Hlavní obsah
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Pevné, čerstvé a sněhobílé hlávce květáku odolá asi jen málokdo. A i když je smažený nepřekonatelný, v týdnu či k večeři je šikovné volit jednodušší a rychlejší úpravy. S osmaženou strouhankou chutná „karfiol“ překvapivě podobně, u hrnců ale strávíte čtvrtinu času. Když použijete strouhanku panko a navrch nasypete pár opražených piniových semínek a hrst zelených natí, tak se z rychlovky stane skutečná specialita.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks květáku
  • 80 g másla
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1 hrst piniových semínek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce listové petržele
Článek

Zatím tenhle tradiční a „chudý“ recept z květáku neznáte? Pak je nejvyšší čas ho vyzkoušet. Dalo by se říct, že je to nejrychlejší „obalovaný“ květák, ale je mnohem jemnější, máslovější a také o dost zdravější. Pokud tedy tuto zeleninu milujete, ale zároveň odmítáte zdlouhavé obalování a smažení, jděte do toho. Nebudete litovat!

Bez křupavé kůrčičky to u vás nepůjde? Vyzkoušejte recept na perfektní obalovaný květák v troubě a bez smažení.

Postup

01.

Květák rozeberte na růžičky, řádně omyjte a dejte vařit do osolené vody s lžící citronové šťávy. Hrnec nepřikrývejte pokličkou. Vařte podle velikosti asi 15 až 20 minut doměkka a sceďte.

02.

Zatímco se květák vaří, rozpalte velkou pánev a nasucho v ní opečte piniová semínka. Dobře je hlídejte a prohazujte. Až začnou chytat barvu a rozvoní se, přesypejte je na talíř. Pánev vytřete suchou papírovou utěrkou a vraťte na sporák na střední plamen. Rozpusťte na ní máslo a přidejte strouhanku. Za stálého míchání ji opečte do zlatohnědé barvy, trvá to jenom pár minut.

Tip: Strouhanku panko lze jednoduše nahradit obyčejnou strouhankou. Máte-li rádi ostřejší chutě, přidejte k strouhance při smažení prolisovaný stroužek česneku.

03.

K osmažené strouhance vsypejte uvařený květák a promíchejte tak, aby se v ní všechny růžičky obalily. Podávejte posypané piniovými semínky (ta můžete samozřejmě vynechat) a nadrobno nakrájenou petrželovou natí.

Tip: Jako příloha se hodí vařené brambory s máslem a petrželkou a zelený salát.

Načítám