Článek
Zatím tenhle tradiční a „chudý“ recept z květáku neznáte? Pak je nejvyšší čas ho vyzkoušet. Dalo by se říct, že je to nejrychlejší „obalovaný“ květák, ale je mnohem jemnější, máslovější a také o dost zdravější. Pokud tedy tuto zeleninu milujete, ale zároveň odmítáte zdlouhavé obalování a smažení, jděte do toho. Nebudete litovat!
Bez křupavé kůrčičky to u vás nepůjde? Vyzkoušejte recept na perfektní obalovaný květák v troubě a bez smažení.
Postup
01.
Květák rozeberte na růžičky, řádně omyjte a dejte vařit do osolené vody s lžící citronové šťávy. Hrnec nepřikrývejte pokličkou. Vařte podle velikosti asi 15 až 20 minut doměkka a sceďte.
02.
Zatímco se květák vaří, rozpalte velkou pánev a nasucho v ní opečte piniová semínka. Dobře je hlídejte a prohazujte. Až začnou chytat barvu a rozvoní se, přesypejte je na talíř. Pánev vytřete suchou papírovou utěrkou a vraťte na sporák na střední plamen. Rozpusťte na ní máslo a přidejte strouhanku. Za stálého míchání ji opečte do zlatohnědé barvy, trvá to jenom pár minut.
Tip: Strouhanku panko lze jednoduše nahradit obyčejnou strouhankou. Máte-li rádi ostřejší chutě, přidejte k strouhance při smažení prolisovaný stroužek česneku.
03.
K osmažené strouhance vsypejte uvařený květák a promíchejte tak, aby se v ní všechny růžičky obalily. Podávejte posypané piniovými semínky (ta můžete samozřejmě vynechat) a nadrobno nakrájenou petrželovou natí.
Tip: Jako příloha se hodí vařené brambory s máslem a petrželkou a zelený salát.