je z Libanonu, kde ji používali jako živý terč. Štěstí našla ale u Angličanky Kasey Madock Carlin, která do její záchrany investovala peníze, čas i energii. Díky ní skončil tenhle příběh šťastně.

Článek

Kasey Carlin (26) je zvířecí psycholog a velká milovnice psů. Na kontě má už několik hafanů, které se jí podařilo zachránit z opravdu nelidských podmínek a najít jim spokojený domov. O Maggie se dozvěděla zrovna ve chvíli, kdy rozjížděla pomoc pro týranou fenku Mishku. Informace o ní viděla ve výzvě Wild at Heart Foundation, nadace, která se snaží zachraňovat pouliční psy z celého světa. Hledali někoho, kdo by se téhle fenečky, kterou našli totálně zuboženou v ulicích libanonského Bejrútu, ujal.

Pes jako živý terč

Fenka měla ve svém těle celkem sedmnáct kulek a někdo jí vypíchal oči a uříznul ucho. Čím vším si musela projít, si můžeme jen domýšlet, ale stejně se naše představy asi jen horko těžko přiblíží ke skutečnosti. „Předpokládáme, že Maggie byla živým terčem, že se na ní někdo učil střílet. Měla střelné rány z několika druhů zbraní, zblízka i zdálky. Většina kulek v ní zůstala a vyndal je z ní až lékař v Anglii, když se tam Kasey podařilo fenku převézt. Sám veterinář říkal, že je naprostý zázrak, že to pes přežil,“ líčí česká vydavatelka Simona Votyová, která získala práva na knižní vydání tohoto příběhu u nás.

Proč měla fenka vypíchané oči a uříznuté ucho, nikdo neví. Možná to byla pro někoho zábava a pohled na trpící zvíře mu dělal dobře. „Místo očí měla rudé a bolavé díry. Na fotce, na níž jsem ji poprvé uviděla, seděla se skloněnou hlavou, zračil se v ní příběh neskutečného utrpení a vyčerpání. I když vypadala, že to vzdala, byla krásná,“ vzpomíná Kasey Carlin.

Foto: Archiv Simony Votyové

Magiie má vypíchnuté oči, uříznuté ucho a v těle 17 střelných ranFoto: Archiv Simony Votyové

Neuvěřitelná záchrana

Kasey se rozhodla, že téhle fence prostě musí pomoct. Už jen dostat ji z Libanonu do Anglie byl oříšek, ale nakonec se to povedlo a na letišti si ji vyzvedla v září roku 2018. Původní plán byl, že jí Kasey pomůže se fyzicky i psychicky zotavit a pak jí najde nový domov.

„Čekala jsem ustrašeného, vyděšeného psíka, ale Maggie šla sebevědomě, vrtěla ocasem, jako by se těšila na to, co ji čeká. Šla jsem ji přivítat a ona mi okamžitě zabořila hlavu do klína,“ vzpomíná Kasey, která se do Maggie v tu chvíli zamilovala a stala se její paničkou.

Následovaly dlouhé operace, rehabilitace, a hlavně věnovala Angličanka spoustu času a energie Magiinu výcviku. Proto je z ní dnes canisterapeutický pes (pes, který svými dotyky léčí) a na Instagramu, který jí Kasey založila, má sta tisíce fanoušků.

Foto: Archiv Simony Votyové

Přes to, co ji potkalo, má veselou a hravou povahuFoto: Archiv Simony Votyové

Zázrak jménem Maggie

Kasey Carlin napsala o Maggie knížku Zázrak jménem Maggie, která se v Anglii stala hitem a brzy vyjde i v dalších zemích. Před Vánocemi by měla vyjít i v Česku. „Ráda bych knížku o Maggie vydala i u nás, protože to je příběh bezpodmínečné lásky, neuvěřitelné cesty a chuti nikdy se nevzdat.

Maggie i Kasey, která se stará o několik dalších psů, si zaslouží, aby o nich svět věděl. Věřím, že dojemný příběh, ve kterém ale nechybí ani spousta humoru, by našel místo i v českých knihovnách, a to nejen pejskařů,“ říká Simona Votyová z nakladatelství SiMonaLisa, které na vydání knihy u nás získalo práva.

Foto: Archiv Simony Votyové

V domě u své zachránkyně našla konečně přáteleFoto: Archiv Simony Votyové

Je neuvěřitelné, jak krutí dokážou být někdy lidé k němým tvářím. Své o tom ví i ochránkyně zvířat, Tereza Plicka. „Česko je množírna Evrop,“ říká v našem rozhovoru. 

Reklama

Načítám