Hlavní obsah

Ceny potravin letí vzhůru! Jaké výrobky zdražily nejvíc?

Foto: thinkstock

Za poslední léta zdražují potraviny tempem, na které si obtížně zvykámeFoto: thinkstock

Reklama

Nakoupit pro čtyřčlennou rodinu na víkend za méně než pětistovku? To je kumšt, který jen tak někdo nezvládne. Ceny potravin za posledních pár let pořádně narostly a vypadá to, že se ještě máme nač těšit.

Článek

Podle statistik utratíme za potraviny a nealkoholické nápoje kolem dvaceti procent všech svých čistých příjmů, další skoro tři procenta investujeme do tabákových výrobků a alkoholu. Jen pro zajímavost – na vzdělávání to je jen 0,6 procenta. Ale dnes jsme se zaměřili na potraviny.

Asi i vám přijde, že ceny potravin za poslední měsíce narostly citelně. Potvrzuje to i statistika – index spotřebitelských cen ukazuje, že vzrostly ceny mouky o 16,5 %, masa o 6,8 %, ryb o 12,6 %, vajec o 29,2 %, ovoce o 7,0 %, zeleniny o 21,3 %, z toho cena brambor o 45,5 %. Tyto údaje vyplývají z porovnání cen za prosinec 2012 a leden 2013, jde tedy o nejčerstvější údaje.

Jak se zdražovalo v roce 2012?

Jaké potraviny hlavně zdražují? Podívejme se na čísla z loňského roku. „V roce 2012 vzrostly ceny masa o 8,1 %, vajec o 53,6 %, jogurtů o 8,4 %, ovoce o 5,9 %, kakaa o 14,8 %, kávy o 16,0 %. Nižší než v roce 2011 byla zejména cena brambor – o 16,9 %,“ uvádí Hana Adámková, odborná pracovnice oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Foto: thinkstock

Úsměv u pokladny? Leda v případě, že jste měli štěstí na slevyFoto: thinkstock

Proč je dražší chleba?

První příčky v tabulce obsazují i chléb a pečivo. Proč je jeho cena tak vysoká a máme očekávat ještě její zvýšení? Zeptali jsme se předsedy Svazu pekařů a cukrářů Ing. Jaromíra Dřízala. „Rád bych upozornil na to, že od roku 2007 do konce roku 2012, tedy v době ekonomické krize, zůstala cena chleba skoro stejná, a u pšeničného pečiva šla dokonce i dolů. Ceny pekařských výrobků ovlivňují hlavně obchodníci svojí marží. Ta se zvýšila od roku 2002 do roku 2012 u chleba z 6,25 % na 30,50 % a u pšeničného pečiva z 12,46 % na 32,42 %.“

Na nárůstu cen pekařských výrobků měly vliv hlavně rostoucí náklady na mouku a další suroviny, ovšem také na energie, zejména zemního plynu, elektřiny a také vody. „Náklady ovlivňují i drahé pohonné hmoty, protože pekaři často zavážejí obchody i několikrát denně,“ říká Jaromír Dřízal.

Na čem nejvíc ušetříte při nákupu potravin? Napište nám o tom.

Reklama

Načítám