Hlavní obsah

Léčba vůní: Jaká vám sníží tlak, vylepší sex a zažene hádku?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Ráno na sebe stříknete parfém spíš jen tak ze zvyku? Naučte se s volbou vůní vědomě pracovat a ovlivněte tak náladu okolí, svoje emoce i výkonnost i domácí atmosféru.

Článek

Vůně může mít přímo magické účinky – ušetříte za lékaře, psychology i firemní poradce. Se správně zvoleným aromatem lze vyzrát na podrážděnost, stres či nespavost, a dokonce umí probudit samoléčebné procesy.

Sílu vůní nepodceňujte

Vůně umí být dobrý sluha, ale zlý pán. Možná i vy máte zkušenost s nepříjemně silným parfémem na kolegyni, který vám dokázal nejen zkazit den, ale i způsobit úpornou bolest hlavy. I takovou moc má vůně.

Vůní si ale můžete i prospět. Třeba když jste unavení a nedokážete se na nic soustředit, zkuste se spolehnout na éterické oleje z citronu, rozmarýnu, šalvěje či jalovce. K fyzické aktivitě vás povzbudí litsea cubeba (vavřín kubébový), pomeranč, mandarinka či grep, účinnými stimulátory jsou také zázvor nebo skořice. Stojíte-li před velkým rozhodnutím, které vás stresuje, posílí vás máta, borovice, jalovec či eukalyptus.

Pro relax a harmonii

Toužíte naopak po zklidnění a relaxaci? Přivoňte k oleji z meduňky, cedru, čajovníku, fenyklu, fialky nebo levandule. Harmonizační účinky nabídnou i rozmarýn, růžové dřevo, hřebíček, červené mandarinky a sladké pomeranče. „Odbourávají stres, pomáhají k uklidnění ve vypjatých situacích, zmírňují vzrušení i podrážděnost a podporují zdravý, klidný spánek,“ říká Romana Kotěrová, terapeutka využívající Bachovu květovou terapii.

Méně stresu s citrusy

Panuje u vás v práci konfliktní nálada a neutuchající stres? Atmosféru může zcela změnit vůně citrusů, zejména grepu a pomeranče, které rovněž zlepšují koncentraci. Naopak levanduli si nechte na doma, sice zklidňuje a harmonizuje, ale také uspává, což v práci moc neoceníte. Pocit bezstarostnosti navodí i sladká vůně pivoňky.

Foto: FotoCuisinette, Shutterstock.com

Správná vůně dokáže vmžiku změnit náladuFoto: FotoCuisinette, Shutterstock.com

Když na vás něco leze

Jste-li nachlazení nebo se jen cítíte pod psa a chcete se vzpružit, spolehněte se na borovici, eukalyptus, mátu peprnou nebo jedli. Masáž levandulovým olejem zase působí preventivně proti virózám a pomáhá i při snižování krevního tlaku.

Zažeňte hádky s partnerem

Elixír lásky a pohody ve vztahu existuje – najdete ho ve vůni s tajuplným názvem ylang-ylang. Nejenže vás zbaví stresu, úzkosti a pomáhá i proti depresím, ale dle aromaterapeutů umí i rychle vyčistit dusno po hádce – a také jí zcela předejít. Ideální tip na bytový difuzér.

Vyladění hormonální činnosti

Aromaterapie může pomoci ženám, které jsou nepříjemně ovládány hormony. „Například oleje z růže jsou velmi účinné při boji s poporodní depresí i menstruačními problémy. Celkově pak pomáhají harmonizovat hormonální systém,“ popisuje účinky masáže růžovým olejem Tomáš Svoboda z Aqualandu Moravia. Podobné účinky má i olej z pomeranče. Aromaterapie se používá i před porodem.

Proměňte se v sexuální dračici

Kvůlli kolotoči pracovního stresu, domácích povinností a péči o děti je sex možná to poslední, na co byste večer s partnerem mysleli. Chcete-li vrátit do ložnice jiskru, provoňte ji pačuli, santalovým dřevem nebo ylang-ylangem – přisuzují se jim afrodiziakální účinky.

Obklopte se svíčkami, olejíčky i aviváží

Láká vás využít sílu vůní? Nemusíte hned nakoupit celou paletu éterických olejíčků. Pořídit si můžete i parfém na míru svým potřebám nebo roll-on s aromaterapeutickými účinky, který se vejde do kabelky. Byt provoní svíčky, bytové parfémy či tyčinky, ale i aviváž, uvolňující se z ložního prádla či deky na gauči. Vůně lze navíc nejen čichat, ale třeba i využít při masážích.

Foto: Archiv firem

Pro zklidnění zvolte relaxanty. Na foto (zleva): Osvědčená je levandule, třeba v bytové vůni Natur aroma airspray Levandule, Saloos, 109 Kč. Pivoňka navodí pocit bezstarostnosti a štěstí, zkuste aviváž Silan Aromatherapy+ Peony & White Tea Scent, 70 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Potřebujete-li povzbudit, řešením jsou stimulanty. Na foto (zleva): Do kabelky si přibalte parfém Energie, který obsahuje Bachovy květové esence a olej ze skořice, smrku a grepu, 329 Kč. Povzbudivou sílu nabízí i lehký parfém na tělo a tkaniny Rituals… Hammam Body Mist s eukalyptem a rozmarýnem, 780 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Je-li vám bezdůvodně do pláče, pomohou stabilizátory, například bergamot, jasmín či růže. Na foto (zleva): Vyzkoušejte znovupoužitelnou koupelovou pěnu Seven Deadly Spins, Lush, s bergamotovou silicí, 199 Kč. Parfém L’Eau D’Issey Pure Nectar nabízí stabilizující růži a harmonizující santal, 2390 KčFoto: Archiv firem

Jaká vůně dělá dobře vám?

Reklama

Načítám