Hlavní obsah

Marie Poledňáková zemřela: Připomeňte si její nejznámější filmy nejen s Tomášem Holým

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Své filmy nejen režírovala, ale velmi často k nim také psala scénáře. Uměla natočit rodinnou komedii, u které se baví několik diváckých generací, a na názory kritiků nikdy moc nedala. Marie Poledňáková v roce 2016 utrpěla mozkovou příhodu a od té doby se potýkala se zdravotními problémy. Zemřela první dáma českého filmu.

Článek

Natočila komedii století (tedy vítěze ankety Volíme veselohru století) a pro svět filmu objevila Tomáše Holého (†21). Největší úspěchy slavila v 70. a 80. letech, ovšem srdce diváků si dokázala získat i o několik dekád později. Marie Poledňáková měla svůj nezaměnitelný rukopis, který teď bude české kinematografii chybět.

Připomeňte si její nejznámější filmy v kvízu.

1. Komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) proslavila Tomáše Holého. Na konkurzu okouzlil mimo jiné své filmové rodiče, Františka Němce a Janu Preissovou. Komu se ale na začátku nezamlouval?
2. Rodinný film Jak dostat tatínka do polepšovny (1978) uspěl i v zahraničí. Na festivalu v Monte Carlu v roce 1979 odborná porota prohlásila, že Tomáš Holý je největší dětský talent od dob Shirley Temple (1928–2014). Komedie získala Zlatou nymfu za scénář a Marie Poledňáková si odnesla i speciální cenu pro režiséry do 30 let. Kolik jí tehdy bylo?
3. Během natáčení komedie Jak dostat tatínka do polepšovny nebyla vždy letní pohoda a herci se dostávali i do nebezpečných situací. Co se také přihodilo?
4. Marie Poledňáková obsazovala do svých filmů i slovenské herce a herečky. Jednou z nich byla Zdena Studenková, která hrála v komedii S tebou mě baví svět (1982) Gábinu Bednářovou. Kdo ji daboval?
5. S dětskými herci uměla Marie Poledňáková pracovat jako málokdo. I díky tomu vznikaly nezapomenutelné dětské hlášky a film S tebou mě baví svět je na ně obzvlášť bohatý. Který výrok se ale v tomhle snímku neobjevil?
6. Třetí film o Vaškovi a jeho rodičích se jmenuje Jak se krotí krokodýli (2006). Vašek už je dospělý a má sestřičku Amálku, která se kamarádí s Vítkem Koudelkou. A ten má dva tatínky. Kteří čeští zpěváci je hráli?
7. Když Marie Poledňáková obsadila do jedné z hlavních rolí ve filmu Líbáš jako Bůh (2009) Oldřicha Kaisera, měla jasnou podmínku: žádný alkohol. Přísná byla už i při natáčení S tebou mě baví svět, ale tehdy ji herci přelstili. Věděla sice, že jim vodku vozí horská služba, co ale neodhalila?
8. Líbáš jako ďábel (2012) je pokračováním komedie o tom, že vášnivou lásku můžete zažít v každém věku. Když Marie Poledňáková ukázala producentovi scénář a on zjistil, že by se děj měl z velké části odehrávat (a tedy i točit) v zahraničí, prý omdlel. Kam si přála své postavy poslat za dobrodružstvím?
9. Vánoční kriminální komedie Ten, kdo tě miloval (2018) vznikla podle knihy Marie Poledňákové, ovšem obsazení bylo plně v kompetenci režiséra a producenta. U jaké postavy měla s výběrem jejího představitele problém, ale nakonec uznala, že se mýlila?
10. Její filmová díla oslovují jednu generaci za druhou – v kině i v televizi je viděly miliony diváků. Poslední snímek natočila v roce 2012. Možná vás překvapí, kolik filmů Marie Poledňáková režírovala...

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám