Hlavní obsah
3,5
(61)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Lívanečky k snídani... Kdo by odolal? Jenomže! Na kynuté je ráno málo času. S klidným svědomím můžeme doporučit verzi s ricottou a našlehaným bílkem. Lívance jsou kypré a lehké, s příjemně čerstvou chutí. Použijte minimum hladké špaldové mouky a ke smažení trochu přepuštěného másla. A s čím lívanečky budete podávat, záleží už jenom na vás.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Těsto
  • 200 g ricotty
  • 120 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 40 g špaldová mouka
Na smažení
  • 20 g přepuštěného másla
Článek

Postup

01.

Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte pevný sníh. Žloutky dejte do velké mísy, přidejte k nim ricottu, mléko a vanilkový extrakt a pořádně rozmíchejte na hladkou homogenní hmotu.

02.

Do mísy prosejte mouku a stěrkou ji dobře zapracujte. Nakonec do těsta po částech opatrně vetřete sníh z bílků a hned začněte smažit lívance.

03.

Velkou těžkou pánev zlehka potřete přepuštěným máslem a zahřejte na střední teplotu. Lžící tvořte lívance a krátce je po obou stranách smažte do světlehnědé barvy. Pozor, jde to rychle, stačí minuta dvě. Hotové odkládejte na nahřátý talíř.

04.

Podávejte podle svých zvyklostí. Kousek čerstvého másla nic nezkazí. Lívanečky můžete posypat skořicí, poprášit moučkovým cukrem, pokapat medem, přelít javorovým sirupem, použít čerstvé ovoce – celé i rozmačkané, jogurt, zakysanou smetanu, marmeládu, čokoládu, šlehačku...

Tip: Zkuste slanou variantu a k lívancům nabídněte třeba tvarohovou pomazánku s bylinkami a čerstvou zeleninu.

Lákají vás lívanečky k snídani? Jestli se chcete vyhnout lepku i laktóze, vyzkoušejte lívance jen ze dvou surovin

Reklama

Související témata:

Načítám