Hlavní obsah

Kurkuma: Chrání před infarktem, rakovinou i Alzheimerem

Foto: margouillat photo, Shutterstock.com

Foto: margouillat photo, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete zlepšit paměť nebo zmírnit bolesti kloubů? Vsaďte na protizánětlivé koření, které se pravděpodobně nachází i ve vaší kuchyni. Takřka zázračná kurkuma nabízí ale ještě mnohem víc!

Článek

Zdravotní účinky kurkumy jsou známy již tisíce let. Pěstuje se po celé Indii, v některých částech Asie, je základem ajurvédské medicíny a hlavní složkou neméně známého koření kari. Jednou z jejích nejcennějších složek je kurkumin, který zodpovídá nejen za její zlatavou barvu. „Jako silný antioxidant rovněž pomáhá v boji proti zánětům a předčasnému stárnutí,“ dodává odbornice na výživu ze společnosti Fitkouč, Ing. Petra Schäferová.

Jedna lžička denně

Pokud chcete posílit imunitu a preventivně se chránit před řadou onemocnění, dejte si denně polévkovou lžíci nastrouhané čerstvé kurkumy nebo kávovou lžičku kurkumy sušené. A samotnou ji jíst nemusíte. Jiřina Mačková, výživová poradkyně z Kralup nad Vltavou, radí jí přisypat trochu k rýži nebo vařeným bramborám, do kuskusu, quinoy či bulguru. Hodí se i do dušené nebo restované zeleniny, jogurtových dipů či hummusu. „Podporuje trávení, proto ji můžete přidat i do těžších a mastnějších jídel,“ radí odbornice. „Jemné chuti docílíte přidáním kousku másla těsně před dovařením,“ radí Petra Schäferová, jak s kurkumou nakládat v teplé kuchyni.

Foto: V.S.Anandhakrishna, Shutterstock.com

Zlatá barva a protizánětlivé účinky – za všechno zodpovídá antioxidant kurkuminFoto: V.S.Anandhakrishna, Shutterstock.com

Proč se vyplácí jíst denně lžičku kurkumy?

1. Zlepší paměť

Výzkum provedený v Asii, publikovaný v magazínu American Journal of Epidemiology, zjistil, že lidé, kteří jedí více kari (obsahujícího kurkumu) dosahují výrazně lepších výsledků v testech prověřujících paměť a práci s pozorností. Další nedávné poznatky tuto teorii podporují. Mezi ně patří například studie z března 2018, publikovaná v American Journal of Geriatric Psychiatry, která u respondentů mezi 51–84 lety zjistila, že ti, kteří dvakrát denně užívali 90 miligramů kurkumy po dobu 8 měsíců, zaznamenali výrazné zlepšení paměti na rozdíl od těch, kteří užívali placebo. Na základě takových výzkumů vědci věří, že protizánětlivé účinky kurkumy mohou chránit mozek před nemocemi souvisejícími s pamětí, jako je třeba Alzheimerova choroba.

2. Chrání srdce

Podle studie z roku 2017, zveřejněné v časopise Pharmacological Research, může kurkumin chránit před některými nemocemi srdce, jako je třeba arytmie (nepravidelný srdeční tep) nebo diabetická kardiomyopatie (onemocnění srdečního svalu). Pomáhá také k lepšímu prokrvení organismu, působí proti krevním sraženinám a reguluje hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi. Můžete tak předejít ateroskleróze, která je rizikovým faktorem pro infarkt a mrtvici. „Obezřetní by ale měli být lidé, kteří užívají léky na ředění krve, například Warfarin. Těm hrozí nadměrná krvácivost,“ upozorňuje Jiřina Mačková.

Foto: Viktor Kochetkov, Shutterstock.com

Kurkumu využijete ve studené i teplé kuchyni. „Pro zjemnění přidejte těsně před dovařením trochu másla,“ radí výživová poradkyně Petra SchäferováFoto: Viktor Kochetkov, Shutterstock.com

3. Bojuje s některými druhy rakoviny

Časopis Molecules v roce 2015 zveřejnil studii, která došla k závěru, že kurkumin může mít potenciál bojovat proti určitým druhům rakoviny – třeba kůže nebo trávicího ústrojí. Ukázalo se totiž, že zpomaluje činnost některých nádorových buněk.

4. Mírní osteoartrózu

Výzkum univerzity Kebangsaan v Malajsii z roku 2016 zase zjistil, že užívání kurkumy po dobu čtyř týdnů může pomoci zmírnit osteoartritické bolesti. Podle vědců dokonce působí podobně jako glukosamin sulfát. To je tělu vlastní bazická sloučenina, která bývá součástí doplňků stravy podporujících příznivý stav kostí a kloubů.

A jak zařazujete do jídelníčku kurkumu vy?

Reklama

Načítám