Hlavní obsah

Zvířata jsou ve stresu stejně jako lidé. Jak jim pomoci?

Foto: JH Lee, Shutterstock.com

Foto: JH Lee, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karanténa, omezený pohyb osob i strach o zdraví s sebou přinášejí zvýšený stres. A v mimořádné situaci se ocitli nejen lidé, ale i domácí zvířata. Ta samozřejmě tuší, že se něco děje, a mohou se začít chovat jinak. Jak jim ulevit v této nelehké době?

Článek

Velké zátěži momentálně čelí lidé i domácí zvířata. Ta totiž dokážou vycítit, že něco není v pořádku. Panička či páníček mohou trpět zvýšeným stresem a také se mění denní rutina zvířat, což se projevuje například zkrácením procházek. Jak mazlíčci na novou situaci reagují?

Projevy stresu u zvířat

„Je vědecky dokázáno, že stres lidí se negativně podepisuje i na psychické pohodě jejich mazlíčků. Ale funguje to i naopak. Vystresovaný pes nebo kočka může stres přenést na člověka,“ říká zvířecí psycholog Alexandr Skácel. Pocity stresu a úzkosti dávají zvířata, zejména psi a kočky, najevo různými odchylkami od běžného chování.

Mohou být smutnější, nerozhodná, apatická, agresivnější, zmatenější, také mohou mít menší zájem o hraní nebo méně žerou. Jiná naopak reagují tím, že se krmí víc než předtím, jsou mazlivější, nechce se jim ven apod. Může se také stát, že dříve čistotné zvíře začne mít potíže s hygienickými návyky. Projevy stresu bývají i mírnější a nenápadnější: chlupáč například věnuje zvýšenou pozornost čištění srsti nebo se mu změní doba a čas spánku. Některé změny, třeba nechuť k jídlu či polehávání, mohou ovšem odkazovat i na fyzické zdravotní obtíže, proto je dobré stav zvířete konzultovat s veterinářem.

Foto: Nicholas Floyd, Shutterstock.com

Smutně kouká, moc nežere a nechce si hrát? I na něj dopadl stres z karantényFoto: Nicholas Floyd, Shutterstock.com

Typická řeč zvířecího těla

Podle veterinářky Martiny Načeradské mají zvířata typickou řeč těla a podle hladiny stresu se stupňuje i jejich chování. Mírný stres se může projevovat třeba jen konejšivými signály, jako je rychlé olíznutí nosu nebo otočení hlavy ze strany na stranu. Při větším stresu je řeč těla výraznější. U psa je to například stažený ocas nebo nahrbená chůze. U kočky je těžší signály rozpoznat – třeba se schovávají a mají uši do stran. V krajním případě, kdy se zvíře například bojí o život, přejde do agrese.

„Sama mám zkušenost s kocourkem, kterého jsme s manželem vytáhli hrobníkovi z lopaty. Byla jsem v nemocnici, a když jsem se vrátila, nehnul se ode mě, vrněl a ležel přesně tam, kde se mi fyzicky projevuje úzkost,“ upozorňuje na empatii u zvířat Martina Načeradská.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

U koček jsou projevy stresu většinou méně nápadné než u psa, ale zkušený majitel je rozeznáFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Co dělat, když je pes či kočka ve stresu

Jestliže je viníkem opravdu psychika, existují nejrůznější doplňky stravy, které dokážou zvířata uklidnit. Nejdůležitější práce je ale na majiteli. „Hlavní je, aby se uklidnili lidé. Moje kamarádka třeba chodí na procházky do lesa, kde nikdo není, což je přesně to, co psi v dnešním vypjatém čase potřebují – volný pohyb a klid,“ říká Martina Načeradská.

Kočkám samotářkám, které nebyly zvyklé na 24hodinovou přítomnost majitele, podle ní zase prospěje, když je lidé nebudou nutit ke kontaktu, pakliže o něj zrovna nestojí. Dobré také je, aby se život v karanténě co nejvíce blížil k normální rutině, aby se zvíře do stresu pokud možno vůbec nedostalo: krmení a venčení by mělo probíhat ve stejný čas jako obvykle. (Anebo jim zařiďte byt na míru, hned se budou cítit lépe!)

Jestliže vašemu chlupáčkovi chybí právě teď víc pohybu, je dobré vymyslet nějaké hry, které mu umožní pohyb alespoň doma. „Pokud je zvíře vystresované, pomůžete mu větší vlídností, empatií. Psi ocení, když si s nimi budete více hrát, vymyslíte různé hry nebo jim pustíte uklidňující hudbu určenou speciálně pro ně,“ uzavírá Alexandr Skácel.

Reklama

Načítám