Hlavní obsah

Miloš Forman, legendární český filmový režisér, který dobyl Hollywood. Jak dobře znáte jeho filmy?

Foto: Stephane Cardinale - Corbis - GettyImages.com

Foto: Stephane Cardinale - Corbis - GettyImages.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Geniální režisér, muž, který proslavil naši zemi daleko za hranicemi. Umělec, jenž má na kontě oscarové snímky a kterého nezlomil ani těžký osud. Dnes je to pět let od smrti Miloše Formana, ale jeho filmový odkaz je nesmrtelný. Jste znalci jeho díla? Otestujte se!

Článek

Jako dítě přišel o oba rodiče – zemřeli v koncentračním táboře. Vyrůstal tak po příbuzných a na internátní škole, kde byli jeho spolužáky například bratři Mašínové či Václav Havel. Vystudoval na FAMU scenáristiku, ale v praxi pak neodolal režisérskému křesílku. Přestože slavil velké filmové úspěchy, vpád vojsk Varšavské smlouvy na území republiky v roce 1968 ho přiměl k emigraci.

Miloš Forman odešel do USA, kde dokázal opravdu velké věci: ve světě filmu je jeho jméno pojem a jeho snímky nestárnoucí klasika! Jak dobře je znáte? Otestujte se v našem zábavném filmovém kvízu.

1. Miloš Forman je velký oscarový režisér. Celkem pět zlatých sošek včetně té za nejlepší režii si odnesl film z roku 1975 Přelet nad kukaččím hnízdem. Ještě víc Oscarů (přesně osm) ale získal jeho jiný snímek z roku 1984. Vzpomenete si na název?
2. Snímek Přelet nad kukaččím hnízdem jsme již zmínili. Rváč a násilník Randle Patrick McMurphy v podání Jacka Nicholsona předstírá pomatenost, aby místo v pracovním táboře skončil v psychiatrické léčebně. Jenže tam despoticky vládne vrchní sestra a pacienty okrádá o poslední zbytky lidství. A tomu se hlavní hrdina postaví: rozdmýchává v nich hrdost a chuť žít a léčebnu tak převrátí vzhůru nohama. Film vznikl podle slavného románu Kena Keseyho. Jak se kniha jmenuje v českém překladu?
3. Miloš Forman slavil obrovské úspěchy už před emigrací. Například se snímkem Lásky jedné plavovlásky z roku 1965 – ten byl jako nejlepší cizojazyčný film nominován na Oscara. Víte, která herečka v něm ztvárnila hlavní roli mladé a naivní Anduly, jež touží po lásce a po pravém muži na celý život?
4. Legendární komedie Hoří, má panenko z roku 1967 je humorná sonda do lidské duše a ukazuje mnoho negativních vlastností a charakterových rysů, které může mít. Hloupost, hamižnost, omezenost, to vše a mnohem víc se v postavách zrcadlí. Kde se odehrává děj filmu?
5. V roce 1979 Miloš Forman zfilmoval jeden velmi slavný muzikál. Který?
6. Je rok 1989 a Miloš Forman přichází se snímkem Valmont, který natočil podle románu Nebezpečné známosti francouzského autora Pierra Choderlose de Laclose. Víte, který slavný herec ztvárnil hlavního hrdinu Valmonta, vypočítavého svůdníka a manipulátora?
7. Který z následujících filmů nepatří mezi snímky z dílny Miloše Formana?
8. Lid versus Larry Flynt z roku 1996 je další slavný snímek Miloše Formana. Je inspirován skutečným životním příběhem známého amerického podnikatele, který se arogantně a bez skrupulí snažil vždy dosáhnout svého. V jakém oboru Larry Flynt, kterého bravurně ztvárnil Woody Harrelson, podnikal?
9. Předposlední Formanův film Muž na Měsíci z roku 1999 je také velmi úspěšný. Hlavní role slavného amerického komika a baviče, který v mladém věku bojuje s těžkou nemocí, se ujal Jim Carrey, který za svůj výkon získal Zlatý glóbus. Víte, kdo hrál jeho agenta?
10. Posledním Formanovým filmem je historické drama Goyovy přízraky z roku 2006. Je také založeno na skutečných událostech a vypráví o existující historické osobnosti. Víte, kdo Francisco José de Goya y Lucientes byl?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:
Kniha Přelet nad kukaččím hnízdem

Načítám