Hlavní obsah

Kynuté brynzové koláče z bramborového těsta

Hodnocení:
(64)
Foto: Autorka
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Každý správný bača vám potvrdí, že v květnu je brynza nejchutnější. Tradiční salašnická brynza se vyrábí z nepasterovaného ovčího mléka a je výjimečně zdravá – je to doslova probiotická bomba. Nejlepší účinky má za syrova, pro mnohé je však příliš aromatická. Ve spojení s jemným bramborovým těstem a kousky křupavé slaniny si ji ale určitě zamilujete.

Ingredience pro:
3 plechy
Na těsto:
  • 150 ml mléka
  • 21 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g vařených brambor
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
Na náplň:
  • 150 g brynzy
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 100 g prorostlé slaniny
  • 1 snítka čerstvého kopru
Na potření:
  • 1 vejce
Článek

Postup:

Krok 1: Ohřejte mléko na teplotu těla, přidejte lžičku cukru, rozdrobte do něj droždí a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.

Krok 2: Na jemném struhadle nastrouhejte oloupané brambory vařené ve slupce. Lepší jsou starší a moučnaté, měly by vám stačit dva středně velké kusy.

Krok 3: K bramborám prosejte mouku se špetkou soli, přidejte vejce, olej a nakonec vzešlý kvásek. Vypracujte tužší těsto, podle typu brambor dosypte případně ještě trochu mouky.

Krok 4: Z těsta vytvarujte bochník, posypte moukou a nechte kynout asi 45 minut. I když ráda nechávám kynuté těsto přes noc v lednici, tady dlouhé kynutí nedoporučuji – kvůli bramborám je pak příliš řídké a nedobře se s ním pracuje.

Krok 5: Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Ovčí brynzu rozetřete vidličkou a přidejte tolik zakysané smetany, aby vznikl hladký krém. Nesolte. Prorostlou slaninu (stylová bude oravská) nakrájejte na drobné kostičky.

Krok 6: Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené ploše na placku vysokou asi půl centimetru. Vykrájejte kolečka a dejte je plech vyložený papírem na pečení. Dno menší skleničky „namočte“ v mouce a doprostřed každého kolečka vytlačte důlek na náplň. Nechte pod utěrkou ještě asi 15 minut dokynout.

Krok 7: Rozpalte troubu na 180 stupňů. Do každé prohlubně dejte lžičku brynzové náplně a přidejte pár kostiček slaniny, okraje koláčků potřete rozšlehaným vajíčkem.

Krok 8: Pečte v rozehřáté troubě asi 20–25 minut. Před podáváním posypejte nasekaným čerstvým koprem.

Můj tip: Nasekaný kopr můžete přidat přímo do náplně, bude aromatičtější, pečením ale ztratí barvu.

Máte rádi slané koláče? Zkuste i koláč cibuláč, koláč se špenátem a lososem nebo červenou řepou a fetou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama