Hlavní obsah

Les v mlze za postelí a inspirace přírodou na každém rohu: I byt v novostavbě může mít osobitý styl

Foto: JTdesign

Foto: JTdesign

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt pro mladou slečnu se měl inspirovat přírodou, kterou miluje. Dřevo doplňuje šedá a bílá barva, chytré řešení úložný prostor nabízejí vestavěné skříně vyrobené na míru.

Článek

V novém developerském projektu na okraji Liberce si svůj vysněný byt vyhlédla mladá slečna milující přírodu a sport. I proto se jí stavba a lokalita zamlouvala – nachází se totiž nedaleko Bedřichova, který má majitelka moc ráda.

Příroda jako zdroj inspirace

Dům je postaven tak, aby byl v maximální míře soběstačný a ekologicky nenáročný. Byt slečny Hany má přibližně 85 metrů čtverečních a jeho předností jsou kromě jiného velká okna směřující na prosluněný zalesněný svah. A právě příroda měla být motivem a inspirací i v interiéru, za jehož návrhem a realizací stojí interiérový designér Josef Trakal.

„Klientka mě oslovila s přáním, abych byt zařídil ve světlých barvách, tak aby došlo ke splynutí prostoru s přírodou. Měl být čistý a přívětivý a důraz kladla také na chytře vytvořené úložné prostory, které jsme ve velké míře vyřešili na míru vyráběným vestavěným nábytkem. Základem celého konceptu je bílá barva, kterou doplňuje dub a pro kontrast černá barva. Nápadná je také originální tapeta v ložnici znázorňující mlhu nad lesem,“ popisuje Josef Trakal.

Foto: JTdesign

Stolová deska je přímo napojená na kuchyňský ostrůvek. Židle jsou od TONuFoto: JTdesign

Bílou a dřevo doplňuje betonová stěrka

Podlahu kvůli praktičnosti zvolili z lepeného vinylu, veškeré interiérové dveře jsou pak lakované v bílém matu. Objevuje se také betonová stěrka, kterou použili například v kuchyni, kde příjemně ladí s lakovaným matným laminem a dekorem dubového dřeva.

Pracovní prostor v kuchyni rozšiřuje ostrůvek, na který je přímo napojena stolová deska. „Původně měla pomyslně levitovat a měla být skleněná, ale majitelka od tohoto řešení nakonec upustila a vsadila na bílou kovovou konstrukci. To mě trochu mrzelo, ale třeba se mi takový stůl podaří zrealizovat v některé z dalších zakázek,“ doplňuje designér.

Čisté provedení

Aby požadovanou jednoduchost nic nerušilo, zvolil Josef Trakal co nejčistší detaily, například skříňky v ložnici ani kuchyni či obývacím pokoji nemají úchytky.

Co se týče koupelny a toalety, musel designér, jak už to u developerských projektů bývá, pracovat s již navrženým materiálovým řešením. Jeho úkolem tak bylo spíše tyto prostory dodekorovat, aby zapadly do zbytku interiéru a ztratila se jejich fádnost. I tady si pohrál s černými detaily a doplňky, které se tak prolínají celým bytem.

Foto: JTdesign

Osvětlení dodala liberecká firma Severské světloFoto: JTdesign

Důvěra v odborníka se vyplatila

„Klientka má časově náročné povolání, takže jsem od ní dostal základní zadání a zbytek nechala na mně. Samozřejmě jsme vše v průběhu tvoření konzultovali. Jsem rád, že podle jejích slov výsledek splnil její očekávání a že se realizace povedla jako celek,“ pochvaluje si Josef Trakal a majitelka potvrzuje: „Už po první informativní schůzce jsem byla přesvědčená, že designér rozumí mým představám o vzhledu budoucího interiéru. S výsledkem jsem velmi spojená.“

Vizitka designéra

MgA. Josef Trakal se designu věnuje od roku 2005. Vystudoval Střední školu tvorby a designu nábytku v Liberci a FUA na Technické univerzitě v Liberci pod vedením Bořka Šípka, Leony Matějkové a Jaroslava Brabce. Vede svůj vlastní ateliér, spolupracuje s architektonickými a projekčními kancelářemi, grafickými studii i s řemesly, která jsou při realizacích nutností. Jeho cílem je vytvářet interiéry, ze kterých vyzařuje funkčnost, estetičnost a hlavně příjemná atmosféra. Více na www.joseftrakal.cz.

Reklama

Načítám