Hlavní obsah

Láska versus válka: Ukrajinec žijící v ČR se bojí o svoji ruskou ženu, nemůže ji dostat do bezpečí

Foto: Melinda Nagy, Shutterstock.com

Foto: Melinda Nagy, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

On je Ukrajinec, co 23 let žije v České republice. Jeho žena je Ruska. Láska totiž nezná hranice, nezajímá ji národnost, ani politika, ani choutky mocných mužů. Přesto tyhle všechny věci brání mladému páru ve společném životě. Valerie (20) za Oleksandrem Dzyulou (25) nejdřív nemohla kvůli pandemii koronaviru, pak čekala na doklady z matriky a teď, když je má, brání jí válka. Mladý muž je bezradný a hlavně plný strachu o svou ženu.

Článek

Když jsem s Oleksandrem mluvila, cítila jsem z něj pevné odhodlání dostat ženu, kterou miluje, k sobě do bezpečí. Také jsem ale cítila obavy, co všechno může říct, jak moc sdílný si může dovolit být, protože v Rusku má nejen svou manželku, ale i řadu přátel. Nikdo z nich válce ani Putinovi nefandí, všichni tuto agresi odmítají, ale právě to by je mohlo přivést do velkých problémů. Třeba na řadu let do vězení. „Mám v Rusku spoustu přátel a hlavně svoji ženu. Neznám žádného Rusa, který by byl pro válku. Putin není Rusko. Ale svoboda slova je tam potlačená čím dál víc, tam si ani nikdo nemůže třeba na sociální sítě dát ´zastavte válku´, protože slovo válka je zakázané,“ vysvětluje Oleksandr.

Muž s dvojím občanstvím

Ten v podstatě celý život žije v České republice. Přišel sem s rodiči, když mu byly dva roky. Chodil do českých školek, škol, vystudoval tu střední a nyní pracuje v online marketingu. Má nejen ukrajinské občanství, ale i to české.

Blízko má ale i k Rusku. „Rusové a Ukrajinci, ti obyčejní, k sobě vždycky měli blízko. Já mám v Rusku spoustu přátel a kamarádů, ale hlavně tam mám ženu,“ říká a v hlase je cítit smutek. Valerii si bral loni v prosinci v Petrohradu. „Museli jsme mít svatbu v Rusku, protože kvůli koronaviru ona sem do ČR vůbec nemohla,“ vysvětluje Oleksandr.

Okamžitě po svatbě ale začali podnikat potřebné kroky k tomu, aby tady mohli žít spolu. „Valerie mi poslala ruský oddací list, já ho tu nechal přeložit, poslal jsem ho na matriku do Brna, kde se tohle řeší. Je to pár dní, co mi přišel i český oddací list, který jsme potřebovali,“ popisuje. Jenže ten už teď nestačí!

Foto: Archiv Oleksandra Dzyuly

Sňatek Valerie a Oleksandra už alespoň konečně platí i v ČeskuFoto: Archiv Oleksandra Dzyuly

Válka bere vše

V rámci sankcí, které svět včetně ČR na Rusko jako na válečného agresora uvalil, se totiž pozastavilo i vydávání víz pro občany Ruska. „Nikdo jí nedá vízum. Vydávají se jen ta humanitární, ale pod ty my nespadáme. Jsem úplně bezradný, nevím, co mám dělat. Potřebuju dostat svoji ženu sem, tam není v bezpečí,“ říká s naléhavostí v hlase Oleksandr.

Potřebuje jakoukoli pomoc, radu, jak svou lásku dostat sem. „Potřeboval bych vědět, jestli můžeme dostat nějakou výjimku, alespoň krátkodobé vízum, cokoli, aby tu mohla být Valerie se mnou. Je to moje žena,“ říká. Největší strach má z toho, že bude Rusko v rámci sankcí odstřiženo i od různých komunikačních služeb, internetu a podobně. „Jestli s ní přijdu o spojení, možnost alespoň s ní mluvit, bude to konec. To je jediné, co nám zbylo,“ tvrdí.

Ten navíc nemá strach jen o svou manželku a přátele v Rusku, ale i o své příbuzné na Ukrajině. „Jedna moje teta už je v bezpečí, dostala se přes hranice. Když musela ve dvě v noci utíkat do krytu před bombami, prostě se sebrala a šla pryč. Ale další moji příbuzní to nestihli. Jsou na západě Ukrajiny, kde je zatím relativně bezpečno, ale stejně se několikrát denně musí schovávat do sklepů a bunkrů, pořád jim tam houkají sirény,“ líčí Oleksandr.

KDE HLEDAT POMOC

Kam posílat peníze, aby byly využity správně, kde jsou sběrná místa a co je zrovna potřeba, kam nabídnout možnost ubytování pro ukrajinské běžence? Ověřené informace najdete v tomto článku: Jak efektivně pomoci Ukrajině a co nedělat.

Informace nalezete také na on-line tržišti Pomáhej Ukrajině, které si dalo za cíl koordinovat nabídku a poptávku pomoci, aby se dostala k potřebným.

Načítám