Hlavní obsah

Chcete si připravit lívance jak z amerického filmu? Potřebujete znát jednu speciální surovinu

Foto: irina2511, Shutterstock.com

Foto: irina2511, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina z nás zná lívance podle tradičního babiččina receptu, ale když se pak koukáte na televizi, americké nadýchané lívance také vůbec nevypadají špatně. Už vás napadlo, jak to dělají, že vypadají jako opečené obláčky? Známe odpověď.

Článek

V Americe je častý neduh, že co mohou, připravují z polotovarů nebo krabicových směsí. Jde o rychlé řešení, které je u nás hůře dostupné, a také na tento druh přípravy nejsme ještě tolik zvyklí. Jak tedy připravit americké lívance?

Cesta k úspěchu vede přes podmáslí. Kyselost podmáslí dodává lívancům jedinečnou jemnost, jak odkrývá Susan Westmoreland, kulinářská expertka.

Nadýchané těsto: Správné smíchání ingrediencí

Klíčem k nadýchaným lívancům je správné smíchání suchých a mokrých ingrediencí. „Nejprve dejte všechny suché ingredience do velké mísy a šlehejte, aby se kypřicí prášek spojil s moukou a cukrem, a zbavte se všech hrudek,“ doporučuje Susan Westmoreland z webu Good Housekeeping. „V jiné míse prošlehejte mokré ingredience tak, aby se vejce, podmáslí a máslo úplně promíchaly. Až to bude hotové, nalijte mokré ingredience do mísy se suchými a metličkou míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí.“

Jak na tenčí lívance

Chcete-li dosáhnout tenčích lívanců, postupujte tak, že podmáslí přiléváte do těsta postupně po malých troškách. Můžete použít lžíci nebo hrnek a postupně přidávat. Je důležité tento postup neuspěchat, protože velmi snadno se vám může stát, že těsto najednou bude zase moc tekuté a tím odstartujete nekonečný kolotoč přidávání trochy mouky a zase podmáslí a cukru a… Ideální je, když se vám těsto zdá dost řídké, usmažit kontrolní lívanec. Když vám bude jeho výška vyhovovat, máte vyhráno.

Foto: Tatiana Foxy, Shutterstock.com

Podmáslí přilévejte postupněFoto: Tatiana Foxy, Shutterstock.com

Bez vajec nebo podmáslí

Pokud potřebujete recept bez vajec, jednoduše zvyšte množství prášku do pečiva o 1/2 lžičky a přidejte více podmáslí podle potřeby. Můžete také nahradit podmáslí vodou, kávou nebo ovocnou šťávou a tím dosáhnete úplně nové chuti lívanců. Ovocné ocení především děti, kávové lívance poté poslouží jako netradiční dezert po obědě.

Jak lívance ozvláštnit

Pro různé příchutě můžete mimo tekutin do těsta přidat třeba borůvky, banány, ořechy nebo citrusovou kůru. Pro zdravější verzi zkuste polovinu klasické hladké mouky nahradit celozrnnou nebo pohankovou.

Lívance jsou favoritem u mnoha milovníků sladkých jídel a tento recept je dokonalým způsobem, jak je připravit. Nechte se inspirovat těmito tipy a užijte si ty nejlepší lívance už příští snídani.

Recept na ty pravé lívance

Suroviny

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2,5 lžičky kypřicího prášku na pečení (pro ještě lepší konzistenci dejte 2 lžičky kypřicího prášku a 0,5 lžičky jedlé sody)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1,25 hrnku podmáslí
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 velké vejce
  • olej na pomazání pánve

Postup

01.

Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl. Přidejte podmáslí, máslo a vejce, míchejte, dokud se vše nespojí.

02.

Zahřejte nepřilnavou pánev nebo kontaktní gril s rovným povrchem na střední teplotu a lehce potřete olejem.

03.

Těsto nalévejte na pánev, jeden lívanec by měl být 1 klasická naběračka a opékejte 2 až 3 minuty nebo dokud bublinky a okraje neuschnou.

04.

Širokou špachtlí otočte a smažte ještě 2 minuty nebo dozlatova. Přeneste na talíř nebo udržujte teplé na plechu v troubě vyhřáté na 100 °C.

Načítám