Hlavní obsah

České devadesátkové seriály, které bavily celé rodiny: Hospoda, Život na zámku i Bylo nás pět

Foto: David Kundrát / CNC / Profimedia

Foto: David Kundrát / CNC / Profimedia

Reklama

Porevoluční televizní zábava se nesla mimo jiné v duchu seriálů – zahraničních i původních tuzemských. Před obrazovkou se scházely celé rodiny, aby společně sledovaly osudy rodiny Králových nebo se smály košilatým vtipům hospodských štamgastů.

Článek

Češi jsou seriáloví diváci, milují zábavu na pokračování – a čím více dílů, tím lépe. 90. léta byla z tohoto pohledu jako zjevení. Úspěšné seriály se samozřejmě natáčely i dřív, ale až po revoluci začalo opravdové bláznění na pokračování. Romantika, napětí, humor… Které tuzemské série v devadesátkách frčely a které se natáčely dlouhé roky?

Hospoda (1996–97)

Tahle partička štamgastů snad ani nemohla být pestřejší. Topič vedle doktora a stejně si mají den co den co povídat a mají chuť vtipkovat a utahovat si ze sebe. Paradoxní je, že seriálový námět prý vymyslel Kanaďan Tim Addison: divil se, že u nás nevzniká víc sitcomů a hospodské téma mu v zemi, kde se vypije tolik piva na hlavu, přišlo příhodné. Seriál se stal populární i proto, jak herci hráli velmi přirozeně a suchý humor byl všem hlavním představitelům vlastní. I když Jiří Menzel (†82) se prý za natáčení trochu styděl, a dokonce nebyl pivař.

Foto: Profimedia.cz

Topič Babula v podání Bronislava Poloczka (†72) patřil k nejzábavnějším postavám seriáluFoto: Profimedia.cz

Zdivočelá země (1997–2012)

Režie: Hynek Bočan

Antonín Maděra (Martin Dejdar) je bývalý západní letec. Vrací se po válce do rodné vsi, kterou jeho rodina v roce 1939 opustila, a sní o chovu koní. Jenže je jiný a změnila se i vesnice. Seriál vznikl na základě románů Jiřího Stránského (†87) a ve čtyřech sériích přenese diváky do dramatického období osídlování českého pohraničí, provede je komunistickými lágry a oživí trauma z totality. Příběhy Tondy Maděry, jeho ženy Ilonky (Jana Hubinská) i „kaubojů“ ze statku se těšily velké popularitě.

Foto: David Kundrát / CNC / Profimedia

Martin Dejdar jako Antonín Maděra, Jiří Schmitzer jako Kanda a režisér seriálu Hynek Bočan Foto: David Kundrát / CNC / Profimedia

Život na zámku (1995–98)

Zničehonic se ozve advokátní kancelář a oznámí, že jste dědicové? O tom sní kdekdo. A právě to se stalo Královým – a nezískali jen tak něco. Zubař Přemysl Král (Tomáš Töpfer), jeho maminka, žena a dvě děti se sice přestěhovali na zděděný zámek, ale přineslo jim to štěstí? To s napětím sledovali diváci seriálu, který je popisován jako první česká soap opera a někteří ho přirovnávají k Dynastii. Proč si seriálový Otakar Petr Rajchert změnil příjmení na Hradil?

Foto: Profimedia.cz

V seriálu si Kateřina Macháčková a Petr Hradil zahráli maminku se synemFoto: Profimedia.cz

Přítelkyně z domu smutku (1992)

Režie: Hynek Bočan

Na Evu Kantůrkovou, spisovatelku a scenáristku, byla v roce 1981 uvalena vazba za podvracení republiky a svoje zážitky promítla do knihy, podle níž byl natočen oceňovaný čtyřdílný seriál s Ivanou Chýlkovou v hlavní roli. Odehrává se v Československu 80. let 20. století a vyobrazuje prostředí ženského vězení, kde vás sice zbaví důstojnosti, ale zároveň tu navážete tak silné vztahy a přátelství, že vám to pomůže pobyt nejen přežít, ale možná být i silnější.

Foto: DAVID NEFF / MAFRA / Profimedia

Eva Kantůrková do Přítelkyní z domu smutku promítla svoje osobní zkušenostiFoto: DAVID NEFF / MAFRA / Profimedia

Bylo nás pět (1994)

Jak vidí svět českého maloměsta se všemi jeho obyvateli Péťa Bajza (Adam Novák), žák čtvrté třídy? To ukázal nádherný seriál natočený podle předlohy Karla Poláčka (1892–1945). Dokonale vykreslil prvorepublikovou atmosféru, zábavné i závistivé postavičky, Bajzovic rodinu i Péťovy čtyři kamarády neboli hochy, co spolu chodí.

Foto: Profimedia.cz

Sourozenci Adam a Sandra Novákovi ztvárnili v seriálu Péťu Bajzu a jeho lásku Evičku SvobodovouFoto: Profimedia.cz

Nováci (1995–96)

Když se řeklo sitcom, devadesátkoví diváci ihned vyhrkli Krok za krokem, Alf nebo Ženatý se závazky. A tento rodinný seriál byl natočen na podobném principu. Měl dvě série, v každé byli jiní hrdinové, základem byly slovní přestřelky mezi jednotlivými členy rodiny. Ač je seriál s odstupem času kritizován a hodnocen jako trapný, pravda však je, že ve svém žánru šlo o prvotinu a je třeba ocenit snahu.

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Jana Janěková a Ota Jirák hráli v první sérii NovákůFoto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Cestománie

Režie: kolektiv režisérů

Tak trochu jiný seriál, ale o to populárnější. Tento cestopisný pořad se začal vysílat v roce 1999 a našel si miliony nadšených diváků, a to nejen mezi těmi, kdo nejraději cestují prstem na mapě v pohodlí domova. Naopak – dokázal bavit a inspirovat i aktivní cestovatele. Vzal je do všech koutů světa a šmrnc tomu dodaly komentáře Miroslava Vladyky a Báry Štěpánové. Pořad začínal v České televizi, posléze se přesunul na TV Nova jako Nová cestománie a poslední díl, který celou sérii v roce 2006 ukončil, bylo Chorvatsko – Nema problema. Což je sice oblíbená destinace Čechů, ale s ukončením cestopisu mnozí problém měli.

Foto: ANNA VAVRÍKOVÁ / MAFRA / Profimedia

K Cestománii patřil nezaměnitelný hlas Báry ŠtěpánovéFoto: ANNA VAVRÍKOVÁ / MAFRA / Profimedia

Reklama

Načítám