Hlavní obsah

Letní bylinky: Fungují na kocovinu, spáleniny i plísně!

Foto: Thinkstock

Vyzkoušejte na letní neduhy bylinky. Tyhle přírodní tipy jsou léty prověřené!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co může být pro váš organismus zdravější než koncentrovaná přírodní síla ve formě čerstvých i sušených bylin? Podívejte se s námi, které bylinky se vám v létě rozhodně budou hodit.

Článek

Rozhlédněte se. Bylinky vidíte všude kolem sebe! Víte, jak je využít proti štípancům, spáleninám či plísním? Přinášíme konkrétní tipy!

Svědivé štípance zůstanou minulostí

Na bodnutí hmyzu nejlépe platí levandule – její intenzivní vůně, ideálně v podobě oleje, dokáže do značné míry přebít pach lidského potu a je leckdy účinnější než všechny chemické repelenty.

Když už ale dojde na nejhorší a nějaká poletucha se do vás opravdu zakousne, stačí mít po ruce třeba jitrocel. Jeho tmavozelených listů je na každé louce plno a je to pomocník vskutku všemocný; kromě drobných poranění kůže si poradí taky s chorobami plic či průdušek. Léčba není nijak komplikovaná, stačí lístky rozemnout mezi prsty a štípance jimi potřít.

Podobně vám poslouží překvapivě třeba sedmikráska nebo třezalka. Tu je nejlepší naložit do oleje a na zmírnění svědění pak používat vzniklou substanci.

Foto: Thinkstock

Odvar z heřmánku vám pomůže zmírnit podrážděnou pokožku od sluníčkaFoto: Thinkstock

Na spáleniny jedině měsíček

Měsíček lékařský je jasně oranžový kvítek, jehož výluh se mimo jiné používá i na nespavost a zklidnění. Kromě toho je jeho schopnost urychlit hojení téměř magická – zabírá nejen na sluneční spáleniny, ze kterých doslova vysaje horkost, ale také na nejrůznější ekzémy a vyrážky. Nejrychleji zabírá opět v tom případě, kdy je naložen do oleje – nejlépe olivového – alespoň na dva dny a vzniklou látkou je pak léčena spálenina.

Ani všemocný heřmánek tu nezůstává pozadu. Žlutá květina má též hojivé účinky. Stačí ho spařit horkou vodou a vzniklým nálevem pak omývat sluníčkem podrážděnou pokožku, která se nejen rychleji hojí, ale také méně bolí.

Ultimátní exotičtější bylinnou zbraní je aloe vera. Šťáva z jejích listů totiž nejen příjemně chladí, ale také rychleji pokožku zklidní.

Porazte plísně

Nejrůznější plísňová onemocnění bohužel k letním radovánkám patří. V boji proti nim se na vaši stranu staví velmi nenápadný pomocník – obyčejný luční jetel. Ten je možno buď sušený, nebo čerstvý zalít horkou vodou jako čaj a pak nanášet na postižená místa. Působí jako velmi šetrná dezinfekce.

Foto: Thinkstock

Udělala se vám na rameni vyrážka? Zkuste měsíček lékařský!Foto: Thinkstock

Pokud jetel nepomůže, můžete nasadit silnější, ne úplně bylinný kalibr – tinkturu z houby penízovky sametonohé. Tu vyrobíte tak, že v chladné vodě necháte na několik dní louhovat kloboučky houby. Kdo má raději ovoce, vypomůže si s kiwi – šťáva tohoto zeleného plodu má podobné dezinfekční a hojivé účinky, které plíseň dozajista zlikvidují.

I výše zmíněná levandule je zázrak, který může léčení plísní razantně zkrátit.

První pomoc po party

A co když jste náhodou natrefili na nějakou bujarou party, která vás nezanechala bez následků? Zkroušená játra povzbudíte odvarem z ostropestřce, který z nich všechny jedy vytáhne a játra řádně zregeneruje – stačí jeho listy přelít horkou vodou, jako čaj, a nechat chvíli vylouhovat.

Na bolavou hlavu zase spolehlivě zabírá máta, která navíc organismus řádně osvěží, ať už její lístky zamícháte do salátu nebo svaříte jako čaj. Podobně není k zahození ani kozlík, který uklidňuje nervový systém a roztahuje cévy, což by mělo migrénu taktéž úspěšně zahnat. Opět je nejlepší v čajovém podání.

Pokud se cítíte zralí do postele, je čas sáhnout po meduňce, která má velmi uklidňující účinky a pomůže vám do spánku vklouznout jedna dvě. Kromě toho, že se pije jako čaj s příjemně citronovou chutí, je možno výluh použít i k masírování bolavých spánků. Stejně jako máta navíc meduňka stabilizuje rozbouřený žaludek.

A jaká letní bylinková kouzla byste doporučili vy?

Reklama

Načítám