Hlavní obsah

Tmavé a zemité barvy nemusí být vůbec ponuré! Rodinný dům u Brna působí elegantně a útulně

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Když máte otevřený, vzdušný prostor s velkou dávkou denního světla, můžete si dovolit experimentovat na poli barevných tónů. Při rekonstrukci rodinného domu v Rajhradě u Brna vsadili na temné barvy a vyplatilo se. Interiér má styl, přitom působí útulně.

Článek

Když se rodina rozhodla rekonstruovat dům z devadesátých let v Rajhradě u Brna, obrátila se na designérské studio AŤÁK. Poměrně netradičně si budoucí obyvatelé domu přáli zařídit interiér v tmavých barvách. Návrh, který studio vytvořilo, prakticky na první dobrou splnilo očekávání, a tak se mohlo přejít k realizaci. O tu se postarala společnost Dřevodílo.

Padesát temných odstínů

Zařídit tmavý interiér může být poměrně obtížný úkol. V případě rodinného domu v Rajhradě to ale bylo naopak. Díky dostatku denního světla a široce otevřeným, velkorysým prostorám takto laděný interiér nepůsobí stísněným nebo ponurým dojmem. Tmavé tóny zde fungují velmi dobře a výsledkem je útulný interiér v tajemných odstínech celé škály barev.

Při návrhu veškerého vybavení se společnost Dřevodílo ve spolupráci s designérským studiem AŤÁK musely řídit poměrně výraznou podlahou. Vzor rybí kosti v dřevěném dekoru je opravdu sám o sobě hodně dominantní. K podlaze tedy vybrali jednolitý zemitý tón, dřevěný dekor, který se v podlaze promítá, a kámen v šedých odstínech.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Centrem obývacího pokoje je na míru navržená, prostorná sedací soupravaFoto: Archiv Institutu bytového designu

Osvětlení je důležité

Určujícím prvkem obývacího pokoje je prostorná a na míru navržená obří sedací souprava, na které rodina pohodlně stráví spoustu společných chvil. Klíčovou záležitostí je u takto temného interiéru také osvětlení. K centrálnímu závěsnému lustru autoři přidali lineární postranní osvětlení, které zvýrazní veškerý vestavný nábytek a na tmavých stěnách hraje s jeho dekorem zajímavou stínohru.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Výrazný vzor podlahy do jisté míry určil směr práce s dalšími odstíny a materiályFoto: Archiv Institutu bytového designu

Cesta až do zimní zahrady

Všechny prostory na sebe navazují, což je podtrženo i materiály. Z obývací části se dá pozvolna přejít do kuchyně, přičemž propojujícím prvkem je jídelní stůl. Kousek jídelního stolu, který jakoby prochází zdí, vytváří v obývacím prostoru dodatečný odkládací prostor. Na jídelní stůl v dřevěném dekoru zase navazuje vyvýšený pracovní pult z umělého kamene. Umělý kámen je navíc i na kuchyňské desce. I když je v kuchyni dostatek světla, autoři ho ještě podpořili dekorem kuchyňských dvířek, který má metalický nádech.

Na konci cesty od vchodových dveří, která vede obývákem a kuchyní, je živá zimní zahrada s výhledem do ovocného sadu. Součástí zimní zahrady je nejen místo určené pro rozjímání nad šálkem kávy, ale také pracovní prostor, zvenku i zevnitř obklopený živými rostlinami.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme – hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2021 se mohli do sedmého ročníku hlásit do 28. února 2022. Vítězné interiéry byly oceněny 26. dubna 2022 v pražském Centru současného umění DOX.

Reklama