Hlavní obsah

Návštěva v činžáku. Parkety, český design i industriál

Foto: Ondřej Rytíř

Foto: Ondřej Rytíř

Že bude byt potřebovat rekonstrukci, věděli majitelé hned po jeho koupi. Sami si s ní ale nevěděli rady, proto přizvali odborníky. Ti z „nedodělaného“ interiéru konečně vytvořili ten pravý domov. Pomohl nábytek vyrobený na míru i skvosty českého designu.

Článek

Nora a Michal koupili byt v klasickém činžovním domě v Nuslích. Zamilovali si ho díky skvělé poloze, ale příliš jim nevyhovovala jeho dispozice a zkrátka nebyl tím pravým místem, kam by se po práci těšili a rádi vraceli.

Nevhodná dispozice

„Na první schůzku nás majitelé pozvali k sobě domů na čaj. Byt vypadal na první pohled nedodělaně, bylo evidentní, že nemají vyřešené úložné prostory a že stávající dispozice je vzhledem k jejich potřebám nelogická,“ vzpomíná architektka Hana Davidová ze studia Flat White, která na rekonstrukci pracovala spolu s kolegou Michalem Narovcem.

Byt má 83 metrů čtverečních a byl v původním stavu, takže rekonstrukce proběhla kompletní, včetně všech rozvodů, instalací i povrchů. „Předností je určitě velikost bytu, nicméně tvarem je tak komplikovaný a pozice nosných zdí je tak určující, že nebylo vůbec snadné navrhnout logickou i praktickou dispozici. Nakonec se ale povedlo vymyslet ji tak, aby splnila vše, co si majitelé přáli,“ vysvětluje architektka.

Foto: Ondřej Rytíř

Majitelé chtěli velkou knihovnu, vyrobena je na míru tomuto prostoru. Zaujme i světlo nad jídelním stolem (Milan Iluminacion)Foto: Ondřej Rytíř

Velký společný prostor s knihovnou

Majitelé chtěli zvětšit, a pokud možno propojit, obývací pokoj a kuchyň a vytvořit tak co největší společný prostor, kde by se mohli potkávat s přáteli. „Měli jsme představu o jednoduchém praktickém bytě s velkou knihovnou. Máme rádi spíše moderní design, ale v principu jsme se nechali vést návrhy architektů. A pokud se naskytla možnost podpořit nějakou českou tvorbu, velmi rádi jsme toho využili,“ říká paní Nora.

Z propojení kuchyně a obývacího pokoje, které umožňuje sledovat veškeré dění, jsou Nora s Michalem nadšení. Rádi se také kochají pohledem na knihovnu, která se stala výrazným prvkem interiéru. A mile je překvapilo i dispoziční řešení ložnice. „Vše je vymyšleno tak, že prostor zůstává uklizený a nepřeplněný, a je tedy skvělým místem k odpočinku,“ pochvalují si.

Efektivní návrh úložných prostor

V ložnici, kde byl prostor opravdu omezený, si architekti poradili a navrhli walk-in šatnu. Díky dobře vymyšleným úložným prostorům se podařilo opticky zvětšit všechny místnosti. Z malé stísněné koupelny tak vytvořili pohodlnou oázu klidu, kam se dokonce vešla dvě umyvadla.

Foto: Ondřej Rytíř

V ložnici vytvořili walk-in šatnu, prostor tak stále působí čistě a uklizeněFoto: Ondřej Rytíř

Industriálně, ale útulně

Už na počátku se majitelé s architekty shodli na lehce industriálním stylu a kombinaci dřeva, betonu a kovu, která ale měla působit pokud možno útulně a přívětivě. Na podlaze proto použili klasické parkety, které k tomuto typu bytů jednoduše patří, dále se v interiéru objevuje dýha ve stejné barvě doplněná černými kontrastními prvky kovu nebo mořené dýhy. Do kuchyně a pod umyvadla v koupelně nechali vyrobit betonové desky.

Konečně pravý domov

Překvapením byl zpočátku návrh na kulatý jídelní stůl. „Nejprve jsme si ho nedovedli představit, ale skvěle do interiéru zapadl a navíc se nám líbí, jak lidi při společné večeři spojuje,“ vysvětluje paní Nora.

I díky takovým drobnostem je nuselský byt pro majitele konečně tím vysněným místem, kam se rádi vracejí. „A musíme vyzdvihnout, že architekti projekt bez jakýchkoli zaváhání dotáhli do úspěšného konce i v této komplikované době a že se nám i přes náročnost rekonstrukce věnovali s veškerou trpělivostí a vstřícností,“ uzavírají Nora s Michalem.

Vizitka studia

Architektonické studio Flat White vede Hana Davidová, tým tvoří architekti, kteří se zaměřují na interiéry. Dělají je důkladně a s láskou, od celkové dispozice po háček na ručník. Pro své klienty tedy navrhují celkové interiéry domů a bytů, nikoli jen jejich části. Pouze tak jsou podle svých slov schopni docílit perfektního interiéru, pro který si za nimi zákazníci chodí. Více na www.flatwhite.archi.

Jak by se vám takový byt líbil? A co říkáte na knihovnu?

Reklama

Související témata: