Hlavní obsah
3,8
(14)
Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Krůtí sekaná není suchá! Pečená ve formě si udrží tvar i bez strouhanky a kostičky mrkve a anglické slaniny jí dodají zajímavou strukturu. A když ji nastavíte navlhčeným toastovým chlebem, z půl kila masa nakrmíte celou rodinu – a možná kousek zůstane i na druhý den mezi chleby.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 2 plátky světlého toastového chleba
  • 100 ml mléka
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 ks vejce
  • 80 g anglické slaniny
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
Na formu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 hrst strouhanky
Článek

Postup

01.

Toastový chléb nakrájejte na kostičky, navlhčete mlékem a nechte chvíli stranou.

02.

Cibuli a mrkev oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a na lžíci oleje je společně krátce opečte. Cibule bude dosklovata, mrkev začne měknout. Na závěr vmíchejte česnek nakrájený nadrobno, promíchejte, odstavte a nechte zchladnout.

03.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Z toastového chleba vymačkejte přebytečné mléko. Přidejte k němu mleté maso, vejce, hořčici a worcester, osolte, opepřete a řádně promíchejte, až se vše spojí v homogenní hmotu. Nejlepší je propracovat maso rukou.

04.

Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a společně s opečenou zeleninou vmíchejte k masu.

05.

Formu na biskupský chlebíček vymažte lžící oleje a vysypte hrstí strouhanky. Urovnejte do ní maso, povrch potřete troškou oleje a pečte v rozpálené troubě asi 45 minut.

06.

Před podáváním nechte ve formě odpočinout. Krůtí sekaná je skvělá s vařenými brambory a zeleninovým salátem, třeba mrkvovým.

Tip: Těsně před koncem pečení potřete povrch glazurou. Já používám omáčku hoisin, hodí se ale i pár lžic kečupu smíchaných se lžičkou hořčice, lžičkou hnědého cukru a lžící červeného vinného octa.

Máte rádi sekanou?

Reklama

Související témata:

Načítám