Hlavní obsah
3,3
(109)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Drůbeží játra patří k potravinám, které jedni milují a druzí nechtějí vzít do úst. Možná i proto, že mají špatnou zkušenost se špatně připraveným jídlem – jemné maso vyžaduje trochu zručnosti a šetrné zacházení.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 500 g kuřecích jater
  • 2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 60 g anglické slaniny
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 400 ml drůbežího vývaru
  • 50 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 8 lžic oleje
Článek

Postup

01.

Nejdřív oloupejte cibuli a česnek – cibuli nakrájejte na půlměsíčky, česnek nadrobno. Slaninu nakrájejte na kostičky.

02.

Játra omyjte, osušte a ostrým nožem odstraňte všechny blanky, cévy a zbytky tuku. Nakrájejte je na kousky velikosti sousta.

03.

V hlubší nepřilnavé pánvi rozpalte 4 lžíce oleje na vyšší teplotu. Játra posypte moukou a zlehka promíchejte lžící tak, aby se v ní všechny kousky obalily. Kousky jater vložte na rozpálený tuk a opečte je dohněda ze všech stran, potrvá to asi pět minut. Obracejte je zlehka, aby se příliš neporušily a nerozbily, nejlíp vám poslouží kuchyňské kleště.

04.

Opečená játra vyjměte na talíř a pánev vytřete kuchyňskou utěrkou. Do pánve vlijte zbytek oleje, přidejte cibuli, osolte ji, opepřete a restujte. Až zesklovatí, přidejte kostičky slaniny a dál restujte, až bude slanina křupavá a cibule začne na okrajích zlátnout. Přidejte česnek a kmín a už jenom krátce opečte. Stáhněte na chvíli z ohně, přisypte mletou papriku, rozmíchejte ji v horkém tuku a zalijte vývarem.

05.

Pánev vraťte na oheň a vsypte do ní játra i se šťávou, kterou pustila. Zvolna duste asi 15 minut, poté rozkrojte největší kousek a zkontrolujte. Játra nesmí být krvavá, musí ale zůstat uprostřed růžová. Když uvidíte zbytky krve, duste další 3–4 minuty a znovu zkontrolujte.

06.

Hotová játra odstavte, vmíchejte kostičky studeného másla, nechte ho rozpustit a ihned podávejte. Jako příloha se hodí rýže, ale i bramborová kaše nebo kaše z polenty. A u nás v rodině vítězí čerstvé křupavé rohlíky.

Reklama

Související témata:

Načítám