Hlavní obsah

Slaný koláč, jak ho neznáte: s červenou řepou a fetou

Foto: Marcel Rozhoň

Kromě toho, že je řepa výborná, také v pokrmech vypadá skvěle. A jí se přece i očima!Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slané koláče jsou oblíbenou variantou lehkého oběda i večeře nebo ideální svačinkou s sebou třeba do práce. Zkuste tento jednoduchý, jehož základem jsou brambory a červená řepa!

Článek

Červená řepa je zapomenutá surovina, která se vrátila na výsluní. Místo nudné nakládané, kterou znáte z dětství, se roztrhl pytel s nejrůznějšími recepty od předkrmů po dezerty. Proč také ne, je to „superpotravina“, kterou koupíte za pakatel a vždy se najde nápad, jak s ní naložit.

Slaný koláč s červenou řepou

Pro 2 osoby potřebujete: 250 g hladké mouky, 150 ml vody, 1 lžičku prášku do pečiva, 5 lžic oleje, 1 lžičku soli. Na zdobení: 2 uvařené červené řepy, 2 syrové brambory, 200 g fety (nebo balkánského sýra), sůl, pepř, olivový olej na pokapání

Postup: Do mísy dejte mouku a promíchejte ji se solí a práškem do pečiva. Přidejte olej, vodu a vypracujte hladké těsto, které nechte chvíli odpočinout. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky. Oloupanou řepu nakrájejte rovněž na plátky nebo kostičky. Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Dejte na něj těsto a pomocí mokrých rukou je roztáhněte do stran. Na těsto poklaďte nejdřív plátky brambor, jemně osolte, opepřete a přidejte vrstvu řepy, kterou také osolte a opepřete. Navrch dejte rozdrobený sýr a nakonec vše zakapejte olejem. Koláč pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Na koláč můžete použít i klasické těsto na pizzu. Tohle je taková rychlejší varianta, ale chutná stejně dobře!

Řepa, kam se podíváte. Co byste řekli na karbanátky, dortík, polévku nebo zdravou řepnou přílohu s pohankou?

Jak doma využíváte červenou řepu, když ji zrovna nenakládáte?

Reklama

Načítám