Hlavní obsah
3,3
(123)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Croquetas de pollo neboli kuřecí krokety najdete na lístku každého dobrého španělského tapas baru. Pokud je to pro vás momentálně trochu z ruky, uvařte si je doma. Je to navíc výborný způsob, jak zužitkovat zbytky grilovaného kuřete, kousků sýrů nebo uzenin.

1 hod.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
40 kusů
Na krokety (maso může být i z grilovaného kuřete nebo mleté)
  • 250 g kuřecích prsou
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • sůl a pepř
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 2 lžíce másla
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 mozzarella
Na obalení
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek strouhanky
  • tuk na smažení
Článek

Postup

01.

Hmotu si připravte den předem, aby dostatečně zatuhla. Maso můžete použít zbylé vařené, pečené, grilované i mleté. Maso pokrájejte na menší plátky a z obou stran dozlatova opečte na olivovém oleji. Vyndejte a vidličkami natrhejte na vlákna nebo nasekejte nadrobno.

02.

Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle, přidejte česnek a po několika vteřinách zasypejte moukou. Ještě minutu restujte a za stálého míchání přilijte mléko. Osolte, opepřete, ochuťte muškátem a 5 až 10 minut za stálého míchání povařte na velmi hustou kaši.

03.

Kaši nechte trochu vychladnout, vmíchejte nasekanou petržel, nahrubo nastrouhaný sýr a kuře, případně ještě dochuťte a nechte do druhého dne v lednici zatuhnout.

04.

Namočenýma rukama pak tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu, které obalujte v klasickém trojobalu: hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje dozlatova.

05.

Nechte okapat na papírové utěrce a podávejte jen tak, se salátem nebo oblíbeným dipem. Já ochutila trochu kysané smetany citronovou šťávou, kečupem, špetkou chilli a bílým pepřem.

Tip: Přidat můžete i kousky opražené slaniny (nebo jamónu), jiné sýry, jarní cibulku, kukuřici, bylinky nebo třeba spařený špenát.

Přichystejte si celou španělskou hostinu: začněte vrásčitými brambůrky papas arrugadas nebo chlebovou polévkou salmorejo a pokračujte paellou, bramborovou tortillou a samozřejmě sangrií. Jako dezert poslouží božská crema catalana.

Reklama