Hlavní obsah

Lahodné omáčky 3x jinak: Na těstoviny i k masu!

Foto: Jakub Jurdič

Dnes vás naučíme tři báječné, levné a jednoduché omáčkyFoto: Jakub Jurdič

S knedlíkem, těstovinami nebo třeba jen s masem. Je jedno, s jakou přílohou si některou z dnešních omáček připravíte. Ovšem je jisté, že zachutnají vám, partnerovi a určitě i dětem. Zkuste je!

Článek

Klasická cibulová, netradiční dýňová a jako bonus varianta s hořčicí. Tak tyhle tři krasavice (rozumějte – omáčky) na vás čekají v dnešní porci receptů. Nejsou složité, ale zato jsou opravdu moc dobré. Připravte si je i vy doma, recepty jsou připraveny vždy pro čtyři osoby.

Hořčičná s krůtím masem

Potřebujete:lžíci másla, 30 g hladké mouky, 1 velkou cibuli, lžičku cukru, špetku soli, lžíci plnotučné hořčice, šťávu z půlky citronu, 50 ml smetany na zjemnění, 4 krůtí prsa, koření dle chuti, pepř, salát jako přílohu, 400 ml vody nebo masového vývaru.

Foto: Jakub Jurdič

Hořčice zaručí pikantní chuťFoto: Jakub Jurdič

Postup: Krůtí prsa osolte, opepřete a dochuťte oblíbeným kořením. Poté je z obou stran po třech minutách nechte na pánvi zatáhnout a přesuňte je na dalších 12–15 minut do trouby, aby se při 180 stupních Celsia dodělala.

Mezitím rozpusťte v hlubší pánvi máslo, nechte na něm zlehka opéct cibulku nakrájenou nahrubo, zaprašte ji moukou a připravte tmavší „červenou“ jíšku. Tu poté zalijte vývarem nebo vodou, do základu přidejte hořčici, cukr, šťávu z citronu a omáčku asi 20 minut vařte. Nakonec ji zjemněte smetanou, (kdo nemáte rádi hrudky, ji i propasírujte) a podávejte s masem a salátem či bramborami.

Dýňová (na těstoviny)

Potřebujete: 500 g těstovin (tagliatelle), olivový olej, 1 cibuli, 100 g anglické slaniny, půl dýně Hokkaidó, 200 ml smetany ke šlehání, parmezán a hladkolistou petrželku na ozdobu, 400 ml vody.

Foto: Jakub Jurdič

K těstovinám dýně se slaninou perfektně pasujeFoto: Jakub Jurdič

Postup: Na oleji osmahněte cibulku nakrájenou nahrubo, přidejte kostičky slaniny (s tou to nepřehánějte, klidně stačí o trochu méně, než je v rozpisu) a na kostky pokrájenou oloupanou dýni. Když dýně trochu změkne, zalijte základ vodou a vše vařte asi 20 minut. Poté omáčku stáhněte z plotny, rozmixujte tyčovým mixérem a zjemněte smetanou. Podávejte s těstovinami, sýrem a dozdobené petrželkou.

Klasická pečeně s cibulovou omáčkou

Potřebujete:1 kg hovězí kýty, 2 lžíce sádla, 50 g slaniny, 1 cibuli, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 500 ml hovězího vývaru nebo vody na podlévání, sůl a mletý pepř, 1 velkou cibuli, 3 lžíce oleje, 20 g hladké mouky, 250 ml hovězího vývaru nebo vody, špetku muškátového oříšku, houskové knedlíky.

Foto: Jakub Jurdič

Cibulová omáčka byla častým jídlem našich předků, je čas jí dát znovu šanciFoto: Jakub Jurdič

Postup: V hlubším pekáčku na plotně rozehřejte sádlo a opečte na něm kostičky slaniny a najemno nakrájenou cibuli. Doplňte pepř a nové koření, vložte maso a nechte ho ze všech stran zatáhnout. Pekáč dejte do trouby rozehřáté na 200 stupňů Celsia a asi po 20 minutách stáhněte teplotu na 150 stupňů a maso přiklopte. Dopékejte ještě asi hodinu a nezapomeňte pečeni průběžně podlévat!

Když se budete blížit do finále pečení, přichystejte omáčku. Na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibulku, zaprašte ji moukou, tu nechte ztmavnout a jíšku zalijte vývarem nebo vodou. Omáčku asi 20 minut vařte, dochuťte muškátovým oříškem, solí a mletým pepřem, propasírujte přes sítko a podávejte s masem a knedlíky.

A bez jaké omáčky si poctivý oběd nedokážete představit vy? Přidávejte své recepty do diskuse pod článkem nebo do rubriky Vaše recepty!

Načítám