Hlavní obsah

Nejen první český prezident: Ukažte, co víte o životě a díle Václava Havla

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dnes je to přesně 11 let od smrti Václava Havla. Dramatika, politika, bojovníka za demokracii, který se stal symbolem sametové revoluce v roce 1989. Zavzpomínejte na něj prostřednictvím našeho kvízu.

Článek

Václav Havel je jméno, které společností rezonuje i 11 let po jeho smrti. Když zemřel, oplakával ho skoro celý svět, hold mu vzdávali nejen Češi, ale i zahraniční hvězdy, významní politici a osobnosti veřejného života. I přes těžký osud, perzekuci a utlačování komunistickým režimem nikdy neuhnul ze svých zásad a nakonec spolu s dalšími vybojoval pro tehdy ještě Československo svobodu. Ověřte si v našem kvízu, jak velké znalosti o této významné české osobnosti máte.

1. Začneme zlehka. Václav Havel za svůj život pronesl či napsal mnoho moudrých slov a vět, ale jeden jeho citát se stal jakýmsi symbolem sametové revoluce a dodnes je často citován. Víte, který?
2. Se studiem to Václav Havel neměl lehké. Z kádrových důvodů ho nevzali na žádnou vysokou školu s humanitním vzděláním, tak šel studovat ekonomii. Ale ani střední školu si nemohl kvůli svému buržoaznímu původu svobodně vybírat, a tak studoval gymnázium večerně. Víte, do jaké školy chodil přes den?
3. V roce 1959 napsal Havel svou první divadelní hru Rodinný večer. Známá je ale spíš jeho druhá hra, jejímž hlavním hrdinou je Hugo Pludek – mladý snaživec, který na společenském žebříčku stoupá jen díky schopnosti používat obsahově prázdné fráze, které ale dobře zní. Jak se hra jmenuje?
4. To, že byl Václav Havel jeden z prvních mluvčích Charty 77, je všeobecně známé. Proti útlaku, cenzuře a režimu bojoval ale i jinak. V roce 1975 například založil spolu s Daňou Horákovou samizdatovou strojopisnou ediční řadu nezávislé literatury, která poskytovala prostor umělcům, jimž režim zakazoval publikovat. Jak se ediční řada jmenovala?
5. Divadelní hru Žebrácká opera dokončil Václav Havel v roce 1972. Psal ji na přání Činoherního klubu a na námět parodické opery Johna Gaye. Hra popisuje bezzásadovou společnost, kde bují udavačství, korupce a policie spolupracuje se zločinci. Její uvedení bylo zakázáno. Ale režisér Andrej Krob zorganizoval alespoň neoficiální premiéru v hospodě v Horních Počernicích. Víte, jak na to zareagoval komunistický režim?
6. Je jasné, že nejzásadnějším dnem nejen pro Václava Havla byl 17. listopad 1989. Obrovská demonstrace, která definitivně odstartovala pád komunistického režimu, je jedním z nejsilnějších momentů české i slovenské historie. Víte, co dělal v ten den Václav Havel?
7. Mladší bratr Václava Havla Ivan se v boji za demokracii také angažoval. I on byl u založení Občanského fóra a v druhé polovině 70. let převzal správu samizdatové tiskárny. Ale hlavně to byl vědec. Víte, jakému vědeckému oboru se věnoval?
8. Která z následujících vět o Václavu Havlovi je pravdivá?
9. O jeho slabosti pro ženy se toho napsalo mnoho, ale jedno je jisté. Manželky měl dvě – Olgu a Dagmar. Ta první byla v době útisku jeho oporou a právě jí psal dopisy, jejichž soubor pak vyšel jako kniha s názvem Dopisy Olze. Víte, kdy a za jakých okolností dopisy své ženě psal?
10. Určitě víte, že po Václavu Havlovi bylo v ČR pojmenováno hned několik míst či objektů. Z ruzyňského letiště je Letiště Václava Havla, máme Knihovnu Václava Havla, v Trutnově je Nábřeží Václava Havla a v Litoměřicích mají Park Václava Havla. Ale jméno prvního českého prezidenta je i na mapě ve Štrasburku. Co po něm pojmenovali tam?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám