Hlavní obsah

Kvíz: Předveďte, co víte o legendárním seriálu Malý pitaval z velkého města

Foto: © Česká televize - foto: Jaromír Komárek

Foto: © Česká televize - foto: Jaromír Komárek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečné případy a zločiny z archivu pražské kriminálky daly vzniknout seriálu, který i po dekádách budí nadšené divácké ohlasy. Co víte o kultovním seriálu Malý pitaval z velkého města, si ověříte v testu.

Článek

Skupina pražských kriminalistů vyšetřuje krádeže, vloupačky, přepadení, ale i vraždy. Přitom jednotlivé případy mají reálný základ. Filmaři tehdy přizvali jako odborné poradce dva policejní majory, kteří čerpali z archivů kriminálky. Možná právě proto je seriál oblíbený i čtyři dekády od uvedení první epizody. Viděli jste? Znáte? Tak schválně…

1. Poprvé bylo slovo pitaval použito ve francouzštině, respektive vyplývá ze jména spisovatele Françoise de Pitavala (1673–1743). Víte, co to slovo označuje?
2. Vzhledem k tomu, že v osmdesátých letech, kdy seriál vznikal, byla průměrná mzda ani ne tři tisíce korun, měl Malý pitaval téměř astronomický rozpočet. Tipnete si, na kolik přibližně patnáctidílný seriál vyšel?
3. Scénář vycházel z pera Jaroslava Dietla (1929–1985), který byl v období normalizace velmi aktivním autorem. Za kterým známým seriálem z níže uvedených ale nestojí?
4. Vzpomenete si, jak se jmenoval díl, ve kterém poručík Krejcárek vyšetřuje vloupání a krádež 22 ptáků na výstavě exotického ptactva?
5. Když byla řeč o Krejcárkovi, tak rovnou na něj. Kdo kriminalistu poručíka hraje?
6. V dílu Muž s punčochou sledujeme ozbrojeného maskovaného muže, jak vykrádá obchody a čerpací stanici. Který z kriminalistů po něm pátrá? Poradíme, že ho ztvárnil Pavel Zedníček.
7. V díle Cyklista se vyšetřuje případ bezohledného řidiče, který v Libušině ulici srazil cyklistu a ujel. Vyšeřování se táhne několik týdnu, než se zjistí, o který vůz šlo, což kriminalisty dovede k pachateli. Je to:
8. Jak se jmenuje díl, ve kterém se objeví Jiří Bartoška? Ztvární rádoby kunsthistorika, který v muzeu ukradne vzácnou sošku. Poradíme, že název je odvozený právě od toho předmětu.
9. Jak v seriálu říkají těm, co vykrádají pokladny? Slovo pojmenovává i jeden z dílů Malého pitavala, konkrétně třináctý, který začíná vloupáním do samoobsluhy.
10. V posledním dílu první řady, tedy v devátém dílu s názvem Kuchařinka, se zavražděné stane osudná změna jízdy jedná autobusové linky. Ta měla číslo...

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Seriál můžete sledovat na webu České televize.

Načítám