Hlavní obsah

Neobvyklé dekorace z jablek: Vyrobte věnec na dveře, nebo růže do vázy

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ovocem podzimu je jistě jablko. A možná jich i vy právě máte plnou misku a přemýšlíte, zda z nich udělat štrúdl anebo spíš koláč. Co do přemýšlení zahrnout třeba i výrobu věnce či růží? Ano, i na to lze jablíčka použít!

Článek

Dekorace, které mají navodit podzimní atmosféru, využívají nejčastěji listy, poslední podzimní květy, šípky… Proč by ale v seznamu nemohla být i jablka? Máme pro vás pár tipů, jak je využít.

Otýpka s jablíčkem

K zavěšení do okna, ale třeba i pověšení na stěnu nebo postavení na stůl se hodí drobná otýpka z proutí, kterou posadíte na krásně vybarvené jablíčko. I v místech, kde není prostor pro něco většího, svými příjemnými tóny podzimní atmosféru dostatečně připomene. Otýpka je z nastříhaných větviček vrby – svažte je obyčejným režným provázkem a dozdobte hezky zabarveným listím a mašličkou v odstínech, které s nimi ladí.

Foto: Eva Malúšová

Chcete, aby dekorace vydržela víc než týden? Jablíčko nepropichujte, ale přilepte k otýpce tavnou pistolí. Ověřili jsme si, že tak bude ozdobou stolu klidně i čtrnáct dníFoto: Eva Malúšová

Věnec s jablky

Nebojte se zakomponovat jablka i do podzimního věnce ze slámy – tu můžete právě v tomto ročním období klidně přiznat a nemusíte věnec celý obvazovat ani oblepovat. Využijte to, co najdete v parku na procházce nebo na zahradě, a hlavní pozornost a místo ve středu věnujte právě jablíčkům.

Foto: Eva Malúšová

Na slámový základ stačí jablíčka nalepit tavnou pistolí, drží pevně a nemusíte se bát, že by je sfoukl vítr. Věnec bude díky nim těžší a tím pádem stabilnější – no a kdyby jablíčka začala sesychat, můžete je vyměnitFoto: Eva Malúšová

Zlaté (stříbrné) jablko

Jestli ve vašem bytě převažuje strohost, kov, sklo a vůbec duch minimalismu, asi se nepustíte do výroby věnce ze slámy nebo podobně rustikálních dekorací. Ale i pro vás máme tip: stačí jen vzít skleněnou vázu či válec a naplnit je jablky, která jste předtím přestříkali stříbrnou či zlatou barvou – a originální výzdoba je na světě.

Foto: Eva Malúšová

Jablíčka přestříkejte metalickou barvou ve spreji – ideálně v několika vrstvách, ovšem až po důkladném zaschnutí, aby barva nestékalaFoto: Eva Malúšová

Veselá jablíčka

Mísa plná krásných jablek je dostatečně dekorativní, ale kdybyste chtěli přidat trochu barev navíc, můžete jednotlivé plody „zabalit“ do mašlí, vlny, stuh a podobně. Když materiál dostatečně utáhnete, není potřeba nic lepit ani špendlit, takže životnost ovoce nijak neovlivníte.

Foto: Eva Malúšová

Oblečená či nazdobená jablíčka jsou velkým lákadlem pro děti. Když je pošlete, aby si vzaly jablíčko na svačinu, velmi často sáhnou právě po nichFoto: Eva Malúšová

Jablečné růže

Máte momentálně prázdno ve váze? I do ní můžete dát jablíčka – tedy ne celá, ale růžičky, které lze velmi snadno vyrobit z křížal. Stačí jen jablka i se slupkou nakrájet na spirálky a nechat proschnout v troubě či sušičce – a jestli nespěcháte, zvládnete to za pár dní i na topení. Podmínkou je, aby křížaly nebyly příliš tvrdé, to by se lámaly. Potřebujete takové, které lze snadno ohnout. Pak si vezměte špejli a nit a křížaly kolem špejle omotávejte do tvaru růžičky a nití je na spodní části přivažte. Ideální je nit režná, která se tolik nezařezává.

Foto: Eva Malúšová

Abyste překryli špejle, ale i proto, aby byla kytička z jablečných růží voňavější a hezčí, můžete vazbu doplnit čerstvě nastříhanou levandulí nebo větvičkami, které najdete venkuFoto: Eva Malúšová

Sametová jablíčka

Nemáte po ruce jablka ze zahrádky – a když nějaká koupíte, ihned zmizí, protože je vaše rodina ráda chroupe? Nevadí. Velmi snadno si můžete ušít taková, ze kterých dekorace vyrobíte také – a ještě máte jistotu, že vydrží hodně dlouho „čerstvá“. K jejich výrobě potřebujete odstřižky látky, vatu, jehlu a nit, tavnou pistoli, kousek větvičky a lístky. Z látky vystřihněte kolečko a po jeho okraji provlékněte jehlou nit tak, abyste pak látku stáhli do jakéhosi váčku. Ten vycpěte vatou a utáhněte. Než nit zapošijete napevno, dotlačte do váčku tolik vaty, abyste vytvarovali jablko. Pak z niti ušmodrchejte bubáka a přišijte ho na spodní část.

Poté jablíčko nití stáhněte a zašijte. Do středu staženého nití zapíchněte kousek větvičky a zalepte ji tavnou pistolí. Až zaschne, překryjte spoje lístky – použili jsme lístky růže, které vypadají věrohodně. Jablíčko je hotovo a můžete ho dát na misku či do košíčku.

Foto: Eva Malúšová

Jablíčko můžete použít na dekoraci, ale třeba i jako jehelníček – to pak může být i zajímavým malým dárkemFoto: Eva Malúšová

Jaké podzimní dekorace máte nejraději? Napište nám!

Související témata:

Načítám