Hlavní obsah

Levné jídlo? Restovaná játra s jablky jsou hotová za chvilku

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo je tvrdošíjně odmítá, jiný je miluje. Řeč je o játrech. Jestli patříte do druhé skupiny a jatýrka si rádi dopřejete, zkuste náš tip na rychlé, tymiánem provoněné jídlo.

Článek

Játra kupujte vždy čerstvá, tedy až ve chvíli, kdy je budete opravdu připravovat – delší skladování jim vážně nesvědčí. I u řezníka buďte raději ostražití: čerstvá játra poznáte podle toho, že jsou na povrchu krásně lesklá a vlhká.

Rychlá játra s jablky na víně

Na 4 porce budete potřebovat: 600 g vepřových jater, 1 cibuli, olej na smažení, sůl, pepř, sušený tymián, 100 ml bílého vína, 2 jablka, 1 lžíci másla, 1/2 lžíce třtinového cukru, pečivo k podávání

Postup: Jablka rozpulte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. V pánvi rozpusťte máslo a jablka krátce opečte. Pak je zasypte cukrem, nechte mírně zkaramelizovat, stáhněte z ohně a dejte stranou. Játra zbavte blanek a tuku a pokrájejte je na kousky nebo plátky. Nasekanou cibuli krátce opečte na oleji, přidejte tymián, promíchejte, vložte játra a opečte. Po chvíli podlijte vínem, nechte ho odpařit a nakonec játra osolte a opepřete. Podávejte s jablky a čerstvým pečivem.

Tip: Játra můžete servírovat i s hruškami a na podlití pak použijte hruškovici.

Máte rádi maso s jablky? Vyzkoušejte naši vepřovou pečeni na jablkách a šalvěji.

Reklama

Související témata:

Načítám