Hlavní obsah

Z vybydleného 2+kk moderní království: Překvapí jednoduchost i moderní vychytávky

Foto: Tomáš a Michal Kroupovi, KK foto

Foto: Tomáš a Michal Kroupovi, KK foto

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z dlouho neobývaného bytu se díky kompletní rekonstrukci stalo nadčasové bydlení plné technických vychytávek. Převládá šedá barva a ořechové dřevo, přesto je útulný a krásně zabydlený.

Článek

Pětačtyřicetimetrový byt ve starém pětipodlažním cihlovém domě v pražských Košířích byl několik let neobydlený, rozmlácený, spíše sloužil jako skladiště nepotřebných věcí. Noví majitelé si ho chtěli zařídit jako dočasné bydlení s tím, že ho později nabídnou k dlouhodobému pronájmu.

Ořechové dřevo a tóny šedé

Ke spolupráci oslovili architektku Anetu Dvořákovou, které dali poměrně jasné zadání: co se týče barev a materiálů, přáli si klasiku a nadčasovost, chtěli použít šedou barvu a ořechové dřevo.

„Nikdy nenutím zákazníkovi svůj styl, vždy se naopak snažím navnímat jeho tóny a požadavky. I v tomto případě jsem chtěla vyjít maximálně vstříc. Zpočátku byl na mě byt hodně šedý a studený, proto jsme se pokusili dohnat pocit útulna přírodními dekoracemi, živými rostlinami a jemnými tóny doplňků,“ říká k tomu architektka.

Vzhledem k tomu, že majitelé od začátku věděli, že jednou budou byt pronajímat, chtěli použít vinylovou podlahu, aby vydržela. Zvolili dekor à la beton, ke kterému dobře ladí i pohovka.

Foto: Tomáš a Michal Kroupovi, KK foto

Šedé tóny doplňuje v interiéru ořechové dřevo. Okenní parapety a dveřní prahy z masivního dřeva na míru vyrobila firma BalnabedFoto: Tomáš a Michal Kroupovi, KK foto

Odhlučnění sousedů a soukromí v bytě

Důležitým technickým úkolem bylo odhlučnění sousedního bytu. Pravděpodobně se původně jednalo o jeden velký byt, který byl rozdělen na dva menší, ale pouze slabou příčkou z neznámého materiálu, takže bylo slyšet každé slovo. „Udělali jsme akustickou předstěnu – přibližně 20 centimetrů hlubokou přistavenou zeď vyplněnou speciálními deskami,“ popisuje Aneta Dvořáková.

Byt má sloužit jako bydlení pro pár, ale zároveň má nabídnout soukromí, když tu bude chtít přespat návštěva, případně ve chvílích, kdy jeden pracuje nebo se dívá na televizi a druhý chce jít spát. I proto jsou mezi ložnicí a obývací částí velké posuvné dveře.

Technické hračičky

Majitel si potrpí na technické inovace, takže vychytávek je tu celá řada, a sama architektka byla ráda, že si díky tomu výrazně rozšířila okruh znalostí. „Jsou tu různá pohybová a kouřová čidla, čidla na plyn, čidlo uzavření vodovodu v bytě, rolety se ovládají na dálku, to vše přes mobilní aplikaci,“ vyjmenovává Aneta Dvořáková.

Mnohé zaujmou také dvě velké televize, jedna v ložnici a druhá v obývacím pokoji. Jsou propojené s kamerami, a když zazvoní návštěva, automaticky se zapnou a člověk rovnou z postele vidí, kdo stojí za dveřmi.

Zajímavým řešením je také speciální motor pro kuchyňskou digestoř umístěný na střeše domu. Je propojen kabelem a řízen na dálku a jeho velkou výhodou je kromě vysoké výkonnosti to, že digestoř nehlučí v bytě.

Foto: Tomáš a Michal Kroupovi, KK foto

V bytě je mnoho technických vychytávek, čidla pohybu a kouře, kamery atd. Zajímavý je také speciální motor pro kuchyňskou digestoř – je na střeše domuFoto: Tomáš a Michal Kroupovi, KK foto

Moderní koupelna

Architektka je pyšná také na koupelnu, kde se díky nábytku vyráběnému na míru povedlo vytvořit nejen mnoho úložných prostor, ale také skrýt pračku se sušičkou, velký koš na prádlo a kotel. Nábytek sladili s elegantními žaluziemi, díky kterým spotřebiče dýchají a koupelna působí čistě.

Kompromis přišel jen při volbě vany, nebo sprchy: z praktických důvodů ale nakonec zvítězil bezbariérový sprchový kout walk-in, který se snáz udržuje.

Vizitka architektky

Aneta Dvořáková se věnuje oboru architektura a design. Již odmala si přestavovala dětský pokoj, na škole navrhovala výmalby tříd a stále přemýšlela o prostoru. Architekturu vnímá jako komplexní obor, který spojuje funkčnost, praktičnost, estetiku, eleganci a krásu a je propojením mnoha oborů, technických znalostí i moderních poznatků. Více na Anetadvorakova.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám